Ege'nin son aşığı hayatını kaybetti

Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşayan aşıklar sülalesinden gelen Ege'nin son aşığı Mustafa Bacaksız, 89 yaşında hayatını kaybetti.

Selçuk Akbaş

Bodrum'un Mumcular Köyü'nde 130 yılında doğan Mustafa Bacaksız, aşıklar sülalesinden geliyordu. Mustafa Bacaksız küçük yaşta müzikle ilgilenmeye başladı. Düğünlerde hep müzisyenlerin yanına oturur, onların nasıl çaldıklarını inceleyen Bacaksız, daha ilkokula giderken önce darbuka çalmaya başladı ardından keman öğrendi. Askerdeyken cümbüş çalmayı öğrenen Mustafa Bacaksız, askerden gelince düğünlerde cümbüş çalmaya devam etti.

Çevrede “cümbüşçü çelik” lakabı ile ün saldı. Zaman zaman klarnet ve zurna çalmayı denedi. genellikle Mumcular çevresindeki düğünlerde çalan Mustafa Bacaksız, bir çok müzisyen ile birlikte çalıştı. Askerden sonra evlenen ve 2 çocuğu olan Bacaksız, “Bodrum hakimi”, “Karaova düğünü”, “Hayıtlıdan çıktım” pek çok türkünün bestesini yaptı. Bir çok mani ve şiiri olan Mustafa Bacaksız, ozanlığı ile her ortamda mani düzme yeteneği vardı. 55 sene ozanlık yapan Mustafa Bacaksız, doğduğu Mumcular Köyü'nde hayatını kaybederken Ege'de son aşını toprağa vermiş oldu.