10 Haziran Güneş tutulmasında kılınacak Küsuf namazı nedir? Küsuf namazı nasıl, kaç rekat kılınır? İşte adım adım kılınışı

Güneş tutulmasında kılınacak Küsuf namazı ilgi ile takip ediliyor. Bugün yılın ilk Güneş tutulması meydana geliyor. Türkiye'den gözlemlenemeyecek olan tutulmada namaz kılmak isteyen ve yaratıcısına dua edecek olan vatandaşlar, 10 Haziran Güneş tutulmasında kılınacak Küsuf namazı nedir? Küsuf namazı nasıl, kaç rekat kılınır? sorularına yanıt arıyor. İşte namazının kılınışı hakkında detaylar...

Küsuf namazı, Güneş tutulmasında kılınmaktadır. Küsuf, sözlükte karşılığı örtmek, kararmak anlamına gelmektedir. 10 Haziran Perşembe günü bugün gerçekleşecek olan tutulma, ülkemizde izlenemeyecek. Yılın en önemli tutulmalarından biri gerçekleşecek. Bir sonraki tutulma ise 4 Aralık 2021'de tam bir tutulma meydana gelecek. 10 Haziran Güneş tutulmasında kılınacak Küsuf namazı nedir? Küsuf namazı nasıl, kaç rekat kılınır?

KÜSUF NAMAZI NEDİR?

Hadis kaynaklarında, aralarında bazı rivayet farklılıkları bulunmakla birlikte güneş tutulduğu zaman Hz. Peygamber'in küsûf namazı kıldırdığını ifade eden çok sayıda hadis mevcuttur. Bu hadislerde Resûl-i Ekrem'in bu namaz sırasında kıraati uzun tuttuğu, namazı tamamlayınca güneş ışığının tekrar ortaya çıkmasından sonra cemaate hitap ederek, "Ay ve güneş Allah'ın varlığını ve kudretini gösteren alâmetlerdendir. Bunlar hiç kimsenin ölümünden veya yaşamasından/doğmasından dolayı tutulmaz. Ay veya güneş tutulmasını gördüğünüz zaman açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin" dediği, bazı rivayetlerde ise Allah resulünün bu iki hadiseye şahit olunduğunda tekbir getirilmesi, sadaka verilmesi ve köle âzat edilmesini istediği ifade edilir (Buhârî, "Küsûf", 1, 2, 6, 9, 15, 17, 19; "Bed?ü'l-?al?", 4; "?It?", 3; Müslim, "Küsûf", 1-4, 10, 29; Nesâî, "Küsûf", 10).

Güneş tutulmasında okunacak dualar neler? 10 Haziran Güneş tutulmasında hangi dualar ve esmalar okunmalı?

Konuyla ilgili hadisleri ve bizzat Resûl-i Ekrem'in bu namazı kıldırmış olmasını dikkate alan fakihler güneş tutulduğu zaman namaz kılmanın sünnet olduğu görüşündedir. Ayrıca bu konudaki hadislerden birinde Hz. Peygamber'in "namaz kılın" şeklinde emir kipi kullanmasından hareketle Hanefî mezhebinde bu namazın vâcip olduğu yolunda bir görüş de vardır (Kâsânî, II, 251). Küsûf namazının vakti, ne şekilde kılınacağı ve hutbe okumanın gerekli olup olmadığı gibi konular Resûl-i Ekrem'den nakledilen farklı rivayetler sebebiyle fakihler arasında tartışmalıdır.

Küsûf namazı ezan ve kamet okunmaksızın cemaatle ya da tek başına kılınabilir. Ancak fakihlerin çoğunluğuna göre cemaatle kılınması daha faziletlidir. Seferî durumundaki kimseler tarafından da kılınabilen bu namazın vakti güneş tutulmasının başlamasından sona ermesine kadar süren zaman dilimidir. Hanefîler'e, Hanbelîler'e ve İmam Mâlik'ten gelen bir rivayete göre namaz kılmanın mekruh olduğu vakitlerden birine tesadüf etmesi halinde küsûf namazı kılınmaz. Bu durumda namaz yerine tesbih, tehlîl ve istiğfar ile meşgul olunur. İmam Şâfiî ve Ahmed b. Hanbel'den gelen bir rivayete göre ise bu namaz her zaman kılınabilir. İmam Mâlik'ten gelen bir diğer görüşe göre küsûf namazının zeval vaktinden sonra kılınması câiz değildir. Vaktinde kılınamayan küsûf namazı kazâ edilmez.

Güneş tutulması ne zaman, saat kaçta? 10 Haziran güneş tutulması Türkiye'den gözükecek mi?

KÜSUF NAMAZI NASIL KILINIR?

1. Rekat

"Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Küsûf Namazı namazı kılmaya" şreklinde niyet edilir."Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alınır ve namaza başlanır.Sübhaneke'yi okunur.Euzü-besmele çekilir.Fatiha Suresini okunur.Kur'an'dan bir sure okunur.Rüku'ya gidilir.Secde'ye gidilir. Doğrularak, tekrar Secde'ye gidilir.

2. Rekat

Ayağa kalkarak Kıyama durulur.Besmele çekilir.Fatiha Suresini okunur.Kur'an'dan bir sure okunur.Rüku'ya gidilir.Secde'ye gidilir. Doğrularak, tekrar Secde'ye gidilir.Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur."Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namaz tamamlanır.