2019 fidye kaç lira? Fidye nedir, ne kadar, kimlere verilir?

2019 fidye kaç lira? Fidye nedir, ne kadar, kimlere verilir? sorularının yanıtları Ramazan ayının başlaması ile birlikte merak edilmeye başlandı. Bazı ibadetlerin yapılamaması ya da yapılması sırasında birtakım kusurların işlenmesi halinde ödenen dini mali yükümlülüğe fidye deniyor. Ramazan ayının başlaması ile birlikte bazı sebeplerden dolayı orucunu tutamayan vatandaşlar ne kadar fidye vereceklerini merak ediyorlar. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı 2019 fitre miktarı 23 lira olarak belirlendi. Bu kapsamda oruç tutamayan vatandaşların günlük ödemesi gereken para 23 lira olarak belirtiliyor. Peki, Fidye nedir, kimlere verilir? Fidye ne kadar? Fitre hakkında merak edilenlerin tümüne haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz. İşte tüm merak edilenler...

' 2019 fidye kaç lira? Fidye nedir, ne kadar, kimlere verilir?' sorularının yanıtları herkes tarafından merak ediliyor.  Bazı ibadetlerin yapılamaması ya da yapılması sırasında birtakım kusurların işlenmesi halinde ödenen dini mali yükümlülüğe fidye deniyor. Oruç fidyeleri, Ramazan ayının sonunda toptan verilebileceği gibi, Ramazan ayı içinde günlük olarak veya Ramazan ayı başında da verilebiliyor. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı 2019 fitre miktarı 23 lira olarak açıkladı. Bu kapsamda oruç tutamayan vatandaşların günlük ödemesi gereken para 23 lira olarak  belirtildi. Fitre (Fidye) hakkında merak edilenlerin tümüne haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz. 

FİDYE NE KADAR? 

Bir fidye, bir kişiyi bir gün doyuracak yiyecek miktarı veya bunun ücreti olarak belirtiliyor. Bu da “sadaka-i fıtır” ile aynı miktarı ifade eder. Bu, fidyenin asgari ölçüsüdür. İmkânı olanların daha fazla vermesi daha iyidir. D in İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığınca 2019 fitre miktarı 23 lira olarak belirlendi. Yani oruç tutamayan vatandaşların günlük ödemesi gereken para 23 lira olarak belirtiliyor. 

FİTRE NEDİR?

"Fıtr" kelimesi sözlükte "orucu açmak", aynı kökten fıtrat kelimesi ise "yaratılış" anlamına gelir. "Fıtır sadakası", Ramazan orucunu tutup bayrama kavuşmanın bir şükran ifadesi olarak fakirlere yapılan bir yardımdır.

Ana babaya, dedeye, büyük anneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire fitre verilmez. Fitre fakir olmak şartı ile geline, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa fitre verilir. Hala, amca, dayı, teyze gibi akrabaya fitre vermek daha çok sevap olur. İmameyne göre, borçlu ve fakir kimseye, hanımı fitre verebilir.

ORUÇ FİDYESİ (FİTRE) NEDİR?

Fidye farz olan ibadetleri yerine getirememe ya da yerine getirirken bir kaza işleme nedeniyle ödenen dînî-malî yükümlülüktür. Oruç ve hac ibadetinde söz konusu olan fidye, Kur'an'da "Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir fakir doyumu kadar fidye öder." (Bakara, 2/184) şeklinde geçmektedir. İhtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan ve daha sonra da kaza etmesi mümkün olmayan kimse, oruç tutamadığı her güne karşılık bir fidye öder. Fitre, Ramazan bayramının birinci günü sabahı, fecrin doğuşundan itibaren vâcib olur. Fitreyi vermenin müstehab olan şekli ise, fecrin doğuşundan itibaren namazdan çıkmadan önce fakirlere verilmesidir. Fakat fitrenin bayramdan birkaç gün, hatta birkaç ay önceden verilmesinde de bir beis yoktur. Böylece fakirlerin bayram ihtiyaçlarını önceden karşılamaları, noksanlarını telâfi etmeleri sağlanmış olur. Zamanında ödenmeyip sonraya kalan fitreler ise, mümkün olan ilk fırsatta ödenmelidir. Bu görüş İmam Ebû Hanife'nindir. Diğer üç İmama göre, fitre, Ramazanın son akşamı güneşin batmasından itibaren vâcib hâle gelir. Ödemenin bayram namazından sonraya te'hiri de câiz değildir. Ramazan bayramının 1. günü fecrin doğuşundan evvel vefat eden veya fakir düşen kimseye fitre vermek vâcib olmaktan çıkar. Fecrin doğuşundan sonra vefat eden zengine ise, fitre vâcibdir. Mirasından ödenir. Nisab miktarını bulan mal, fitrenin vâcib olmasından sonra, ödenmeden telef olsa fitre sâkıt olmaz.