Direksiyon sınavında adaylara ilk olarak, aracın tanınması ile ilgili birkaç soru sorulur. Sorulara yeterli cevaplar veremeyenler başarısız sayılırlar. Direksiyon sınavları için genelde ise tam bir tarih açıklanmıyor. Detaylara haberimiz içerisinden ulaşabilirsiniz. Ehliyet sınavında en az 70 puan alanlar, direksiyon sınavına girmeye hak kazanır. Direksiyon sınavında adaylara ilk olarak, atacın tanınması ile ilgili birkaç soru sorulur. Sorulara yeterli cevaplar veremeyenler başarısız sayılırlar.
Her adayın sınavından sonra, 5 dakika ara verilir. Sınavın sonuçları da sınav komisyonu tarafından genel olarak aynı gün içerisinde açıklanır ve adaylara ilan edilir.
DİREKSİYON SINAVI NE ZAMAN?
10 Şubat 2018 Ehliyet Sınavı (Cumartesi saat 14:00'da)
20 Mayıs 2018 Ehliyet Sınavı (Cumartesi saat 14:00'da)
29 Temmuz 2018 Ehliyet Sınavı (Cumartesi saat 14:00'da)
07 Ekim 2018 Ehliyet Sınavı (Cumartesi saat 14:00'da)
23 Aralık 2018 Ehliyet Sınavı (Cumartesi saat 14:00'da)
Direksiyon sınavları için genelde ise tam bir tarih açıklanmıyor. Ancak genelde direksiyon sınavları ehliyet sınavları açıklandıktan 2 ila 5 hafta arasında bir süre içerisinde gerçekleştiriliyor. Bu tarihleri de en net, ehliyet sınavı ve direksiyon sınavı için gittiğiniz kurslar biliyor. Bu anlamda zaten bir kursa gidiyorsanız, tarihi kurslar planlayacağı için fazla endişelenmeniz gerekmiyor.
DİREKSİYON SINAVI NASIL YAPILIR?
Ehliyet sınavında en az 70 puan alanlar, direksiyon sınavına girmeye hak kazanır. Direksiyon sınavında adaylara ilk olarak, atacın tanınması ile ilgili birkaç soru sorulur. Sorulara yeterli cevaplar veremeyenler başarısız sayılırlar. Sürüş aşamasına geçildiğinde, adayın aynaları kontrol etmesinden emniyet kemerini takmasına direksiyon hakimiyetini sağlamasından hız kurallarına uymasına kadar pek çok noktaya dikkat edilir ve puan verilir. Adayın sürüş esnasında yapacağı her hata puanının düşmesine neden olur.
Sınavda adayın aracı düzgün şekilde hareket ettirmesi, dönüş kurallarına uyması, emniyet kemerini takması gibi durumlar artı puan getirir. Adayın hız kurallarını ihlal etmesi, araç ile geri geri gidememesi gibi durumlar da puanının düşmesine neden olur.
Direksiyon sınavının süresi ortalama olarak 35 dakikadır. Her adayın sınavından sonra, 5 dakika ara verilir. Sınavın sonuçları da sınav komisyonu tarafından genel olarak aynı gün içerisinde açıklanır ve adaylara ilan edilir.
“M”, “A1”, “A2”, “A” ve “B1” sınıfı direksiyon sınavında adaylar, kask, dizlik, yelek takarak akan trafikte yapılan davranışlar, araç bilgisi sorgulama, kalkış esnasında motoru stop ettirme ve ayakları toplarken dengeyi sağlayamama, konilere çarpma ve ayak çalıklarının açık unutularak yere değmesi, düşme ve ani fren reaksiyonları sınav gözetmeni tarafından dikkat edilecek hususlar arasında yer alacak.
“B”, “C1”, “C”, “D1”, “D”, “BE”, “C1E”, “CE”, “D1E”, “DE” ve “F” sınıfı için direksiyon sınavına giren adayların, emniyetli ve rahat kalkış yapma, kalkış ve duruşlarda (sağa-sola) sinyal verme, trafiği tehlikeye düşürecek şekilde araç kullanma, araç kumanda pedallarına (gaz, fren, debriyaj) yeterince intibak edemeyerek aracı stop ettirme, araç kullanımı esnasında heyecanlı ve telaşlı gibi davranışları gözlemlenecek.
Geri geri park etme: “B”, “C1”, “C”, “D1” ve “D” sertifika sınıfı araçlarda, park edecek aracın bir buçuk katı uzunluğundaki (farklı uzunluklardaki HB/SEDAN araçlar için ayrı ayrı) ve aracın genişliğinden 50 cm fazla olan iki araç arasına veya yüksekliği en az 100 cm olan konilerin arasındaki yatay ve dikey çizgilerle belirlenen alana tek hamlede girip, bu alan içinde en fazla iki hamle yaparak aracı kaldırıma veya konilere çarpmadan kaldırıma paralel ve kaldırım ile araç arasındaki mesafenin 50 cm den fazla olmayacak şekilde EK-5 şemaya göre park yapmayı, “BE”, “C1E”, “CE”, “DE” ve “D1E” sertifika sınıfı araçlarda geri geri park etme işlemleri ise araca römork takılı olarak EK-6 şemada belirtildiği gibi park yapmalarını sağlayan davranışlar göz önünde bulunduracak.