Geçmeyen kuru öksürük Kovid!

Acil servislerde çocuk hasta sayısıyla birlikte Kovid-19 vaka sayıları da arttı. En belirgin şikayetin balgamsız kuru öksürük olduğunu belirten uzmanlar, Avrupa'da hızla yayılan Kovid'in ‘XEC' varyantının kışa baskın hale gelebileceğini belirtti.

Akşam Gazetesi

Okulların açılmasıyla öğrenciler soğuk algınlığıyla mücadele etmeye başladı. Ancak son günlerde çocuklarda Kovid-19 vakalarında da artış yaşandığı öğrenildi. Ailelerin ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı gibi şikayetleri olduğunu belirten uzmanlar, hasta çocukların bir süre evde izole olması gerektiğini söyledi.

BOĞAZDA YANMA VE ACI ŞİKAYETİ

Çocukların hangi Kovid varyantından etkilendiğini söylemenin güç olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Güzel, "Şu anda gördüğümüz Kovid vakalarındaki en sık belirtilerden biri balgamsız kuru öksürük atakları. Bu öksürük atakları özellikle boğaz kuruluğuyla birlikte boğazda yanma ve acı ile rahatsız edici hale geliyor" dedi.

UZUN SÜRE YÜZEYDE CANLI KALIYOR

Prof. Güzel, "Başvuru nedenleri arasında ateş, baş ağrısı, mide bulantısı, burun tıkanıklığı, koku ve tat kaybı, kusma, ishal ve nadiren nefes darlığı gibi yakınmalar bulunuyor. Avrupa'da Kovid'in 'XEC' varyantı yayılıyor. Bu varyant, yüksek bulaşıcı ve yüzeylerde uzun süreli canlı kalabilme özelliğine sahip. Kış döneminde baskın tür haline gelebilir" dedi.