Eski etekleri gelir kapıları oldu

Samsun'da ev kadınları, eski etek ve kumaş pantolonlardan 8 köşeli minyatür Çarşamba kasketi üreterek ev ekonomilerine katkı sağlıyor.

Samsun'un Çarşamba ilçesinde ev kadınları, eski etek ve kumaş pantolonlardan 8 köşeli minyatür kasket üreterek, kazanç sağlıyor.

Çarşamba'da bazı ev kadınları aile ekonomisine destek sağlamak için eski etek ve kumaş pantolonları kullanarak 8 köşeli hediyelik minyatür Çarşamba kasketi üretiyor. 

Çarşamba Ev Hanımları Derneği Başkanı Saniye Şen, AA muhabirine, ev hanımlarının aile ekonomisine katkıda bulunması için böyle bir proje geliştirdiklerini söyledi.

Çarşamba'ya has 8 köşeli kasketin minyatür üretimini gerçekleştirmek için bir ay prova çalışması yaptıklarını vurgulayan Şen, provalar sonunda kalıp üretimine geçtiklerini ve bu sayede dikimlerin daha kolay olduğunu belirtti.

Şen, minyatür kasketlerden buzdolabı süsü, nişan şekeri, masa üstü süs yaptıklarını ifade ederek, dernekte bir araya gelen kadınların burada hem birbirleriyle sohbet etme imkanı bulduğunu hem de aile ekonomisine katkı sağladığını kaydetti.

Eski etek ve kumaş pantolonları kullanıyorlar

Üretim maliyetinin düşük olması için evde bulunan eski etek ve kumaş pantolonlar kullandıklarını dile getiren Şen, "Artık evimizdeki eski etek ve kumaş pantolonları atmıyoruz. Eski eşyaların kumaşlarını kasket yapımında kullanıyoruz. Hem ekonomik olsun hem karı olsun diye düşündük. Kadınlarımıza bunu söylediğimizde evlerinde ne kadar eski etek ve pantolon varsa getirmeye başladı. Evdeki eski eşyayı çöpe atmamış olduk ve tekrar ekonomiye kazandırdık. Bu benim için çok daha önemli" diye konuştu.

Sosyal medya üzerinden sipariş alıyorlar

Ürünlerini sosyal medya üzerinden tanıttıklarını vurgulayan Şen, ilk etapta İstanbul'dan bin adet sipariş aldıklarını, daha sonra Almanya'da yaşayan bir gurbetçi ailenin sosyal medyada gördüğü ürünleri nişanında dağıtmak üzere talep ettiğini söyledi.

Şen, her gün 10 kişiyle 100'den fazla üretim yaptıklarına anlatarak, "Çünkü bunun üretimi kolay değil, tamamen elle yapılması gerekiyor. Tanesini 20 liradan satışa sunduk ama ilk siparişimizi 17 liradan aldık" ifadesini kullandı.

Üretim yapan kadınlar da hem arkadaşlarıyla bir araya geldikleri hem de ev ekonomisine katkıda bulundukları için mutlu olduklarını dile getirdi.