Doğanın renk cümbüşü Yedigöller

İstanbul ve Ankara'ya aynı mesafede yer alan Bolu-Yedigöller, bu mevsimde bir hafta sonu tatili için en doğru adreslerden... Muhteşem manzaralar eşliğinde uzun yürüyüşler yapabileceğiniz Yedigöller'de şehrin yorgunluğunu atabilirsiniz.

ZEKİ GÜMÜŞ

Mevsim bahar olunca her taraf güzel. Havaların ne çok sıcak, ne çok soğuk olduğu bugünlerde bir hafta sonu durağı olabilecek bir güzelliğe çeviriyoruz rotamızı: Bolu Yedigöller.

Yedigöller, tabiatın hissedilebileceği ve huzurun bulunabileceği bir milli park. Yeşilin her tonunu görebileceğiniz Yedigöller Havzası, 1965 yılında milli park olarak korumaya alınmıştır. Havza kayan kütlelerin vadilerin önlerini kapatması sonucu oluşan birbirine bağlı, kuzeyden güneye sıralanmış 7 gölden oluşmuştur. Büyükgöl, Deringöl, Seringöl, Nazligöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazligöl. Surekli nemli bir havanın hakim oldugu yedi goller cöküntü gölleridir. Tabiat harikası göllerin dışında bölgede tarihi kalıntılar da mevcuttur. Milli park içindeki "Köyyeri" mevkiinde yeni Bizans dönemine ait bulunmuş kalıntılar mevcuttur. Bu kalıntılardan eski dönemlerde bölgenin bir yerleşim yeri olduğu da ortaya çıkmıştır.

Ziyaret için en çok tavsiye edilen mevsim, ilkbahar ve sonbahar. Macera severler kış aylarında da bölgeyi ziyaret edebilirler. Kış aylarında ziyaret edenlerin yol faktörünü göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Ya da buranın yollarına göre bir araç ile buraya gelmeleri daha uygun olacaktır. Çünkü karla kapanan yolların, dar ve konforsuz olması ciddi bir risk.

UZUN YÜRÜYÜŞLERE ÇIKIN

Sessiz ve sakin bir tabiatı olan Yedigöller, şehir yaşamının yorucu ve bunaltıcı etkisinden kaçmak isteyenler için oldukça ideal bir yerdir. Çok farklı manzaralara sahiptir. Trekking yapmak isteyenler için farklı arazi şekilleri, şelaleleri, yürüyüş yolları mevcuttur. Uzun yürüyüşler bölgenin en güzel etkinliğidir. Göllerin çevresi; kayın, meşe, gürgen, kızılağaç, dişbudak, karaağaç, ıhlamur gibi geniş yapraklı ağaçlarla ve karaçam, sarıçam, köknar gibi iğne yapraklı ağaçlarla kaplıdır. Türkiye'nin en güzel orman alanlarından birisidir. Özellikle sonbahar aylarında sarıdan kızıl tonlara kadar her türlü renge bürünen ağaçlar özellikle fotoğraf meraklıları için güzel kareler oluşturuyor.

Yedigöller bölgesinde, yaban hayvanlarından ayı, yaban domuzu, kurt, tilki, dağ kedisi, vaşak, porsuk, sansar, sincap, geyik, karaca ve tavşan vardır. Milli Park sahasında yabani ördek, yabani güvercin, ağaçkakan, üveyik, bıldırcın, çulluk, sığırcık, alakarga ve keklik gibi 100'ün üzerinde kuş türü tespit edilmiştir. Bu özellikleriyle Yedigöller Milli Parkı, tam bir doğa cenneti durumundadır. Her yıl mayıs-eylül dönemlerinde Büyükgöl ve Deringöl'de ücret karşılığı sportif olta balıkçılığı yapılabilmektedir. Göllerde göl alası ve gökkuşağı alabalığı vardır.

SEYİR TERASINDAN MANZARA

Yedigöller Milli Parkı'nın güneyinde bulunan 1380 metre yükseltideki Kapankaya Tepesi manzara seyir terasına çıkılarak gölleri ve vadideki eşsiz güzellikleri görmek mümkündür. Bu güzergah üzerinde anıt ağaç ve pisagor ağacı da bulunuyor. Ayrıca Milli Park içindeki gülen kayalar, şelaleler, dilek çeşmesi ve geyik üretme istasyonu bulunur. Buraları ziyaret etmek gezinize renk katacaktır.

Yedigöller Bölgesi'nde sadece temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek alışveriş yerleri mevcuttur. Geniş anlamda bir alışveriş veya yeme-içme yerleri mevcut değildir. Bölgeyi ziyaret etmek isterseniz kendiniz tedarikli gitmeniz sizin için en doğru seçenek olacaktır.

GÖLLERİN HEPSİ FARKLI GÜZELLİKTE

Yedigöller Bölgesi'ndeki göller, iki plato üzerindedir. Göllerin en büyüğü Büyükgöl'dür ve bazı yerleri 15 metreyi bulan derinliktedir. Yani göllerde yüzmek tehlikeli olabilir. En geniş göl ise Nazlıgöl'dür. Dibinden sızdırdığı bol miktardaki suyun yüzeye çıkarak bir şelale oluşturmasında dolayı "Şelale Gölü" olarak da anılır. Göllerin hepsi ayrı güzellikte olup, fotoğraf tutkunları için çok güzel kareler oluşturmaktadır.

KONAKLAMA SEÇENEĞİ ÇADIR VEYA KARAVAN

KONAKLAMA: Yedigöller bölgesinde coğrafi şartlardan dolayı konaklama sadece çadırla veya karavanla yapılabilir. Otel konaklaması için en yakın yerleşim yeri Bolu'dur. Yani yaklaşık 40 km'lik bir yol gidilmesi gerekir. Bu mesafeyi kısa görebilirsiniz ama yolun virajlı ve konforsuz olduğunu göz önünde bulundurun.

NASIL GİDİLİR?: İstanbul-Ankara otobanından Bolu-Yedigöller sapağından çıkın. Sonra Yedigöller tabelasını takip edin. Bolu'dan sonra 42 km ya da Mengen tarafından 53 kilometre. Ankara-İstanbul karayolunun 152. km'sindeki Yeniçağ yol ayrımından dönülmesi gerekir." Bölgeye Ankara ve İstanbul yönünden ayrı gidiş yolları bulunmaktadır. Bölgeye herhangi bir toplu taşıma bulunmamaktadır. Sadece özel araçlar ve tur araçlarıyla ulaşım yapılmaktadır. Yedigöller Bölgesi, doğa ve yeşil görmek isteyen gezginler için ve biraz nefes almak için doğru bir rota olabilir.