Genç Osman kimdir

STAR TV'de yayınlanan Muhteşem Yüzyıl Kösem Sultan sezon finali bölümüyle geceye damgasını vurdu. Son bölümde Genç Osman (2. Osman)'nın öldürülmesinin ardından herkes bu sorunun cevabını merak ediyor: Genç Osman kimdir? 2. Osman neden öldürüldü?

MUHTEŞEM YÜZYIL'DA GENÇ OSMAN ÖLÜME YÜRÜDÜ

Sultan Osman tarihte eşi benzeri görülmemiş bir darbeyle tahttan indirildi. Sarayı basan asiler Osman’ın peşine düşerken, Osman ağa kapısına sığınıyor. Osman’ın başına gelenleri öğrenen Kösem, oğlunun hayatından endişe ediyor. Büyük nümayişin ortasında anne oğul yeniden birbirlerine kavuşuyor. Dilruba, Halime’den habersiz çocukların ölüm emrini veriyor. İsyanı dindirmek için yeniçeri ocağına giden Zülfikar,ömrünü adadığı ocakta öldürülüyor. Osman’ın yerini öğrenen yeniçeriler ağa kapısını basıyor.

Sultan Osman zorla yeniçeri ocağına götürülüyor. Kösem,Osman’ı kurtarmak için Mustafa’yı tahta çıkarıyor! Sultan Mustafa tahta çıkarken, Davud Paşa, Osman’ı öldürmek için cellatlara emir veriyor.Yeniçeriler Sultan Osman’ın öldürülmesine karşı çıkıyor. Davud Paşa, bir oyunla Osman’ı ocaktan çıkarıyor. Sultan Osman Yedikule zindanlarına götürülüyor.Genç Osman, yüzyıllar boyunca kara bir leke olarak anılacak bir şekilde, canice katlediliyor. Oğlunun ölümünün ardından, Kösem intikam yemini ediyor. Osman’ın ölümüne sebep olanlar bedelini canlarıyla ödüyor. Tahtın varisi şehzade Murad ve Kösem Sultan halkın önüne çıkıyor. Yeni bir devir başlarken, istikbal Sultan Murad’ı işaret ediyor! 

Şehzadeleri gizli bir yerde tutan Halime ise Kösem’i çocuklarının hayatı ile tehdit eder. Şehzade Mustafa’nın tahta çıkmasını sağlamazsa, şehzadelerini öldürecektir. 

Asilerin has odaya yürüdüğünü öğrenen Sultan Osman, saraydan kaçar ve ağa kapısına sığınır. Osman’ın tahttan indirildiğini öğrenen Kösem,telaşla ağa kapısına gider. O kabusun ortasında anne oğul, yaşananları bir kenara bırakıp birbirlerini affeder.

İsyanı durdurmak isteyen Zülfikar, yeniçeri ocağına gider. Ancak Osman’ın tahttan indirilmesine sebep olan 65. orta tarafından haince öldürülür.Yeniçeriler tarafından ağa kapısından zorla alınan Sultan Osman, hakaretlere ve aşağılanmaya maruz kalarak yeniçeri ocağına götürülür.

Osman’a yapılan zulme şahit olan Kösem, oğlunu kurtarabilmek için Mustafa’nın tahta çıkarılmasını kabul eder. Sultan Mustafa tahta çıkarken, Davud Paşa Osman’ı öldürmek için harekete geçer. Ancak yeniçerinin direnişiyle karşı karşıya kalır.

Osman’ı ocakta öldüremeyeceğini anlayan Davud Paşa, zekice bir hamleyle Osman’ı ocaktan çıkarıp yedikule zindanlarına götürür.Genç Osman, Davud Paşa ve Kilindir ağa tarafından canice öldürülür.

Bir kez daha evlat acısı yaşayan Kösem, Osman’ı öldüren hainlerden intikamını en acı şekilde alır. Yaşanılan felaketin yaraları sarılmaya çalışırken, kaderin çarkları şehzade Murad için dönmektedir. Muhteşem Yüzyıl Kösem yayınlanan sezon finaliyle bir süre ekranlardan uzak duracak. Muhteşem Yüzyıl Kösem'in yeni bölümlerinin Eylül'de yayınlanması bekleniyor.

GENÇ OSMAN'IN ÖLDÜRÜLME SAHNESİ

GENÇ OSMAN KİMDİR?

II. Osman ya da Genç Osman (3 Kasım 1604, İstanbul - 20 Mayıs 1622, İstanbul); 16. Osmanlı padişahı ve 95. İslam halifesidir.

Babası I. Ahmed, annesi Mahfiruz Hatice Sultandır. Annesi Kuzey Kafkasyalıdır. Sultan Genç Osman 14 yaşında iken, amcası Sultan I. Mustafa'nın tahttan indirilmesi üzerine Osmanlı tahtına oturdu. Annesi onun yetişmesi için çok titiz davrandı. Sultan Genç Osman iyi bir terbiye ve tahsil gördü. Arapça, Farsça, Latince, Yunanca ve İtalyanca gibi doğu ve batı dillerini klâsiklerinden tercüme yapabilecek kadar güzel öğrendi.

Sultan Genç Osman, Fatih Sultan Mehmed devrine kadar yapıldığı gibi saray dışından, Şeyhülislam Es'ad Efendinin ve Pertev Paşa'nın kızları ile evlendi. Yavuz Sultan Selim devrinden itibaren padişah saray dışından evlenmediği için bu davranış önemli bir değişiklik oldu. Kendisine planlarını uygulayacak bir sadrazam bulamadı.

