Fitalat nedir, ne demek? Güvensiz ürünler hangileri Bakanlık açıkladı!

Güvensiz ürünlerin açıklanmasının ardından “Fitalat nedir, ne demek” sorusu araştırılmaya başlandı. Türkiye'de piyasa gözetimi ve denetimi sonucunda tüketicilerin sağlık ve güvenliklerini tehdit ettiği belirlenen ürünlerin, Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS) üzerinden kamuoyuna duyurulmasına başlandı. Sistem kapsamında oluşturulan internet sitesi ''www.guvensizurun.gov.tr''ye ilk konulan ürünler arasında bazı kırtasiye, oyuncak, çocuk gereçleri ve tekstil ürünleri yer aldı. Bazı ürünlerin güvensizlik nedeni kısmında “Belirlenen Limitin Üzerinde Fitalat Tespit Edilmiştir.” İbaresi yer aldı. Bunun ardından vatandaşlar fitalat kelimesinin ne demek olduğunu araştırmaya başladılar. Fitalatlar, plastik ve pvc malzemelere sertliğini azaltmak , esneklik kazandırmak ve yumuşaklık kazandırmak için katılan kimyasallardır. Plastik yumuşatma amacıyla kullanıldığı gibi , birçok kozmetik üründe , oyuncak , deterjan ve kişisel bakım ürünleri gibi günlük hayatta sıklıkla kullandığımız ürünlerde de kalıcı koku ve renklendirme amacıyla kullanılmaktadır.

Fitalat nedir sorusu araştırılıyor. Güvensiz ürünlerin açıklanmasının ardından “Fitalat nedir, ne demek” sorusu araştırılmaya başlandı. Türkiye'de piyasa gözetimi ve denetimi sonucunda tüketicilerin sağlık ve güvenliklerini tehdit ettiği belirlenen ürünlerin, Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS) üzerinden kamuoyuna duyurulmasına başlandı. Sistem kapsamında oluşturulan internet sitesi "www.guvensizurun.gov.tr"ye ilk konulan ürünler arasında bazı kırtasiye, oyuncak, çocuk gereçleri ve tekstil ürünleri yer aldı. Tüketicilerin kullanımına açılan GÜBİS, "www.guvensizurun.gov.tr" ve "www.gubis.gov.tr" internet adreslerinden hizmet vermeye başladı. Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS), ülkemizde piyasa gözetimi ve denetimi faaliyeti gerçekleştiren yetkili kuruluşlar tarafından güvensizliği tespit edilen ürünlerin ilan edildiği bir platformdur. Bazı ürünlerin güvensizlik nedeni kısmında “Belirlenen Limitin Üzerinde Fitalat Tespit Edilmiştir.” İbaresi yer aldı. Bunun ardından vatandaşlar fitalat kelimesinin ne demek olduğunu araştırmaya başladılar. Fitalatlar, plastik ve pvc malzemelere sertliğini azaltmak , esneklik kazandırmak ve yumuşaklık kazandırmak için katılan kimyasallardır. Plastik yumuşatma amacıyla kullanıldığı gibi , birçok kozmetik üründe , oyuncak , deterjan ve kişisel bakım ürünleri gibi günlük hayatta sıklıkla kullandığımız ürünlerde de kalıcı koku ve renklendirme amacıyla kullanılmaktadır.

GÜVENSİZ ÜRÜNLER İÇİN TIKLAYIN

GÜVENSİZ ÜRÜNLER HANGİLERİDİR?

Türkiye'de piyasa gözetimi ve denetimi sonucunda tüketicilerin sağlık ve güvenliklerini tehdit ettiği belirlenen ürünlerin, Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS) üzerinden kamuoyuna duyurulmasına başlandı.

Sistem kapsamında oluşturulan internet sitesi "www.guvensizurun.gov.tr"ye ilk konulan ürünler arasında bazı kırtasiye, oyuncak, çocuk gereçleri ve tekstil ürünleri yer aldı.

Tüketicilerin kullanımına açılan GÜBİS, "www.guvensizurun.gov.tr" ve "www.gubis.gov.tr" internet adreslerinden hizmet vermeye başladı.

Siteye, güvensiz bulunan bazı kırtasiye, oyuncak, çocuk gereçleri ve tekstil ürünleri konuldu ve bunlara ilişkin bilgilere yer verildi.

TSEden velilere flaş uyarı Kokulu olanlara dikkatTSE'den velilere flaş uyarı! Kokulu olanlara dikkat

Sitedeki bilgilendirmede, ürünün fotoğrafının yanında, marka ve model bilgisi, üretici ya da ithalatçı firma ile ürünün güvensizlik nedeni de yer alıyor. İlgili kurum tarafından güvensiz bulunan ürüne ilişkin alınan "toplatma" ya da "piyasaya arzının yasaklanması" gibi kararlar da siteden ilan ediliyor.

GÜBİS'i özellikle tüketicilerin yoğun olarak takip etmesini amaçladıklarını aktaran yetkililer, "Tekstil ürünü, oyuncak, deterjan veya temizlik ürünü alacaksanız, bu ürünlerden hangilerinin güvensiz olduğunu görmek için siteye girebilirsiniz." ifadesini kullandı.

FİTALAT NEDİR?

Fitalatlar, plastik ve pvc malzemelere sertliğini azaltmak , esneklik kazandırmak ve yumuşaklık kazandırmak için katılan kimyasallardır.

Plastik yumuşatma amacıyla kullanıldığı gibi , birçok kozmetik üründe , oyuncak , deterjan ve kişisel bakım ürünleri gibi günlük hayatta sıklıkla kullandığımız ürünlerde de kalıcı koku ve renklendirme amacıyla kullanılmaktadır.

Fitalatların canlılar üzerinde hormon bozucu etkileri olduğu bilinmektedir . Bağışıklık sistemi tam olarak gelişmediğinden bebek ve çocuklar için yetişkinlere göre çok daha tehlikelidir. Fitalatlar , erkeklerde üreme hücrelerinde bozulmalara , kısırlığa , cinsel organlarda gelişim bozukluklarına neden olabilir. Fitalatlar , kanserojen kimyasallardır. Ayrıca fitalatlar hormonların dengesini bozucu etki gösterdiği için birçok hastalıkta tetikleyici etki gösterebilir.

Fitalatlar , bağışıklık sisteminin zayıf olduğu bebeklik döneminde çok daha zararlı olduğu için , birçok türünün bebek ürünlerinde ve oyuncaklarında kullanılması yasaktır.

Fitalat içeren kıyafetler , aksesuarlar , oyuncaklar ve kırtasiye malzemeleri çocuklar için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Ürünlerin içeriğinde fitalat olup olmadığını anlamak zor olduğu için , kullanılan ürünlerin kaliteli ve markalı olanlarına yönelmek , içeriğini açıkça belirten ve kullanılan kimyasalları etiketlerinde açıkça belirten ürünleri tercih etmek , mümkün olduğunca plastik malzemeleri tercih etmemek fitalatın olumsuz etkilerinden çocukları uzak tutabilmek için alınabilecek tedbirlerdir.

Ürünlerin içeriğinde fitalat olup olmadığını belirlemek zordur , ancak yapısı nedeni ile kremsi yada jelimsi kıvama sahip olduklarından , daha çok markasız ve kalitesiz ürünleri elinize aldığınızda elinizde kremsi yağlı bir etki bırakıyor ise bu ürünün fitalatlı olduğundan şüphe edilebilir.