Enderun usulü teravih namazı nedir? Enderun usulü teravih namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?

Müslüman alemi için çok büyük bir değere sahip olan Ramazan ayı 2 Nisan itibarıyla başladı. Ramazan ayı vesilesiyle Enderun usulü teravih namazı kılmak isteyen kişiler de bu namazla ilgili bilgi sahibi olmak istiyor. Osmanlı zamanındaki Enderun Mektebi'nden adını alınan bu namaz Ramazan ayına özel olarak kılınıyor. İşte Enderun usulü teravih namazı kılınışı...


11 ayın sultanı Ramazan ayı denilince akıllara oruç tutmak ve teravih namazı kılmak geliyor. Enderun usulü teravih namazı da Ramazan ayına özel olarak yerine getirilen ibadetlerden bir tanesi. Bolluk ve bereket kapılarının sonuna kadar açıldığı bu mübarek ayda Müslümanlar en iyi şekilde faydalanmak istiyor. Peki, Enderun usulü teravih namazı nedir? Enderun usulü teravih namazı kaç rekattır ve nasıl kılınır?

ENDERUN USULÜ TERAVİH NAMAZI NEDİR?

Enderun usulü teravih; "Seçilmiş güzel sesli müezzinler tarafından, teravih namazının tervihalarında (dört rekât aralarındaki dinlenmeler); Ramazan'ın ruhuna uygun, namazın huşusunu artıracak makam geçkileriyle icra etmek için değişik makamlarda eserler, ilahiler okunması ve salat-u selam getirmesi" demektir.

ENDERUN USULÜ TERAVİH NASIL KILINIR?

Enderun Usulü Teravih namazı kılınışı iki şekildedir. Birincisinde imam, müezzinleri makam geçkileri ile yönlendirir, ikincisinde ise makamlar arasındaki geçkileri müezzinler sağlar. Buna göre ilk gecede geçkileri müezzinler sağlar. Namazda Fatiha'dan sonra okunan zamm-ı sureler ise asla rastgele seçilmez. Manalarına bakılarak tertip edilirler.

Seçilen ayetler, daha çok rahmet ayetleri ve tesbih ayetlerinden oluşur. İlk on günde Ramazan ayına ulaşmaktan duyulan sevincin dile getirildiği ilahiler, ikinci on günde yerini Allah'tan rahmet ve merhamet niyaz eden ilahilere bırakır. Son on günde ise Ramazan'ın uğurlanmasından duyulan hüzünlü ilahiler okunur. Kısacası Enderun Teravih Namazı, her dört rekatı Türk Musiki'nin farklı makamlarında kılınan ve bu makamların ilahilerle süslendiği, müezzinlerin ise makamlar arasında geçişi salavat eşliğinde yaptığı bir Osmanlı Enderun Mektebi geleneğidir.