Doğu Ekspresi durakları Doğu Ekspresi ilk durak neresi ilk sefer saati kaç hangi illere gidiyor

Doğu Ekspresi bilet fiyatları ve Doğu Ekspresi durakları vatandaşlar tarafından araştırılamaya başladı. Doğu Ekspresi Ankara Garı'ndan her gün saat 17.55'te kalkıyor. 24 saat süren Doğu Ekspresi'i yolculuğunda toplam 6 durak sayısı var. Doğu Ekspresi bilet ücretleri ise 48 ile 188 lira arasında değişiyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise talebin yoğunluğuna dikkat çekilerek, şöyle denildi: “Doğu Ekspresi’nin vagonlarına ait biletler bir ay öncesinden tüm vatandaşlarımıza açık bilet satış sistemi aracılığıyla satılmakta. Trenin mevcut vagonlarının dışında tur şirketleri ile yıllık plan ile vagon kiralaması yapılmakta, bu vagonlar fazladan ilave edilmekte, kiralama yapan tur şirketleri bilet satışının yanında otel yemek ve gezi paketi halinde hizmet vermekte ve buna göre fiyatlarını belirlemektedir. Yoğun talep nedeniyle Doğu Ekspresi bileti kısa bir sürede satılmaktadır. Trene ilave vagon verilerek talepler karşılanmaya çalışılmaktadır.” Bu arada 20 Aralık-15 Ocak arasında Doğu Ekspresi’nde her gün için 200 kişilik yer olduğu bildirildi. Kars Tren İstasyonu Hareket Memuru Sebahattin Koç, geçen yıla göre yüzde 40’lık artışa dikkat çekerek, “1 olan yataklı vagon sayısı kimi seferlerde 3’e çıkarıldı. 25 Aralık’a kadar çok sınırlı sayıda bilet kaldı. Çok büyük ilgi var. Doğu Ekspresi ucuz olduğu için gençler çok tercih ediyor. 5-10 kişilik gruplar halinde geliyorlar. Akşam gelip sabah dönenler de iki gün kalan da oluyor. Kimisi istasyonda yatıyor. Kars Kalesi, Ani Harabeleri ve Sarıkamış Kayak Merkezi’ne gidiyorlar” dedi.

Doğu Ekspresi bilet fiyatları kaç para oldu 2018 TCDD bilet fiyatları merak konusu oldu. Özellikle gençlerin tutkusu haline gelen Doğu Ekspresi hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Peki Doğu Ekspresi kaç durak, ilk sefer nereden, Doğu Ekspresi nereden kalkıyor ve saat kaçta kalkıyor sorularının haberleri burada.TCDD tarafından hizmete sunulan Doğu Ekspresi bilet ücretleri 48 lira ile 188 lira arasında değişiyor. Doğu Ekspresi için ilk durak ise Ankara Garı. Ankara Garın'nda kalkan ilk sefer saati ise 17.55.Kars'a giden Doğu Ekspresi için sadece bir sefer var. Doğu Ekspresi yolculuk saati yaklaşık 24 saat sürüyor ve 24 saatlik Doğu Ekspresi tren yolculuğu Kars Garı'nda sona eriyor.  Ankara'da başlayan ve Kars'ta biten Doğu Ekspresi, masalsı manzaralar sunan kompartımanlı tren yolculuğu için yeni yolcularını bekliyor. Türkiye'nin en uzun tren yolculuklarından biri olan ve TCDD Taşımacılık AŞ tarafından işletilen Doğu Ekspresi, Ankara'da başlayıp, Kars'ta sona eriyor. Geçen yıl 324 bin yolcuya hizmet veren Doğu Ekspresi'yle bu yılın 10 ayında 363 bin kişi yolculuk yaptı. Günler öncesinden satışa çıkan biletler için yer bulmak oldukça zor. Yılbaşından itibaren Doğu Ekspresi ile kente gelen kişi sayısı 20 bini aşmış durumda. Bölgede turizm işletmeli ve belediye belgeli toplam 16 otel, Sarıkamış’ta ise toplam 12 otel bulunuyor. Yatak kapasitesinin 2 binin üzerinde olduğu kentteki otellerde boş yer bulmak da mümkün değil. Oteller yüzde 100 doluluk oranıyla hizmet veriyor.

