Emekli mali müşavir yaban mersini üretiyor

İstanbul'da mali müşavirlikten emekli olduktan sonra Bursa'ya yerleşerek tarıma giren Güner Açıksöz, 59 dönümde yaban mersini üretiyor. Açıksöz, yetiştirdiği ürünleri zincir marketlere gönderiyor.

İstanbul'da yaklaşık 40 yıl mali müşavirlik yaptıktan sonra emekli olan ve İznik'in kırsal Candarlı Mahallesi'nde yıllarca atıl kalan toprakları 15 yıl önce yaban mersiniyle buluşturan 74 yaşındaki Güner Açıksöz, bölgedeki 59 dönümde 16 bin fidanla organik üretim yapıyor. Yetiştirdiği yaban mersinini ülke genelindeki zincir marketlere gönderen Açıksöz, aynı zamanda bölgedeki diğer arazi sahiplerinin de yaban mersini yetiştirerek kazanç sağlamasına vesile oluyor.

SERTİFİKALI ÜRETİM

Organik tarıma ilişkin sertifikalar aldıklarını belirten Açıksöz, şunları söyledi: "Şu anda sertifikalı üretim yapıyoruz. Nasıl bir insanın nüfus cüzdanı var, benim ürünüm de öyle. İnsanlar, piyasada 'benimki de doğal, benimki de organik' diyenlere kanmasınlar, onun sertifikasını sorsunlar. Her satıcı eğer organik tarım sertifikalı ürün satıyorsa organik sertifikayı tüketiciye göstermek zorunda. Bu bölgeye tesadüflerle geldik, çilekle başladık. Ben de dahil yaban mersinini burada hiç kimse bilmiyordu. Daha sonra Atatürk Araştırma Enstitüsü'nden aldığımız bilgilerle bu bölgede yeni bir üretim modeli geliştirdik."