Hasan Dağı'nda volkanik tehlike

Hasan Dağı'nda volkanik tehlike. AFAD, son depremlerin ardından, Aksaray ile Niğde arasında bulunan Türkiye'nin 2. büyük volkanik dağı Hasan Dağı'nda volkanik hareketlilik tespit etti.

HABER MERKEZİ

Aksaray ve Niğde arasındaki Türkiye'nin en büyük 2'nci volkanik dağı olan Hasan Dağı'nda depremlerden sonra yapılan inceleme ve ölçümlerde hareketlilik gözlendi. TRTHaber'e konuşan Aksaray AFAD Müdürü Cezmi Türkmen, "Depremlerin ardından yaptığımız incelemede magma tabakasındaki hareketliliği, yükselmeleri gördük ve tespit ettik. Hacettepe Üniversitesi'nden de benzer bir rapor geldi" dedi. Hasan Dağı'ndaki hareketliliği takip etmek için sensörler, GPS'ler ve ölçüm aletleri kurulacak. Kabuk hareketleri ve kabarmalar da takip edilecek. Ayrıca sıcaklık ve gaz ölçümleri yapılacak. Hasan Dağı'nın en son 10 bin yıl önce lav püskürttüğü tahmin ediliyor.

DEPREM TETİKLİYOR

Niğde'de geçen yıl 20 Eylül'de yaşanan 5.1'lik deprem sonrası Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şöyle uyarmıştı: "Depremler volkanizmayı etkiliyor. Volkanların aktifliğini tamamen yitirip yitirmediği araştırılmalı."