Gaziantep Büyükşehir, ''Sürdürülebilir Bir Gastronomi İçin Coğrafi İşaretlerin Önemi: Gaziantep Örneği'' çalıştayı düzenledi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı iş birliğinde “Sürdürülebilir Bir Gastronomi İçin Coğrafi İşaretlerin Önemi: Gaziantep Örneği” çalıştayı düzenlendi.

4'üncü Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festival kapsamında düzenlenen çalıştayda, Gaziantep'in coğrafi işaret aldığı tescilli ürünler konuşuldu. Cumhuriyetin 100'üncü yılında 100 tescilli ürüne ulaşan Gaziantep'in başarısının diğer şehirlere yol haritası oluşturması için istişarelerde bulunuldu.

ŞAHİN: 100'ÜNCÜ YILDA 100 COĞRAFİ İŞARET ALACAĞIZ DEDİK

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, coğrafi işaret çalışmalarındaki başarı örneklerini şu sözlerle anlattı:

"Coğrafi işaret nedir, bir şehre gittiğin zaman senin neyi meşhur sorunun cevabıdır. Maalesef daha önceleri bunun çok değerini bilemediğimiz için döneri, yoğurdu komşulara kaptırdık. Daha birçok ürünümüzü yeterince sahiplenemedik. Valimin koordinasyonuyla bir şey başardık. Gazilik yolunda 100 yılı geride bıraktık. Bu yolculukta 100. yılda 100 coğrafi işaret alacağız dedik, vallahi aldık."

"Burada yetişmiş bir insan gücü var beşerî bir sermaye var dünyaya entegre olmuş bir oda yapımız var" diyen Şahin, "Hamdolsun kutnu el tezgahlarıyla üretilen bir Osmanlı kumaşıydı. Bugün kutnu 'Kutnia' diye bir marka çıkardı. Dior yaz koleksiyonuna aldı, işte bu marka olma yolculuğu o kadar önemli bir yolculuk." ifadesini kullandı.

ŞAHİN: SOFRADA SORUNLAR ÇÖZÜLÜYOR, SOFRALARI ÇOĞALTACAĞIZ BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ

Coğrafi işaretlerin profesyonel şekilde takibinin ve çalışmasının gerçekleşmesi için özel bir birim kurduklarını ifade eden Şahin, "Şiveydizinden, yuvalamasına her biri için başvurdular, başvuruların hepsini toparladık. Tek vücut halinde bunu başardık. Esas bundan sonraki kısımda, 'aldık da ne olacak' sorusunun cevabını yine sizinle birlikte götüreceğiz. Bu çok önemli bir yolculuk. Bu bir ekonomi, bir diplomasi, bu bir turizm, bu bir dünya barışına katkı, sofraları birleştiriyoruz kardeşliği artırıyor, muhabbeti genişletiyor. Sofrada sorunlar çözülüyor. Sofraları çoğaltacağız, birlikte başaracağız." diye konuştu.

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Cemil Başpınar, bugün buraya bambaşka motivasyonla bambaşka duygularla geldiklerini dile getirerek, "Gaziantep coğrafi işaretlerde Türkiye'nin birinci şehri, hatta bunun ötesinde şu anda bugün bir ödül töreni gerçekleştireceğiz. 70'in üzerinde coğrafi işaretin tescilini, teşhir belgesini takdim edeceğiz. Herhalde dünya üzerinde şehrin bir kerede böyle bir coğrafi işaret tescilini aldığı başka bir örnek yoktur diye düşünüyorum. Ben o bakımdan tüm bu coğrafi işaretlerin tescil sürecine katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

BAŞPINAR: GAZİANTEP COĞRAFİ İŞARETLERDE AÇIK ARA BİRİNCİ

Gaziantep'in sinai mülkiyet alanındaki performansına değinen Başpınar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Gaziantep 2022 yılının ilk 8 ayı itibari ile patent başvurularında dokuzuncu sırada yer alıyor. Faydalı model başvurularında beşinci, tasarım başvurularında altıncı ve marka başvurularında yedinci sırada yer alıyor. Gaziantep'in ticareti potansiyelini, sanayi potansiyelini çok iyi biliyoruz o bakımdan coğrafi işaretlerde açık ara birinci."

Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Yavuz Tekelioğlu ise, Gaziantep'te bundan 7 yıl önce 2015 tarihinde çok büyük uluslararası bir seminer yaptıklarını hatırlatarak, "O tarihte Gaziantep'in sadece 5 tescili vardı. Bugün 100'e koşuyoruz. Çok mutluyum bugünü yaşadığımız Antep'te olmak farklı bir şey." dedi.

FESTİVAL KAPSAMINDA COĞRAFİ İŞARETLİ 60 ÜRÜN İÇİN TOPLU TESCİL TESLİM TÖRENİ DÜZENLENDİ

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılında tescillenen 100 coğrafi işaretli üründen 60'ının tescil belgelerinin teslimi için tören yapıldı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin, Gaziantep Valiliği koordinasyonunda ve Gaziantep'i Geliştirme Vakfı (GAGEV) iş birliğinde bu yıl 4'üncüsünü düzenlediği Uluslararası Gastronomi Festivali kapsamında gerçekleştirilen törende tescilli ürünler hakkında bilgi verildi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve protokol, 100 coğrafi işaretli üründen 60'ının tescil belgelerini sergiledi.

Törende ayrıca, freezedry aracılığıyla dondurulup paketlenen Gaziantep'in yöresel ürünü beyran, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'a sunuldu. Sıcak suyu üstüne eklediğinde aynı lezzetini koruyabilen beyranın paketinin açılmaması halinde 25 sene muhafaza edilebileceği bilgisi verildi.