GENÇLERİN TUTUKUSU HALİNE GELDİ

Ankara'da başlayan ve Kars'ta biten Doğu Ekspresi, masalsı manzaralar sunan kompartımanlı tren yolculuğu için yeni yolcularını bekliyor. Türkiye'nin en uzun tren yolculuklarından biri olan ve TCDD Taşımacılık AŞ tarafından işletilen Doğu Ekspresi, Ankara'da başlayıp, Kars'ta sona eriyor. Geçen yıl 324 bin yolcuya hizmet veren Doğu Ekspresi'yle bu yılın 10 ayında 363 bin kişi yolculuk yaptı.

DOĞU EKSPRES BİLET FİYATLARI

Aldığınız bölüme göre değişiklik gösteren Doğu Ekspres bilet fiyatları 47 TL. TCDD'nin sitesine baktığınız zaman hemen online bilet alabiliyorsunuz. 

TALEP YOĞUNLUĞU ARTIYOR

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise talebin yoğunluğuna dikkat çekilerek, şöyle denildi: “Doğu Ekspresi’nin vagonlarına ait biletler bir ay öncesinden tüm vatandaşlarımıza açık bilet satış sistemi aracılığıyla satılmakta. Trenin mevcut vagonlarının dışında tur şirketleri ile yıllık plan ile vagon kiralaması yapılmakta, bu vagonlar fazladan ilave edilmekte, kiralama yapan tur şirketleri bilet satışının yanında otel yemek ve gezi paketi halinde hizmet vermekte ve buna göre fiyatlarını belirlemektedir. Yoğun talep nedeniyle Doğu Ekspresi bileti kısa bir sürede satılmaktadır. Trene ilave vagon verilerek talepler karşılanmaya çalışılmaktadır.” Bu arada 20 Aralık-15 Ocak arasında Doğu Ekspresi’nde her gün için 200 kişilik yer olduğu bildirildi.

‘İSTASYONDA YATAN BİLE OLUYOR’

Kars Tren İstasyonu Hareket Memuru Sebahattin Koç, geçen yıla göre yüzde 40’lık artışa dikkat çekerek, “1 olan yataklı vagon sayısı kimi seferlerde 3’e çıkarıldı. 25 Aralık’a kadar çok sınırlı sayıda bilet kaldı. Çok büyük ilgi var. Doğu Ekspresi ucuz olduğu için gençler çok tercih ediyor. 5-10 kişilik gruplar halinde geliyorlar. Akşam gelip sabah dönenler de iki gün kalan da oluyor. Kimisi istasyonda yatıyor. Kars Kalesi, Ani Harabeleri ve Sarıkamış Kayak Merkezi’ne gidiyorlar” dedi.

‘INSTAGRAM’DA GÖRDÜK, BİLETİ ZOR BULDUK’

Geçen hafta 6 kişilik arkadaş grubuyla Doğu Ekspresi ile Kars’a giden Serkan İbil, “Böyle bir gezi planımız vardı. Instagram hesabından gördük ve Kars’a gitmeye karar verdik. Tren yolculuğunu ilk defa yaptım ve bu zamana kadar yapmadığım için pişman oldum. Kars’ta yakın çevremizden daha çok ilgi gördük. Biz bilet alırken epey sıkıntı yaşadık. Bir ay boyunca sabah, öğle, akşam bilet aradık, yoktu. Yola çıkmadan 3 gün önce bilet bulduk. Gece saat 12 civarında TCDD’nin bilet satış sistemine girdiğinizde bilet bulabiliyorsunuz” dedi.

‘BLOGGER’LAR ETKİLİ OLDU’

Trenle tek başına Kars’a seyahat eden fotoğrafçı Mücahit Muğlu ise, “Kars’tan ziyade Doğu Ekspresi deneyimi yaşamak istedim. Kars’ı da çok sevdim. Atmosferi inanılmaz. Kars bu ara çok popüler. Bence blogger’ların çok sık seyahat etmesi çok etkili oldu. Bu ara blogger ve fotoğrafçılar Kars’a çok gidiyor. Onların paylaşımlarını gören Kars’tan ve Doğu Ekspresi’nden haberdar olmaya başladı ve talep arttı. Seyahat hiç bitmesin istedim. Kars’taki tarihi eserler ve Rus mimarisine bayıldım. Bilet bulma da hafta içi çok zorluk çekilmiyor ama hafta sonu bilet bulmak sorun” diye konuştu.

