En zengin 100 Türk’ün sıralandığı “Forbes 100" bu yıl 13’üncü defa yayımlandı. İşte Türkiye'nin en zengin isimleri. Türkiye'nin en zenginlerinin serveti geçen yıla göre 18,5 milyar dolar artarak 121,4 milyar dolara yükseldi. Aynı servete sahip kişiler aynı sıra numarasına sahiptir. Bu yıl en zengin 100 listesinde 21 kadın yer aldı. Kişisel serveti 1 milyar doları geçen kadın sayısı ise, 6'ya yükseldi. (Kadınların toplam servet içindeki payı yüzde 17,6.) Türkiye'nin dolar milyarderleri sayı olarak geçen yıla göre dokuz kişi artarak 40’a yükseldi. Yani kişisel serveti 1 milyar dolar barajının üstünde olan Türk sayısı 40'ı buldu. Milyarderlerin toplam serveti ise 72,4 milyar dolara çıktı. Forbes Türkiye'nin milyarderler listesine giren 40 isim, Forbes ABD'nin yakında açıklayacağı "Global Milyarderler" listesine girerek dünya sıralamasındaki yerlerini alacak.
FATMA TUBA YAZICI KİMDİR?
İnşaat sektöründe de hizmet veren Diler Holding patronu Fatma Tuba Yazıcı 1973 yılında doğdu.
36 yaşındayken eşi Recep Sami Yazıcı’yı kaybeden Fatma Tuba Yazıcı ana iş kolu demir çelik olan Diler Holding’i daha da ileriye taşıyan bir kadın patrondur.
Fatma Tuba Yazıcı, henüz 36 yaşında, üç çocuklu bir ev kadınıyken eşi Recep Sami Yazıcı'yı kaybetti. Ve bir anda kendini 63 yıllık bir maziye sahip (2009 itibarıyla) Türkiye'nin en büyük demir çelik şirketlerinden birini yönetmek zorunda buldu. Eşiyle, çevresindeki herkesin anlattığı üzere büyük bir aşkla evlenmişlerdi ama mateme pek vakit yoktu. Diğer taraftan Edebiyat Fakültesi'nde okumuştu, iş hayatında hiç deneyimi yoktu -hele ki demir çelik gibi sanayinin en erkek egemen işlerinden birinde… Bugün 42 yaşında olan Fatma Tuba Yazıcı, geçen ay ilk kez FORBES 100'e milyarder olarak girdi.
DİLER HOLDİNG
1949 yılında kurulan Diler Holding, kendi bünyesinde barınan yan kuruluşları ile birlikte, aktif olarak çelik üretimi (karbon ve alaşımlı), dış ticaret, enerji, deniz nakliyesi, liman işletmeciliği, madencilik, banka ve turizm alanlarında faaliyet göstermektedir. Devletin sahip olduğu ilk yüksek fırınlı haddehane olma özelliğini taşıyan tesisleri, 1939 yılında Karadeniz bölgesinde bulunan Karabük’te üretime başlamıştır.
1984 yılında kurulan Diler Dış Ticaret firması, grup ürünlerinin uluslararası pazarda tanıtımını amaçlamıstır.
1985 yılından itibaren, uluslararası ticarette gösterilen muazzam başarı, grubun ana faaliyet dalı olan demir çelik üretimindeki kapasite artışına olanak sağlamak ile birlikte başka sektörler olan bankacılık, deniz taşımacılıgı ve turizm alanlarına da yönelmesine imkan sağlamıştır.
Bugün itibari ile, Diler Grup şirketleri, sahip olduğu personel, beceri, pazar bilgisi, toplam kalite yönetimi, yenilikteki uzmanlığı ve ISO 9002 belgesinde belirlenen müşteri odaklı yaklaşımı özelliklerinin birbiri ile mükemmel uyumu içindedir.