Öte yandan törenin devamında Başkan Fatma Şahin ile Bakan Ersoy'a kurutulmuş dondurma ikram edildi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Gaziantep'i Geliştirme Vakfı, Gaziantep Ticaret Borsası, Nizip Ticaret Odası ve Oğuzeli Belediyesi'nin girişimleriyle tescil belgesi alan ürünlerden bazıları ise şöyle:

"Gaziantep Simit Kebabı, Fasulyeli Kabak Dolması, Antep Alinaziği, Lebeniye Çorbası, Antep Lebeniye Çorbası, Antep Doğrama, Antep Yoğurtlu Patatesi, Antep Süzek Yapması, Antep Kabaklama, Antep İçli Köftesi, Antep Börek Çorbası, Antep Mumbar Dolması Antep Şekerli Peynir Böreği, Dolangel Tatlısı, Antep Pirpirim Aşı, Antep Yoğurtlu, Antep Katmeri, Antep Sumağı, Nizip Patlıcanı, Oğuzeli Nar Ekşisi."

GASTROANTEP FESTİVALİ, ANTEPFISTIĞI HASADI VE ŞİRE YAPIMIYLA BAŞLADI!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin, Gaziantep Valiliği koordinasyonunda ve Gaziantep'i Geliştirme Vakfı (GAGEV) iş birliğinde bu yıl 4'üncüsünü düzenlediği Uluslararası Gastronomi Festivali (GastroAntep) fıstık hasadı ve şire yapımıyla başladı.

Batalhöyük'teki festivalin açılışında yöresel kıyafetleriyle fıstık bahçesine giden Başkan Fatma Şahin, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve protokol üyeleri ağaçlardan fıstık topladı. Daha sonra, üzümlerle yapılan sucuk, muska, dilme, pekmez gibi ürünlere verilen genel isim olan 'şire' yapımına geçildi.

Alanda bulunan, biber, patlıcan ve kabakların tohumlarını temizleyen Başkan Fatma Şahin etkinliğin son bölümünde iplere dizilen fıstık ve cevizleri güneşte kurumaya bıraktı.

ŞAHİN: ÇEVREMİZİ KORUYUP ÖZE DÖNMEMİZ GEREKİYOR

Başkan Şahin, Batalhöyük'te yaptığı konuşmada, bu yıl 4'üncüsü düzenlenen GastroAntep Festivali'ni Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Bugün, yaklaşık 70 ülkeden katılımcı var. 300 ünlü ve Michelin yıldızlı şef burada. Bugün bir gastronomi şehrinde ne konuşuluyorsa, festivallerinde ne çalışıyorsa bunların hepsi Gaziantep'te konuşuluyor. Festivalimizin açılışına bakanımız teşrif etti. Kendisine hoşgeldiniz diyorum. Bu yılki GastroAntep başlığımız, 'Sürüdürülebilir Gastronomi'. Festivalimizi bu temada yürütme sebebimiz, pandemiyle birlikte sürdürülebilir kalkınma dünyanın en büyük gündemi. Bu kalkınma türünde insani ve çevresel kalkınma çok önemli. Çevremizi koruyup öze dönmemiz lazım. Öze dönmek için de yerel mutfağımıza bakmalıyız. Bugün fıstığımızı topladık. Üzüm suyumuzu ve şiremizi yaptık. Şire deyip geçilmemeli, içerisinde üzüm suyu ile birlikte ceviz ve fındık var. Büyük bir emek var. Şire aynı zamanda büyük de bir şifa. Bu ürünün alzaymır hastalığına iyi geldiğini biliyoruz. Bunun yanı sıra kurutmalıklarımız bulunuyor. Bunların hepsi bir ekonomi, bir ihracat, bir kültür, bir döngüsel sistem. Bu döngüsel sistemde sulanabilir arazimizi vekillerimiz ve valimizle birlikte çoğaltıyoruz. Yenilenebilir enerjimizi çalışıyoruz. Sürdürülebilir kalkınma temasından hareket ederek çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

BAKAN ERSOY: BAŞKAN FATMA ŞAHİN, KENTTE YENİ BİR TREND YARATTI

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin başta olmak üzere il protokolünün şehirde çok güzel işlere imza attıklarını ifade ederek, şunları aktardı:

"Her sene gelişerek GastroAntep festivali devam ediyor. Bizim amacımız ülke içindeki hareketlilikleri hızlandırmak. Yaygın hale getirmek. Dünyanın her noktasından Türkiye'ye turist getirmeyi amaçlıyoruz. Bu bağlamda merkezden bizlerin tek başına yaptığı çalışmalar çok çok önemli olsa da yerel yönetimlerin kendi içlerinde yaptıkları çalışmalar çok daha önemli. Burada yapılan bu işi çok önemsiyorum ve çok başarılı buluyorum. Tabi bunun yanında Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin kentte yeni bir trend de başlattı. Coğrafi işaret konusunda çok sayıda ürünü tescil etti. Cumhuriyetin yüzüncü yılında yüz ürün tescillendi. Bununla beraber gastoronomi reçetesi de oluşuyor. Gaziantep, kültürü, gastoronomisi, tarihi ile bir cazibe noktası. Ülkemizde en çok gastronomi ürünü ihraç eden şehirlerin başında Gaziantep geliyor. Baklava ve fıstık gibi ürünler bunların en güzel örnekleri. Bu ürünlerin dünyada çok alıcısı var."

Etkinlikte, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanı sıra AK Parti Gaziantep milletvekillerinden TBMM İdari Amiri Ali Şahin ile Mehmet Erdoğan, Mehmet Sait Kirazoğlu, Derya Bakbak, Müslüm Yüksel, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, Nizip Belediye Başkanı Mehmet Sarı, Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet Hilmi Teymur, İl Kültür Turizm Müdürü Bülent Öztürk ve vatandaşlar yer aldı.