‘BU SENE İNANILMAZ YOĞUNLUK VAR’

DOĞU Ekspresi ile Kars’a tur düzenleyen acente yetkilisi Bahar Ertekin şunları söylüyor: “Son 3 yıldır giderek artan bir talep var. Trenle Kars’a gidip gelenlerin memnun kalması talebi artırıyor. Bu yıl ise geçen yıla göre inanılmaz bir yoğunluk var. Geçen seneye kadar ücretli yataklı kompartıman satın alıyorduk. Bu sene talep fazla olunca TCDD gruplara özel, acentelere özel vagon verelim dedi. İlave vagonlar eklendi, biz de o vagonları aldık. Tur şirketleri, tüm biletleri aldı diye söylentiler yayıldı. Ancak biz bilet satın almıyoruz. İlave eklenen vagonları aldık. Grup değil de şahsi gitmek isteyenler TCDD’nin bilet satış sisteminden biletlerini alıyor. Ancak münferit talep de çok olduğu için bilet bulmakta güçlük yaşanıyor. Kars, Türkiye’nin bir ucu. Günümüzde insanların tatil anlayışları değişti. Trenle yolculuğunu merak edenler var. Bu merakı gidermek ve Kars’ı görmek isteyenler, talebi katladı.”

"Doğu Ekspresi" Kars turizmine canlılık getirdi

Ankara ile Kars arasında sefer yapan ve son günlerde ilgi odağında olan Doğu Ekspresi ile kente gelen yerli ve yabancı turistler, turizmin canlanmasına vesile oldu.

Ankara'dan Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum güzergahını izleyen Doğu Ekspresi treni, yaklaşık 24 saatlik yolculuğun ardından yolcularını Kars'a ulaştırıyor.

Sarıkamış Turizm Derneği (SATURDER) Başkanı Mir Hasan Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kars ve çevresinin Doğu Ekspresi ile daha popüler bir hale geldiğini belirterek, "Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Ahmet Arslan'ın destek ve katkılarıyla bölgenin tanıtımı, turizmi ve ekonomisinde önemli gelişmeler kaydedildi. Bunun sürdürülebilmesi adına herkese görev düşüyor." dedi.

Taş, Kars'ın hak ettiği yere gelebilmesi açısından önemli bir fırsat yakalandığını ve bunun değerlendirilmesi için kamu kuruluşları ile STK'ların ortak hareket etmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bölgenin ekonomisini, turizmini canlandırmak için elimizdeki enstrümanları iyi kullanmamız lazım. Doğu Ekspresi de bu enstrümanlardan biri haline geldi. Aldığımız bilgilere göre Doğu Ekspresi ile bölgemize yaklaşık 20 bin kişi gelmiş. Gelen misafirler, Ani Örenyeri, Çıldır Gölü, Sarıkamış Kayak Merkezi gibi tarihi ve turistik alanları ziyaret etmiş konaklamış. Bunun yanında bölgenin yöresel lezzetlerinden tatmış alış veriş yapmış Kars ekonomisini canlandırmış. Biz şu anda çok iyi bir trend yakaladık. Bunu 12 aya yaymak zorundayız."

Bu arada Kars'a gelen ziyaretçiler, Ani Örenyeri'ni gezdikten sonra Çıldır Gölü'nün buzla kaplı zemininde atlı kızaklarla tur atmayı da ihmal etmiyor.

Doğu Ekspresi'ne çığ gibi artıyor: 12 bin talep var

TCDD’nin Ankara-Kars arası düzenlediği Doğu Ekspresi tren seferlerine ilgi devam ediyor.

İLGİ İKİ KAT ARTTI, 6 VAGON DAHA GELDİ

Ankara ile Kars arasında sefer yapan trende yoğunluk yarıyıl tatili ile iki katına çıktı. Sosyal medya sayesinde trene ilginin artmasıyla Doğu Ekspresi’ne daha güçlü lokomotif ve 6 vagon eklendi.

12 BİN TALEP VAR

Biletleri günler öncesinden satışa çıkan trene 12 bin bilet talebi bulunuyor.Yolcular, Erzurum’a yaklaşırken sipariş ettikleri cağ kebaplarını, Erzurum Gar’daki 10 dakikalık molada satın alıyor.

