Eylem Tok'a iade şoku! Savcı peşini bırakmıyor

ABD Mahkemesi, Eylem Tok'un iadesi için taslak karar hazırladı. Taslakta, Tok için ‘delilleri yok etmek, saklamak ve değiştirmek'ten iade kararı verildiği vurgulandı. Karar, 11 Eylül'deki duruşmada kesinleşecek.

İstanbul Kemerburgaz'da 1 Mart akşamı ATV'li gruba çarparak Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olan oğlu Timur Cihantimur'u ABD'ye kaçıran Eylem Tok'un iadesi için 11 Eylül'deki duruşma beklenirken önemli bir gelişme yaşandı.

Massachusetts Bölge Başsavcı Yardımcısı Kristen A. Kearney, duruşmaya 50 gün kala ABD Dışişleri Bakanlığı'nın iadeyi onaylaması için hazırladığı taslak karar metnini Hakim Donald Cabell'e sundu. Taslak metinde ABD ile Türkiye arasındaki suçluların iadesi anlaşmasının 2. maddesinin Tok'un işlediği suçları kapsadığı belirtildi.

Savcı Kearney, taslak karar metnini ABD Adalet Sistemi'nin kamuya açık çevrimiçi sistemi üzerinden paylaştı.

TÜRKİYE'NİN DELİLLERİ YETERLİ

Türkiye'den gelen delillerin iade için yeterli olduğu belirtilen kadın savcının taslak kararında, şu ifadeler yer aldı: "Kaçak olan Eylem Tok'un Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 281'inci maddesine aykırı olarak delilleri yok etmek, saklamak ve değiştirmek; ayrıca TCK'nın 283. maddesine aykırı olarak suçluyu korumaktan Türkiye'ye iadesini onaylıyorum."

New York'ta gülerek gezen Eylem Tok'la oğlu 110 gün sonra yakalanmıştı.