Facia geliyorum demiş... Toprak yığını standartların üstündeymiş! Dünyada 150, İliç'te 257 metre

Prof. Dr. Hakan Ersoy, Erzincan İliç'te yaşanan maden faciasıyla ilgili “Dünyada en fazla 150 metre olan ‘liç yığını' burada 257 metreye ulaşmış” dedi.

DHA

Karadeniz Teknik Üniversite'sinden bilim insanları Erzincan İliç'te maden felaketinin olduğu alanda inceleme yaptı; LİDAR teknolojisine sahip insansız hava aracı ile ölçüm ve incelemelerde bulundu.

Çöken toprak (liç) yığınının kontrol edilebilir seviyenin üzerinde olduğu tespit edildi. Prof. Dr. Hakan Ersoy, şu tespitlerde bulundu: "Dünya literatüründe, maksimum 150 metre olan 'liç yığını'nın burada 257 metreye ulaştığını tespit ettik; bu inanılmaz bir rakam. Dünyada böyle bir 'liç'e rastlamadık. Kontrol edilemeyen bir 'liç yığını'nda su içeriğinin fazla olup, üretim sahasındaki patlatmalara çok yakın bir noktada yığılması, felaketi de beraberinde getirdi."

5 BAKANDAN YAKIN TAKİP

9 işçinin toprak altında kaldığı altın madeninde 5 bakan kameralar karşısına geçti. Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, 6 kişinin tutuklandığını hatırlatarak gözaltı sayısının artabileceğini söyledi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ara verilen arama çalışmalarının güvenli ortam sağlanınca yeniden başlayacağını belirtti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 9 noktadan alınan numunelerin temiz çıktığını açıkladı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yüzey sularının baraja akmaması için sedde yapımına başlanıldığını aktardı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "İhmali olan kim varsa hukuk önünde hesap verecek" ifadesini kullandı.