İslamda, varlıklı olanların ramazan ayı içinde yoksullara vermesi dince buyurulan miktarı belirli sadaka anlamına gelen fitre, 2016 yılında Diyanet yetkilileri tarafından açıklandı. Fitre vermek için aklı başında olmak ya da ergenliğe erişmek şartı da aranmamaktadır. Bu yüzden velisi kim ise onun yerine fitre vermesi gerekmektedir.
Ramazan Ayı'nın en çok merak edilen konularından biri olan fitre Diyanet yetkilileri tarafından yapılan yazılı açıklama ile belli oldu. Fitre miktarı yardıma muhtaç ve durumu olmayan kişilerin sosyal ve ekonomik şartlarda gözönünde bulundurularak günlük azami gıda ihtiyacını karşılamalıdır. Fitre ne kadar sorusuna Diyanet yetkilileri "Fıtır sadakası, Ramazan bayramına kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların, kendileri ve velâyetleri altındaki kişiler için, yerine getirmekle yükümlü oldukları mali bir ibadettir. Yoksulların ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunmak suretiyle, toplumda karşılıklı sevgi ve kardeşlik bağlarının pekişmesine vesile olan bu mali ibadetin meşru kılınmasındaki temel hedeflerden biri, insanların paylaşma bilincini canlı tutmaktır. Bu sayede her Müslüman, ihtiyacı olan yoksullara az da olsa bir şeyler verebilmenin ve yardımlaşmanın sevincini yaşar. Bundan dolayıdır ki fıtır sadakası, zekattan farklı olarak, daha geniş bir mükellef kitlesi tarafından yerine getirilir. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığınca 2016 yılı sadaka-i fıtır miktarı en düşük 15 TL olarak belirlenmiştir." şeklinde açıklama yapmıştır. Fakat fitre verilirken dikkat edilmesi gereken nokta belirlenen fiyatın altına düşülmemesidir, isteyen vatandaşlar belirlenen fitre miktarından daha verebilmektedir. Kişiler için en uygun yöntem ise hayat koşullarına göre ve yiyecek içecek harcamalarına orantılı olacak şekilde fitre vermesidir. Fitre sadece para olarak verilmez, dilenirse ise gıda yardımı olarak da verilebilmektedir.
SADAKA-İ FITIR NEDİR?
Sadaka-i fıtır (fıtır sadakası) Ramazan ayının sonuna yetişen ve aslî ihtiyaçlarından başka en az nisab miktarı bir mala sâhip bulunan her müslümanın vermesi gereken vâcib bir sadakadır. Buna yalnız fıtra da denir. Bu kelime halk arasında fitre şeklini almıştır.
Fıtır sadakası (fitre), insanın yaradılışına bir şükür olmak üzere sevab kazanmak kasdıyla verdiği sadaka demektir.
Fitre, orucun kabûlüne, ölüm sekeratından ve kabir azâbından kurtuluşa bir vesiledir. Yoksulların ihtiyaçlarını gidermeye, bayram gününün neş'esinden onların da istifade etmelerine bir yardımdır. Bu cihetle fitre, insanî bir hayır ve medeni bir vazifedir.