Gelibolu Yarımadası'nda orman yangını çıktı

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde henüz belirlenemeyen nedenle orman yangını çıktı. Kısa sürede büyüyen, dumanları kent merkezi ile yarımadanın büyük bölümünden görülen yangına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Bölgede şiddetli rüzgar etkili olduğu için söndürme çalışmaları güçlükle yürütülüyor. Yangına ilişkin bilgi veren Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, ''Çanakkale'deki yangına, 20 helikopter, 107 arasöz, 400 personelle müdahale ediliyor. Öte yandan Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği çift yönlü olarak durduruldu.

Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda Ilgardere köyü yakınındaki ormanlık alanda saat 15.00 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Bakan Pakdemirli Çanakkale'deki orman yangınını söndürme çalışmalarını havadan izledi

KISA SÜREDE BÜYÜDÜ

Kısa sürede büyüyen ve dumanları Çanakkale kent merkezi ile yarımadanın büyük bölümünden görülen yangının söndürülmesi için bölgeye ekipler sevk edildi.

ŞEHİTLİKLERDEN UZAK ALANDA

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı çok sayıda itfaiye ekibi, şehitliklerden uzak alanda etkili olan alevleri kontrol altına alabilmek için çalışmalarını sürdürüyor.

YOĞUN DUMAN BOĞAZ'I KAPLADI

Yoğun duman Çanakkale Boğazı'nı kaplarken, çalışmalara 2 uçak, 13 helikopter, 75 arazöz ve onlarca işçi katılıyor.

Ekipler, yangını kontrol altına almak için yoğun çaba sarf ediyor.

ECEABAT'TA ELEKTRİK KESİNTİSİ OLDU

Öte yandan yangının yerleşim bölgelerini tehdit etmediği ve yangın nedeniyle Eceabat ilçesinde elektrik kesintisi yaşandığı öğrenildi.

BAKAN PAKDEMİRLİ YANGIN BÖLGESİNDE

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Manisa'daki temasları sonrası, programını iptal ederek, Çanakkale'deki yangın bölgesine hareket etti.

Bakan Pakdemirli burada yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Görünen o ki şu ana kadar 300 hektara yakın bir alanı kaybetmiş gibi gözüküyoruz. Rüzgarın çok yüksek seviyelerde olması yangını belirle noktalarda kontrol altına almamıza olanak vermiyor."
"Çanakkale'deki yangına, 20 helikopter, 107 arasöz, 400 personelle müdahale ediliyor. Bütün ekiplerimiz orada. Rüzgarın çok yüksek seviyelerde olması yangını belirle noktalarda kontrol altına almamıza olanak vermiyor."

BAKAN PAKDEMİRLİ'DEN GELİBOLU YARIMADASI'NDAKİ ORMAN YANGINIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Gelibolu Yarımadası'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, yangını söndürmek için en iyi neticeyi alacak şekilde çalışma sürdürüldüğünü söyledi.

Geceleri hava araçlarının kullanılamamasının dezavantaj olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, şu şekilde konuştu:

"Geceleri genelde meteorolojik şartlar daha iyiye gittiği için bu bizim avantajımıza oluyor ama şu an itibarıyla burada baktığımız zaman önemli derece rüzgar olduğunu hep beraber müşahede ediyoruz. Yani bu, beklediğimizden biraz daha uzun sürebilir."

Pakdemirli, sabaha kadar mücadelenin devam edeceğini aktararak, şöyle devam etti:

"Ana amacımız sabaha kadar kara ekiplerimizle tabiri caizse yangını dövmek, akabinde sabahın ilk ışıklarıyla hava araçlarıyla beraber artık neredeyse söndürme faaliyetlerine veya soğutma faaliyetlerine geçmek. Ama meteorolojik şartlar, rüzgarın yönünü değiştirmesi bunların hepsi aleyhimize işleyebilir. Arkadaşlarımız canla başla çalışıyor. Yalova ve Kumköy köylerini ziyaret ettik. Köylülerimizle hasbihal ettik. Şu an itibarıyla yerleşim yerlerinde bir risk olmamasından dolayı özellikle tarımsal arazilerindeki kayıplarını düşünmeye başlamış durumdalar. Önceliğimiz yangını söndürmek. Ondan sonrasında devlet yaraları sarmak için ne gerekiyorsa yapar."

"EN ÖNEMLİ SİLAHIMIZ ORMAN TEŞKİLATIMIZIN DEĞERLİ MENSUPLARI"

Bekir Pakdemirli, bir gazetecinin, "Karşı ateş müdahalesi söz konusu oldu mu?" sorusu üzerine şöyle konuştu:

"Bunların hepsi yapılır ve yapılıyor da. Özellikle yerleşim yerlerine yangın yaklaştığı zaman karşı ateş verilerek yerleşim yerlerine herhangi bir alevin, ateşin sıçramaması sağlanır. Yani yerleşim yerinin yakınını yakarsınız, ondan sonra oraya yangın gelir, orası kül olduğu için yangın artık ilerlemez. Bu tarz taktiklerin hepsi kullanılır. Orman teşkilatı 180 yılı aşkın bir teşkilat. Bu konularda oldukça deneyimliler. İnsan kaynağımız hakikaten çok iyi. Tüm teknolojileri kullanıyoruz. Yani tabiri caizse uzay aracı hariç, uzay mekiği hariç tüm teknolojileri kullanıyoruz. İHA'lar var, buradan birazdan dronelar havalanacak ama en önemli silahımız insan, orman teşkilatımızın değerli mensupları."

"YANGILARIN 10'DA 9'U İNSAN HATASINDAN ÇIKIYOR"

Pakdemirli, yangınla ilgili tecrübeli tüm personelin sahada olduğunu vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Yüzlerce araçla, onlarca dozerle müdahale ediyoruz. 500'ün üzerinde personelimiz şu anda sahada savaş veriyor. İnşallah bu savaşı kazanacağız. Sebebi bilinmeyen bir yangınla karşı karşıyayız ama yangınların istatistiksel olarak baktığımız zaman da 10'da 9'u insan hatasından çıkıyor. Burada şu an, şu dakikada her şeyi söndürmüş olsak, binlerce ağacımız ne yazık ki kül oldu. Bunun üzüntüsünü yaşıyoruz. O yüzden çok daha dikkatli olmamız lazım."