Tarihte eşine az rastlanır bir şekilde tahtan indirilerek, çeşitli hakarete ve saldırılara maruz bırakıldıktan sonra Yedikule zindanlarında boğularak öldürülen Sultan Genç Osman, babası Sultan I. Ahmed'in yaptırdığı Sultanahmet Camii'nin yanındaki türbesine defnedildi. Tahta çıkar çıkmaz devlet erkânı içindeki üst düzey yetkilileri değiştiren, müderris ve kadıların atanma yetkilerini şeyhülislamdan alan Sultan Genç Osman çok yenilikçi bir padişahtı.

Sultan Genç Osman tahta çıktığı sırada Sadrazam Damat Halil Paşa, İran seferindeydi. Osmanlı ordusu Pul-i Şikes'te yenilmesine rağmen, İranlılar, mukaddes saydıkları Erdebil şehrinin Osmanlılar'ın eline geçme ihtimali üzerine barış istediler. Serav sahrasında, daha önce iki devlet arasında imzalanan Nasuh Paşa Antlaşması baz alınarak imzalanan Serav Antlaşması'yla barış tekrar sağlandı. (26 Eylül 1618)

GENÇ OSMAN'IN YAPTIĞI YENİLİKLER

Sultan Genç Osman, Lehistan seferindeki başarısızlığının sebebi olarak askerin gayretsizliğini görüyordu. Askeri alanda bazı yenilikler yapma fikri böylece gelişti. İşe Kapıkulu Ocakları ile başladı. Yaptırdığı sayımda, asker sayısının maaş defterindeki kişi sayısından az olduğunu anlayınca fazladan para vermeyi kesti. Bu durum da, daha önce fazladan gelen paraları kendi ceplerine atan zabitlerin, Sultan Genç Osman'a düşman olmalarına yol açtı.

Sultan Genç Osman; her şeyin farkındaydı, ancak tecrübesiz olması yüzünden istediği yenilikleri yapamıyordu. İsmail Hami Danişmend'in, Osmanlı Tarihi Kronolojisi'ne göre Genç Osman'ın yapmak istediği yenilikler şöyleydi:

Artık iyice bozulmaya başlayan ve her geçen gün devletin başına iş açan Yeniçeri ve Sipahi ocaklarını ortadan kaldırarak, bunların yerine Anadolu, Suriye ve Mısır Türkleri'nden oluşan yeni bir ordu kurmak.

Osmanlı İmparatorluğu'nun başkentini İstanbul'dan Anadolu'ya, büyük olasılıkla Bursa'ya taşımak.
İlmiye Sınıfı'nın artık yozlaşmaya başlaması nedeniyle, onların ekonomik ve siyasi güçlerini kırıp devlet üzerindeki etkilerini yok etmek.
Saray geleneklerini değiştirerek artık padişah ve yakınlarının devşirmelerle evlilik yapması yerine Türk ailelerinden kız almasını sağlamak.
Giysilerde değişiklikler yaparak eski gösterişli kavuk ve kaftanlar yerine daha yalın giysilerin giyilmesini sağlamak.
Fatih Sultan Mehmet'in ve Kanuni Sultan Süleyman'ın yaptıkları yasaları yeniden düzenleyerek, imparatorluğun yeni koşullarına uydurmak.

GENÇ OSMAN NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ?

II. Osman'ın tahta geçtikten sonra yaptığı hatalar sonucu sarayda kendisine oldukça fazla düşman topladı. İlk olarak kendisinin yerine I. Mustafa'nın tahta geçirilmesinde dahli olduğunu düşündüğü Damat Halil Paşa'yı azletti.[4] Ardından da Hotin Seferi'ne giderken Kösem Sultan'ın oğlu olan Şehzade Mehmed'i idam ettirdi.[5] Halkı da huzursuz eden bu hataların ardından en son da gizlice ordu toplamak amacıyla hacca gideceği öğrenilince bu sefer yeniçeriler devreye girdi ve olay halk boyutundan çıkıp bir taht kavgasına dönüştü.[6] Yeniçerilerin haberi aldıktan sonra takındıkları tavır halk tarafından benimsenmemiştir.

Padişah otağının Üsküdar'a kurulacağı günden bir gün önce, yeniçeriler Süleymaniye'de toplandılar. Ayaklanan yeniçeriler saraya girip bazı devlet adamlarını öldürdüler. Yeniçeri ve sipahileri ikna etmek isteyen Sultan Genç Osman, yeniçeri ağalarını merhamete getirmeye çalıştı. Ancak bunda başarılı olamadı. Yerine amcası Sultan I. Mustafa ikinci kez tahta çıkarıldı. İsyancılar o an için Sultan Genç Osman'ın öldürülmesini düşünmüyorlardı. Ancak isyanın elebaşları padişahın Yedikule zindanlarına götürülüp orada öldürülmesini istediler.

Sultan Genç Osman'ın naaşı, ertesi gün Sultan Ahmet Camii'nde kılınan cenaze namazından sonra Sultan Ahmet Camii'nde bulunan babasının türbesine defnedildi. Sultan Genç Osman'ın öldürülmesi Anadolu'da bazı isyanların çıkmasına sebep oldu. (Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/II._Osman)