GERİ DÖNÜŞ HAVADAN

Bazı yolcular ise trende yer bulamadıkları için Erzurum’dan kara ve hava yoluyla dönüş yaptıklarını dile getirdi. 

Binlerce kişiye müjde: 2. Doğu Ekspresi geliyor

Tartışmasız bu senenin en popüler rotası olan Doğu Ekspresi’ne ilgi çığ gibi artarken 24 saatlik yolculuk sonrasında kenti ziyaret edenlerin sayısı da 20 bini aştı. Binlerce kişinin bilet almak için sırada beklediği yolculuk için Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta ise müjdeyi verdi: Ulaştırma Bakanlığına ikinci trenin kalkması için talepte bulunuldu, çok yakında 2. Doğu Ekspresi geliyor… Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Taşımacılık AŞ'nin Doğu Ekspresi treni, yolcuların yoğun ilgisiyle seferlerini sürdürüyor. Ankara'dan başlayıp Kars'ta son bulan Türkiye'nin en eski hatlarından Doğu Ekspresi ile yolculuk, 24 saatte tamamlanıyor. Sosyal medya sayesinde yolculuğa ilginin artmasıyla tüm kentin kaderi de değişti.

20 BİN KİŞİ GELDİ, OTELLER YÜZDE 100 DOLU

Günler öncesinden satışa çıkan biletler için yer bulmak oldukça zor. Yılbaşından itibaren Doğu Ekspresi ile kente gelen kişi sayısı 20 bini aşmış durumda. Bölgede turizm işletmeli ve belediye belgeli toplam 16 otel, Sarıkamış’ta ise toplam 12 otel bulunuyor. Yatak kapasitesinin 2 binin üzerinde olduğu kentteki otellerde boş yer bulmak da mümkün değil. Oteller yüzde 100 doluluk oranıyla hizmet veriyor.

ÇOK SAYIDA AVM MÜRACAATI VAR

Doğu Ekspresi ile bölgeye ilginin arttığını belirten Karaçanta, yeni yatırımların yapılacağını da açıkladı. Karaçanta “Birkaç ay önce kentimizde hiç alışveriş merkezi ihtiyacı yoktu. Ancak şu anda birçok AVM müracaatı bulunuyor. Tarihi yapının korunmasına dikkat ederek gelen talepleri değerlendiriyoruz. Bildiğiniz gibi tarihi İpek Yolu’nu canlandıracak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın da açılışı yapıldı. Cazibe merkezi haline gelen kentimizde nüfus artışı da yaşanıyor” dedi.

İKİNCİ TREN YOLDA

Bilindiği gibi Ankara’dan ve Kars’tan günde bir tren kalkış yapıyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na ikinci trenin kalkması için talepte bulunulduğunu açıklayan Karaçanta “Henüz daha ayarlanmadı ama talep çok fazla. Önümüzdeki günlerde ikinci trenin de kalkmasını bekliyoruz” dedi.

24 saatlik yolculuk sonrasında kenti ziyaret edenlerin sayısı 20 bini aştı.

EKONOMİYE 10 MİLYON LİRALIK KATKI

Kars’a gelen yerli ve yabancı turistler kişi başı ortalama 500 lira bırakıyor. Bu senenin başından itibaren 20 bin turistin geldiği göz önüne alındığında kentte şimdiye kadar 10 milyon liralık ekonomik katkı sağlandı. Doğu Ekspresi’nin çok önemli bir rol üstlendiğini belirten Özer “Kars ve bölge turizminin ekonomisine yüzde 100 katkı sağladı” açıklamasında bulunuyor.

DOĞU EKSPRESİ İLE SEYAHAT

Geçen yıl 319 bin 202 yolcunun seyahat ettiği Doğu Ekspresi ile ocak ayının ilk yarısında 14 bin 165 kişi yolculuk yaptı. Doğu Ekspresi, biri yemekli olmak üzere 7 vagondan oluşuyor. Pulman vagonda 60, kuşetli vagonda 40 yolcu seyahat edebiliyor. 10 kompartımanın bulunduğu kuşetli vagonların her kompartımanında 4 kişi yolculuk yapabiliyor. Çarşaf, pike ve yastık TCDD Taşımacılık AŞ tarafından veriliyor. Kompartımandaki koltuklar yatak olarak da kullanılabiliyor.

