Gastronomi liseleri açılıyor... Mutfak milletin kimliği

Emine Erdoğan, Türkiye Gastronomi Liseleri Projesi'nin tanıtımına katıldı, “Liseli gençlerimizi kelimenin tam anlamıyla işin mutfağında yetiştireceğiz” dedi.

AKŞAM GAZETESİ

Başkan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığınca hayata geçirilen Türkiye Gastronomi Liseleri Projesi'nin tanıtımına katıldı. 2021'de yayımladıkları Asırlık Türk Mutfağı kitabının, uzun soluklu bir yolculuğun ilk adımı olduğunu kaydeden Erdoğan, Türk Mutfağı Haftası'nın da binlerce yıllık kültürel hafızaya can suyu olduğunu söyledi. Gastronomi liseleriyle bu yolculukta güçlü bir geleceğe yelken açtıklarını anlatan Emine Erdoğan şöyle devam etti: "Topraktan tabağa uzanan zincirin halkalarını; tarih, kültür, bilim, estetik, sanat ve şifa oluşturur. Bu mirasa sahip çıkmak, onu dünyada hak ettiği konuma taşımak hepimiz için hem bir ödev hem de bir vefa borcudur."

MUTFAĞIMIZ ŞİFA MERKEZİ

"Gastronomi artık devletlerin sıkça başvurduğu bir kamu diplomasisi aracıdır. Çünkü yemek, bir milletin kimliğidir. Türkiye'nin gastronomi dünyasının kutupyıldızı olması gerektiğine inanıyorum. Mutfağımız başlı başına bir şifa merkezidir. Tariflerimizin sağlığa olan iyileştirici etkilerini ön plana çıkarmalıyız. Kültürel mirasın korunmasının başlıca yolu, onu, otantik dokusunu bozmadan yeni nesillere aktarmaktır. Bu açıdan gastronomi liseleri çok önemli bir ihtiyaca cevap verecek. Lise çağındaki gençlerimizi kelimenin tam anlamıyla işin mutfağında yetiştireceğiz. "