Emeklilikte yaşa takılanlar son durum

Erken Emeklilik bekleyenler, Emeklilikte yaşa takılanlar bu haberi sizler için hazırladık. 300 bin kişiye erken emeklilik müjdesi geldi. Taslak metin Bakanlar Kuruluna gitmeyi bekliyor.

Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetini gidermek için erken emeklilik ile ilgili çalışmalar sürüyor.  Emeklilikte yaşa takılanlar için müjde gibi gelişmeler yaşanıyor. Bu konu ile ilgili her gün başka bir haber duyuluyor. Yaşı bekleyenlerin durumu ile ilgili taslak metin Bakanlar Kuruluna gitmeyi bekliyor. 

Erken Emeklilik (EYT) en son gelişmeler 

TBMM’ye sevk edilmesi beklenen 15 maddelik tasarı taslağı ile ilgili, “Vazgeçildi” haberlerine rağmen emeklilikte yaşa takılanlara müjdeli haber var. Gökalp’in üzerinde durduğu formüle göre; Emekliliğine kaç yıl kalmışsa her yıl için yüzde 5 düşük maaşı kabul eden hemen emekli olabilecek. Önümüzdeki haftalarda bu konu kesinleşecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, “emeklilikte yaşa takılanlar” ile ilgili çalışmaların sürdüğünü, yakında gerçek metnin açıklanacağını ifade etti. Şimdilik taslak metinde her erken emekli olunacak yaş için “yüzde 5’lik bir indirimi” varsayılsa da henüz kesinleşmediğini belirtti. Gökalp, yasa çıkarsa sigorta süresi ve prim gün sayısı dolup yaşı bekleyen 300 bin kişinin (SSK’lının) emekli olma hakkı elde edeceğinden maliyet unsurunun Maliye Bakanlığı tarafından hesaplandığını da belirtti.

Emeklilikte yaşa takılanlar grubu, “Emekliliğimize yaş şartından kaç yıl kalmışsa peşin ödeyelim, aylıktan indirim yapmasınlar” teklifi Başkana sorulduğunda, “bu teklife de sıcak baktığını ve konuyu değerlendireceklerini, bu uygulanırsa günlük en az 10.5 lira borçlanmak gerekeceğini” belirtti.

1.EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR

Sigorta süresi ve prim süresini doldurmuş fakat yaş şartı nedeniyle emekli olamayanlar için Meclis'e yasa teklifi sunuldu. Düzenleme, 5 milyon kadar kişiyi ilgilendiriyor. Yasa çıkarsa, ilk süreçte 500 bin kişiye emeklilik yolu açılacak. Teklife göre; 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlar istisna olacak. 8 Eylül 1999'dan sonra sigortalı olanların bu kanun yürürlüğe girdikten 360 gün içinde bu istisna ile yaşlılık aylığından yararlanabilmeleri için; Kadınsa 50, erkekse 55 yaşını doldurmamış olmakla, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5 bin gün primi olması, Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması ve en az 5 bin gün veya kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması, 15 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 3 bin 600 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olması şart olacak.

2.ANNELER:

Ülkemizde, sigortalı olduktan sonra doğum yapan kadınlar, 3 çocuğa kadar borçlanma yapabiliyor. Annelerin her çocuk için 720 gün borçlanma hakkı bulunuyor. 3 çocuk için doğum borçlanması yapanlar, 2 bin 160 gün, yani 6 yıl prim kazanabiliyor. Şimdi bu imkanın genişletilmesi gündemde. Meclis gündemine taşınan teklif yasalaşırsa, anneler sigortalı olmadan önce yaptıkları doğumlar için de borçlanma yapabilecek. Böylece doğum borçlanması, emeklilik yaşını da geriye çekebilecek. Erkekler ve kadınlar arasındaki ayrım sona erecek. Nasıl erkekler askerlik borçlanması yaparak yaşı erkene çekebiliyorsa, kadınların da doğum borçlanması ile aynı imkanı bulunacak. Geçen yıl çıkarılan yasa ile annelereerken emeklilik imkanının kapsamı genişletilmişti. Sadece SSK'lılara tanınan doğum borçlanması hakkı, Bağ-Kur'lulara ve memurlara da tanınırken, borçlanılabilecek çocuk sayısı da 2'den 3'e yükseltilmişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan’ı Faruk Çelik'in Açıklamaları ve Erken Emeklilik Çözüm Şartları

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan’ı Faruk Çelikerken emeklilikte yaşa takılanlar için açıklamada bulundu. Bakan Çelik taşeron ve emeklilikte yaşa takılanları gündemlerine aldıklarını söyledi. Çelik yaptığı açıklamada taşeron ve emeklilikte yaşa takılanların meselelerine çare olacak yasa taslağının Başbakanlık’ta olduğunu bildirdi.