Ramazan ayının sona ermesiyle beraber Ramazan'da oruç tutamayan vatandaşlar fidye miktarlarını araştırmaya başladı. Diyanet İşleri tarafından 2016 yılı fidye fiyatları en düşük 15 TL olarak açıklandı. Fidye dini sorumluluktur. Bilerek oruç bozmanın, mazeretsiz oruç tutmamanın bedeli olduğu gibi yaşlılıktan ve hastalıktan ötürü oruç tutamayanların da ödemesi gereken bedel vardır. Kur'an-ı Kerim de "O, size farz kılınan oruç, sayılı günlerdir. O günlerde sizden kim hasta, yâhut seferde olur da iftâr ederse, tutamadığı günler sayısınca sıhhat bulduğu ve râhat ettiği başka günlerde oruç tutar. Fazla ihtiyarlık ve devamlı hastalık gibi sebeplerle oruç tutmaya güç getiremeyenler üzerine bir yoksul doyuracak kadar fidye vermek lazımdır.
Fidye hasta ve çok yaşlı olup oruç tutamayan kişilerce ödenen bedeldir. Oruç tutmadıkları her gün için bu kişiler fidye verir. Kefaret orucu ve fıtır sadakası ile karıştırıldığı için fidye nedir sorusunun yanıtı her sene merak edilir. Fakat üçü de farklı nedenlerden ötürü yapılır. Nesai'de fidye ile ilgili şöyle rivayet edilmektedir: "Orucu tutmaya dayanamayanlar orucu kendilerine (tahammül edilmez) bir meşakkat addedenler için bir yoksula yetecek kadar fidye gerekir. Ayetin "Kim de hayir düşünerek (bir fakire yetecek miktardan fazlasını) verirse" hükmü mensuh degildir, bu onun için daha hayirlidir. (Fidye vermektense) oruc tutmaniz daha hayırlıdır. Ayetteki ruhsat, oruca takat getiremeyen veya şifasız hastalığa yakalananlar içindir." Nesai, Siyam 63, (4, 190-191).
Fidye de fitre de olduğu gibi sadece bir fakire değil, birden fazla fakire verilebilmektedir. Fidye verecek kişi bunu Ramazan Ayı'nın içinde, sonunda ya da öncesinde verebilir. Fidye zekat verilen kişilere verilmektedir ve bu yüzden toruna ve çocuğa verilmez. Fidye kimlere verilir sorusunun yanıtı ise eğer fakirseler dayı, teyze, kardeş, hala, amca gibi akrabaya, verilebilir. Yaşlı ve hasta olan kişiler oruç tutamıyor aynı zamanda oruç fidyesi de veremiyorsa yapacağı tek şey Allah'tan mağrifet ve af dilemektir. Fakir ve oruç fidyesi verecek gücü olmayan kişilerin fidye verme zorunluluğu ancak bu şekilde ortadan kalkmaktadır. Ayrıca oruç tutamayan kişi daha sonra sağlığına kavuşsa bile tutamadığı oruçların kazası gerekmektedir. Bu kişiler oruçlarını kaza etmeden ölürse, oruç borcunun ödenmesi için varislerine vasiyette bulunması gerekmektedir.
Fidye kimlere verilmez sorusunun yanıtı ise şöyledir; Bir kişi oruç fidyesi vermek istiyor ise bunu kendi çocuğuna ya da torununa vermesi mümkün olmamaktadır. Ayrıca kan bağı olduğu için toruna, hanıma, anneanneye, babaya, babaanneye, dedeye ve kafire de fitre verilemez. Kan bağının bulunmadığı gelin, damat, kayınvalide, kayınpeder, üvey çocuk gibi akrabalar fakir ise onlara verilebilmektedir.