Yataklı vagonda ise 10 kompartıman bulunurken bir kompartımanda 2 kişi seyahat edebiliyor.

Bir kompartımanda tek veya iki kişilik seyahatler için farklı ücretler uygulanıyor. Tek seyahat eden yolculardan 117, aynı kompartımanda iki kişi seyahat edilmesi halinde ise 97'şer lira ücret alınıyor.

Doğu Ekspresi biletlerine büyük talep

Ankara-Erzurum-Kars arası sefer yapan Doğu Ekspresi kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Doğu Ekspresi’ne talep Kasım ayının ilk günlerinde 10 bine ulaştı. Ankara ile Kars arasında sefer yapan trende yoğunluk geçen yıla göre iki katına çıktı. Sosyal medya sayesinde trene ilginin artmasıyla Doğu Ekspresi’ne daha güçlü lokomotif ve vagonlar eklendi. Biletleri günler öncesinden satışa çıkan trene daha kış ayına girilmeden 10 bin talep bulunuyor. 

Türkiye'nin dört bir tarafı demir ağlarla örülürken, en eski demiryolu hatlarından biri olan Doğu Ekspresi treni kendi turizmini oluşturdu.  Geçtiğimiz yıl kış aylarında binlerce gezgin Doğu Ekspresi ve Van Gölü Ekspresiyle seyahat ederek Doğu’yu ziyaret etme imkanı buldu.

Uygun fiyatla masalsı yolculuk

Uzun süredir Ankara-Kars seferlerini sürdüren Doğu Ekspresi, özellikle gençler arasında rağbet görmesiyle popüler olmaya başladı.

Gezgin gençlerin oluşturduğu küçük gruplar tarafından kullanılan Doğu Ekspresi, sosyal medyada yapılan paylaşımlar ile farklı gezginlerin de ilgisini çekmeyi başardı. Aynı zamanda uygun fiyat karşılığında masalsı bir gezi deneyimi sunması Doğu Ekspresi'nin popüler olmasını sağlayan bir diğer sebep oldu.

Doğu Ekspresi, Ankara Garı'ndan her gün saat 17.55'te kalkıyor. Ertesi gün saat 18.30'da Kars Garı'na varıyor. Yolculuk, yaklaşık 24,5 saat sürüyor. Kars'tan seferler ise her gün sabah saat 08.00'da başlıyor.

Bilet fiyatları 48 liradan başlıyor

TCDD Taşımacılık AŞ tarafından sunulan Doğu Ekspresi hizmeti, 48 lira ila 188 lira arasında değişen fiyatlarda "masalsı" bir gezi deneyimi sunuyor.

Taşımacılık AŞ tarafından Doğu Ekspresi için indirimli biletler de sunuluyor. Gidiş-dönüş bileti ve "Genç Bilet" alanlara yüzde 20 indirim sağlanıyor. Söz konusu indirimden, 13-26 yaş arası gençler faydalanabiliyor. Bunun dışında öğretmenlere, askeri yolculara, en az 12 kişilik gruplara, 60 yaş üzeri yolculara, basın kartı ve TCDD çalışanı ya da emeklisi eşine de yüzde 20 indirim imkanı sunuluyor.

Doğu Ekspresi kompartıman ve vagon çeşitleri

Trende pulman, örtülü kuşetli ve yataklı olarak üç farklı özellikte seyahat etme olanağı sağlanıyor.

Tüm yolculuğun koltukta geçirildiği ve yataklı alternatifin bulunmadığı vagon olan Pulman'da koltukların tamamı kendi etrafında dönebiliyor. Örtülü Kuşetli ise karşılıklı ikili koltuk üzerinde ranza şeklinde yatakların bulunduğu ve 4 kişinin konaklayabildiği odaların olduğu vagona deniyor. Doğu Ekspresi'nde en çok yataklı vagon tercih ediliyor. Mini buzdolabı, özel lavabo ve rafın olduğu bu vagon tipinde, oda ısısı istenildiği gibi ayarlanıyor.

Doğu Ekspresi'nde yemekli vagondaki restoranda konuklara hizmet veriliyor. Doğu Ekspresi ile bembeyaz kar manzaralarını görmek isteyenler ocak-şubat aylarını, Doğu'nun yemyeşil yaylalarını görmek isteyenler ise mayıs-haziran dönemini tercih ediyor.

Doğu ekspresi bilet almak için tıklayınız