21 Aralık'tan sonra günler uzadı mı? Günler ne zaman uzar?

Günler ne zaman uzar? sorusu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Kış aylarında olmamızdan dolayı hava erken kararıyorve geç aydınlanıyor. Hal böyle olunca çalışanlar ve öğrenciler işe karanlıkta gidiyor. Gecelerin kısalması, gündüzlerin daha uzun sürmesini ifade eden kış dönümü adı veriliyor. Gündüz süresinin uzamaya başlayacağı kış dönümünün tarihi araştırılıyor. Günler ne zaman uzar? sorusunun yanıtı haberimizde..

Günler ne zaman uzar? sorusu arama motorunda yoğun olarak araştırılıyor. Kış aylarında hava erken kararıyor ve sabahları ise geç aydınlanıyor. Çocuklar okullara karanlıkta gitmesinden ve elektrik lambasının uzun süre açık kalmasından dolayı vatandaşlar Aralık ayının son günlerinde günlerin ne zaman uzamayaca başlayacağı merak ediyor.Günler ne zaman uzar? sorusunun yanıtı haberimizde..

GÜNLER NE ZAMAN UZAR?

21 Aralık’ta güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne dik gelir. Bu tarihten itibaren geceler kısalarak gündüz süresi uzamaya başlar ve bu süreç 21 Haziran'a kadar devam eder. Yani 21 Aralık tarihinden sonra günler uzamaya, geceler kısalmaya başlayacak.

21 ARALIK'TA NE OLACAK?

21 Aralık’ta güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne dik gelir. Bu tarihten itibaren geceler kısalarak gündüz süresi uzamaya başlar ve bu süreç 21 Haziran'a kadar devam eder. Bunun yanından 21 Aralık tarihinde şu olaylar da yaşanır;

Güneş ışınları Güney Yarımküre’ye gelebileceği en dik, Kuzey Yarımküre’ye en eğik açılarla gelir.

Güney Yarımküre’de yaz, Kuzey Yarımküre’de kış mevsiminin başlangıcıdır.

Üzerinden Oğlak Dönencesi’nin geçtiği karaların iç kısımları, Dünya’nın en sıcak yerleridir.

Güney Yarımküre’de en uzun gündüz, Kuzey Yarımküre’de ise en uzun gece yaşanır.

Bu tarihten sonra Kuzey Yarımküre’de gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney Yarımküre’de kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar.

Güneş ışınlarının atmosferde katettiği yolun en kısa olduğu yer Oğlak Dönencesi’dir.

Öğlen saat 12.00’de Oğlak Dönencesi’nde yataya dik duran cisimlerin gölgesi oluşmaz.

Aydınlanma çizgisinin sınırları Kutup dairelerinden geçer. Güney Kutup Kuşağı aydınlanma çemberi içinde iken, Kuzey Kutup Kuşağı karanlık çember içindedir.

Kuzey Kutup Dairesi’nde sadece bu gün 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi’nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır.