Bugün yılın ilk Güneş tutulması gerçekleşecek. Bu muhteşem gök olayı gerçekleşirken dua etmek isteyenler aramalarında Güneş tutulmasında okunacak dualar neler? 10 Haziran Güneş tutulmasında hangi dualar, zikirler ve esmalar okunmalı? sorularına yanıt aramaya başladı. 10 Haziran'da meydana gelecek tutulma Türkiye'den izlenemeyecek.
GÜNEŞ TUTULMASINDA OKUNACAK DUALAR NELER?
Güneş ve ay tutulmasında iki rekat namaz kılınır. 33 kere "Allâhü Ekber" diye tekbir getirilir.
"Sübhânallâhi ve'l-hamdü liltâhi ve lâ ilâhe illâhü vallâ- hü ekber Li havle ve lâ kuvvete illâ billâhi'l-aliyyi'l-azîm."denir. Ayrıca bu esnâda dua edilir, tekbir getirilir, Allah'tan af dilenir, sadaka verilir ve Allah'a sığınılır.
312 kez Ya Rakiybu
75 kez Ya Muzillu
14 kez Ya Vehhab
100 kez Ya Gaffar
1020 kez Ya Aziymu Celle Celalühü
306 kez Ya Kahiru ya zel batşiş şedidi entellezi la yütakuntikamüh.
7 kez Hasbiyallahu lâ ilâhe illâ Hû, Aleyhi tevekkeltu ve Huve rabbül arşıl azîm.
(Yâsîn Suresi), 37. Ayet Gece de onlar için bir delildir. Gündüzü ondan çıkarırız, bir de bakarsın karanlık içinde kalmışlardır.
(Yâsîn Suresi), 40. Ayet ne güneş aya yetişebilir, ne de gece gündüzü geçebilir. Her biri bir yörüngede yüzmektedir.
(Fussilet Suresi), 37. Ayet Gece, gündüz, güneş ve ay Allah'ın varlığının delillerindendir. Güneşe ve aya secde etmeyin. Eğer gerçekten Allah'a kulluk ediyorsanız, onları yaratan Allah'a secde edin.
(Yûnus Suresi), 5. Ayet O, güneşi bir ışık (kaynağı), ayı da (geceleyin) bir aydınlık (kaynağı) kılan, yılların sayısını ve hesabı bilmeniz için ona menziller takdir edendir. Allah bunları (boş yere değil) ancak gerçek ile (hikmeti gereğince) yaratmıştır. O, âyetlerini, bilen bir topluma ayrı ayrı açıklamaktadır.
(Ra'd Suresi), 2. Ayet Allah, gökleri gördüğünüz herhangi bir direk olmadan yükselten, sonra Arş'a kurulan, güneşi ve ayı buyruğu altına alandır. Bunların hepsi belli bir zamana kadar akıp gitmektedir. O, her işi (hakkıyla) düzenler, yürütür, âyetleri ayrı ayrı açıklar ki Rabbinize kavuşacağınıza kesin olarak inanasınız.
(Furkân Suresi), 45. Ayet Rabbinin gölgeyi nasıl uzattığını görmez misin? İsteseydi onu sabit kılardı. Sonra biz güneşi gölgeye delil kıldık.
(Furkân Suresi), 46. Ayet Sonra onu kendimize yavaş yavaş çektik.",