Enam suresi 79. ve 162. ayeti okunuşu nasıl? Kurban keserken okunan Enam suresi ayetleri Türkçe ve Arapça okunuşu!

Enam suresi 79. ve 162. ayeti okunuşu yoğun olarak araştırılıyor. Kurban Bayramı bu sene 20 Temmuz'da başlıyor. 4 gün sürecek bayramda kurban ibadetini yerine getirecek vatandaşlar kurban keserken okunacak ayetlerin Türkçe okunuşunu araştırıyor. Diyanet'te yer alan bilgiye göre kurban kesilirken Enam suresi 79. ve 162. ayetlerinin okunması öneriliyor. Peki, Enam suresi 79. ve 162. ayeti okunuşu nasıl? Kurban keserken okunan Enam suresi ayetleri Arapça okunuşu

Sahih hadis kaynaklarında yer alan rivayetlerde, Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban bayramında Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğu ifade ediliyor. Bu mübarek ibadetini yerine getirirken Enam suresi 79. ve 162. ayetlerinin okunması öneriliyor. Peki, Enam suresi 79. ve 162. ayeti okunuşu nasıl? İşte kurban keserken okunan Enam suresi ayetleri Arapça okunuşu...

ENAM SURESİ 79. VE 162. AYETİ OKUNUŞU

İster kurban niyetiyle olsun ister başka bir amaçla olsun hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerekir. Hayvanın kesimi esnasında besmele kasten terk edilirse, o hayvanın eti Hanefîlere göre yenmez. Ancak kasıtsız ve unutularak besmele çekilmezse, bu hayvanın eti yenilir (Kâsânî, Bedâî', V, 46; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 190-191). Şafiilere göre besmele kasten çekilmese bile kesilen hayvanın eti yenir (Mâverdî, el-Hâvî, XV, 95; Şîrâzî, el-Mühezzeb, II, 885).

Kurban kesilirken üç defa "Bismillahi Allahü ekber" denilir ve şu âyetler okunabilir (Semerkandî, Tuhfe, III, 66):

"De ki: Şüphesiz benim namazım, ibadetim/kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. O'nun ortağı yoktur. Bana sadece bu emredildi ve ben müslümanların ilkiyim." (En'âm, 6/162-163)

"Ben, hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Ben, Allah'a ortak koşanlardan değilim." (En'âm, 6/79)

Bu ayetlerden sonra,

Allahü ekber Allahü ekber. Lâ ilâhe İllâllahü vallahü ekber. Allahü ekber ve lillâhil hamd şeklinde tekbir getirillir ve Bismillahi Allahü Ekber denilerek hazırlanan keskin bıçak hayvanın boynuna çalınır. Damar ve borular tamamen kesilerek kan iyice akıtılır.

Hayvan böylece kesildikten sonra tamamen canı çıkıncaya kadar beklenir. Sonra kafası tamamen kesilir. Ve usûlüne uygun olarak hayvanın derisi yüzülür. Karnı açılır, iç organlar çıkarılır ve gövde ve etler parçalanır.

Hayvan tamamen ölmeden kafa ve ayaklarını koparmak, derisini yüzmeğe kalkmak, kıbleden çevirmek veya hayvana azab vermek mekruhtur. Kurbanın, sahibi tarafından kesilmesi menduptur. Başkasına da kestirilebilir.