Eski başbakan eşiyle hayata veda etti! El ele ötanazi

Eski Hollanda Başbakanı ile eşi, ‘ikili ötanazi' ile hayata veda etti. Van Agt'ın, geçirdiği beyin kanamasından sonra iyileşemediği, eşinin de çok hasta olduğu belirtildi.

BEYİN KANAMASI GEÇİRMİŞTİ

Hollanda'nın 1977-1982 yılları arasında başbakanlığını yapan Dries van Agt, eşi Eugenie ile birlikte 'el ele' ötanazi yoluyla hayatlarına son verdi. Dries Van Agt, 2019 yılında Filistinliler için düzenlenen bir anma etkinliğinde konuşma yaparken beyin kanaması geçirmiş ve bir daha tam olarak iyileşememişti. Eugenie'nin de çok hasta olduğu belirtildi.

İLK KEZ 2020'DE GÜNDEME GELDİ

ikili ötanazi, ilk kez 2020'de gündeme geldi. O dönem yapılan bir araştırma sonucu 26 çifte aynı anda ötanazi uygulandığını tespit edildi. Bu eğilim giderek arttı, 2021'de 32; 2022'de de 58 çifte ötanazi uygulandı. Van Agt'ın kurduğu Filistin destekçisi Haklar Forumu'ndan Gerard Jonkman, her ikisinin de çok hasta olduğunu ve "birbirleri olmadan yapamayacaklarını" söyledi.

Hollanda'da ötanazi uygulaması, 2002'den beri bazı koşulları sağlayanlar için yasal. İkinci bir uzmanın ötanaziyi onaylaması gerekiyor ve çoğu vaka aile hekimi tarafından evde gerçekleştiriliyor.

TALEPLER BİREYSEL DEĞERLENDİRİLDİ

Hollanda'da yılda yaklaşık bin kişinin ötanazi isteğini yerine getiren Expertisecentrum Euthanasie'nin Sözcüsü Elke Swart, 93 yaşındaki çiftin ölüm taleplerinin bireysel olarak değerlendirildiğini ve test edildiğini açıkladı.