Genç Çiftçi hibe sonuçları açıklandı mı?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘nca genç çiftçileri piyasaya kazandırmak ve tarım desteklemelerinde bulunmak amacıyla 30 Bin Liraya kadar hibe desteği sağlanacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından genç çiftçilere sağlanan 30 Bin Liraya kadar hibe desteği başvuruları 13 Nisan 2016 -12 Mayıs 2016 tarihleri arasında tamamlandı. Genç çiftçilere destek amacıyla yapılacak olan hibe desteği projesi sonucunun 04.06.2016 ile 10.06.2016 tarihleri arasında açıklanması bekleniyor.

Genç çiftçi programına 378 bin başvuru

Bakan Çelik, Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programına ilişkin yazılı açıklamasında, programa başvuruların 13 Nisan-12 Mayıs tarihleri arasında yapıldığını hatırlattı. 

Ülke genelindeki tüm başvurular, değerlendirme ve uygulamaların yazılım sistemi üzerinden anlık olarak bakanlık merkezinden izlendiğini belirten Çelik, 30 bin liraya kadar hibe desteği sağlayacak programa 378 bin genç çiftçinin başvuruda bulunduğunu kaydetti.

Genç çiftçilerin proje kapsamında ana hatlarıyla, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, arıcılık, kanatlı, ipek böceği yetiştiriciliği, meyvecilik, seracılık ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konularında müracaat yaptığını ifade eden Çelik, başvuruların 370 bininin hayvansal üretim, 8 bininin bitkisel ve diğer üretim kapsamında yapıldığını ifade etti.

Çelik, başvuru dosyalarının illerde oluşturulacak Genç Çiftçi Proje Değerlendirme Komisyonları tarafından 21 Mayıs-3 Haziran tarihleri arasında değerlendirileceğini ve şehit, gazi, engelli, kadın ve eğitimli genç çiftçilere pozitif ayrımcılık yapılacağını bildirdi.

Değerlendirme sonunda asil ve yedek listelerin belirleneceğini ve listelerin 4-10 Haziran tarihleri arasında ilan edileceğini belirten Çelik, 11-17 Haziran tarihleri arasında da genç çiftçilerle hibe sözleşmelerinin il ve ilçe müdürlüklerinde imzalanacağını ve projelerin uygulanmasına başlanacağını kaydetti.

Projelerin, uygulamanın her aşamasında bakanlığın ilgili birimleri tarafından takip ve kontrol edileceğini vurgulayan Çelik, 3 yıllık bir süreci kapsayan hibe destek programı kapsamında kabul edilen projeler için bu yıl itibarıyla 450 milyon liralık kaynak kullandırılacağını bildirdi. 

GENÇ ÇİFTÇİLERE HİBE DESTEĞİ BAŞVURU KOŞULLARI NELER?

 - Kırsal alanda ikamet eden 18-40 yaş aralığında tarımsal faaliyet gösteren veya göstermek isteyen kişiler.

- Nüfusu yirmi binden az olan yerleşim birimleri ve 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun öncesi tüzel kişiliği olan ve nüfusu 20 binden az olan yerleşim birimlerinde yer alan çiftçiler.
 
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
- Bu Tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla 18 yaşından gün almış, 41 yaşından gün almamış olmak.
- Okur-yazar olmak.
- Başvuru tarihi itibarıyla ücretli çalışıyor olmamak.
- Başvuru tarihi itibarıyla örgün eğitime devam ediyor olmamak.
- Başvuru tarihi itibarıyla KDV, gerçek ve basit usulde vergi mükellefi olmamak.
- Aynı proje konusunda Bakanlığın diğer hibe programlarından yararlanmış olmamak.
- Genç çiftçi hibe desteği 3 yıl süreyle uygulanacak. Bu kapsamda hibe desteğinden yararlanacak çiftçinin 1 Ocak 2016 ile 31 Aralık 2018 tarihleri arasında kırsalda yaşamaları gerekiyor.
- Ödemeler ilgili yılın bütçesinden karşılanacak. Dolayısıyla 2016-2017 ve 2018’de proje başvuruları alınacak. Başvuran herkese destek verilmeyecek.Projesi kabul edilen genç çiftçilere destek verilecek.
- Genç çiftçiler bu program kapsamında verilen hibe desteğinden sadece bir kez yararlanabilecek. Aynı proje konusunda Bakanlığın diğer hibe programından yararlanan çiftçiler bu destekten yararlanamayacak. Herkese 30 bin lira verilmeyecek.
 
* Başvuruların, genç çiftçilerin kırsal alanda ikamet ettiği veya ikamet etmeyi taahhüt ettiği yerleşim biriminin bağlı olduğu il/ilçe müdürlüklerine bizzat yapılması şarttır.
 
* Söz konusu hibe desteğinden yararlanmak isteyen genç çiftçiler; başvurularını 13 Nisan - 12 Mayıs 2016 tarihleri arasında Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüklerine yapılacak.

30 BİN TL HİBE İÇİN HANGİ PROJELER KABUL EDİLECEK?

 - Hayvansal üretime yönelik;
- Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık projelerini,
- Arı ve arı ürünleri yetiştiriciliği projelerini,
- Kanatlı ve ipekböceği yetiştiriciliği projelerini,
- Bitkisel üretime yönelik;
- Kapama meyve bahçesi tesisi projelerini,
- Fide, fidan, iç ve dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği projelerini,
- Kontrollü örtü altı yetiştiriciliği projelerini,
- Kültür mantarı üretimi projelerini,
- Yöresel ürünleri ile tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik;
- Tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi konulu projeleri,
- Coğrafi işaretli, yerli gen kaynaklarını kullanarak, organik veya iyi tarım uygulamalı bitkisel ve hayvansal üretim konulu projeleri,
- Coğrafi işareti olan gıdaların üretimi konulu projelerini kapsıyor