Hayali ticaret döngüsüyle 50 milyon TL'lik vurgun

İstanbul ve 5 ayrı ilde kurdukları 33 ayrı paravan şirketle piyasaya 50 milyon TL dolandıran çeteye operasyon düzenlendi. Liderliğini Mehmet E.'nin yaptığı 24 çete üyesi gözaltına alındı. Çete üyelerinin kurdukları paravan şirketlerle hayali ticaret döngüsü yaparak piyasadan güvenini kazandıktan sonra vurgun yaptığı öğrenildi.

1

DEVRİM TOSUNOĞLU 

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Ekonomik Suçlar Bürosu ekipleri, son yılların en organize dolandırıcılık çetesini yakın takibe aldı. Kurdukları paravan şirketlerle piyasaya dolandıran çete 8 ay boyunca takip edildi.

HAYALİ TİCARET DÖNGÜSÜYLE VURGUN YAPMIŞLAR

Çete üyelerinin Odessa Elektronik ve Kaya Tekstil isimli kurdukları iki ana paravan şirket ve 33 paravan şirket arasında çek ve faturalarla hayali bir ticaret döngüsü oluşturduğunu belirledi. Çete üyeleri kendi paravan şirketleri arasında kestikleri çekler ve faturalarla şirketlerin cirolarını yükselttiği böylece bankalarda kolayca çek koçanları aldığı tespit edildi.

Uyguladıkları hayali ticaret döngüsüyle piyasaların ve bankaların güvenlerini kazanan çete üyelerinin daha sonra piyasadan, elektronik, jenaratör, tekstil gibi kolayca piyasaya sürecekleri ürünleri sahte çeklerle aldıkları ve bu yöntemle 20 ayrı şirketi 50 milyon TL dolandırdıkları belirlendi.

6 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON DÜZENLENDİ

Mali polis çete üyelerine yönelik, İstanbul, İzmir, Ankara, Sakarya,Tekirdağ ve Çorum'da eş zamanlı operasyon düzenledi. Yapılan operasyonda çete lideri Mehmet E.'nin de aralarında bulunduğu 24 kişi gözaltına alındı.

Çete üyelerinin sahte çek ve dolandırıcılık yöntemiyle piyasadan aldıkları ürünleri piyasaya satan Mehmet A.'da Bakırköy Florya'daki lüks evinde mali polis tarafından gözaltına alındı.

ÇETENİN DEPOLARINA BASKIN YAPILDI

Çete üyelerininkarşılıksız çeklerle piyasadan topladıkları jeneratör, tekstil ürünleri ve elektronik eşyaların stoklandığı iki ayrı depo da tespit edildi. Polis ekipleri, Sultangazi ve Ataşehir'deki çeteye ait depolara girerek buradaki tüm ürünlere el koydu.