Doğa ve deniz iç içe: Tekirdağ

Tatil sezonu yavaş yavaş sona ererken küçük geziler ve yakın rotalar daha çok ön plana çıkmaya başlıyor.

İstanbul ve çevresinde oturanlar için bu tip gezi alternatiflerini sık sık kaleme alıyoruz. Bu hafta doğası ve sahilleriyle bizi cezbeden Tekirdağ'ın güzelliklerini dile getireceğiz. Tekirdağ anılınca akla ilk gelen yer Şarköy oluyor. Marmara Denizi'nin kıyısında yer alan, turistlerin yoğun ilgi gösterdiği ilçe 60 kilometre ile Türkiye'nin en uzun kumsallarından birine sahip. Mavi bayraklı denizi ve enfes deniz ürünleriyle tam bir deniz tatili yaşamınızı sağlayan Şarköy'ün etrafı ise ormanlarla kaplı. Tertemiz havanın içinde ciğerleriniz de ferahlıyor. Şarköy'de rüzgar sörfü, yamaç paraşütü gibi sporlar yaparak çok keyifli anlar yaşayabilirsiniz.

BU KÖYLERE UĞRAYIN

Görülmeye değer çok sayıda köye de ev sahipliği yapıyor ilçe. Bölgenin en iyi iğde ağaçlarına sahip, muhteşem bir Marmara manzarasıyla büyüleyen İğdebağlar köyü gezmeye birebir. Tekirdağ'da görülmesi gereken bir diğer yer Şarköy'e 7 km mesafede bulunan Eriklice. Tarihi çok eskilere dayanan köyde, kilise, ayazma, tümülüs gibi pek çok tarihi kalıntıları inceleyebilirsiniz. Burası huzur arayanlar için ideal bir dinlenme mekanı.

SAKİN ROTALAR VAR

Sultan Abdülmecit tarafından 1861 yılında yaptırılan Hora Feneri'ne de ev sahipliği yapan Hoşköy kendine has kültüre sahip. Burayı mutlaka görmelisiniz. Tamamı demirden yapılan ve Fransa'dan getirilen özel malzemelerle inşa edilen Hora Feneri oldukça dikkat çekici. İstanbul'a 3,5 saat mesafede bulunan Mürefte bu nedenle en çok turist çeken yerler arasında. Burada da sakin bir tatil geçirebilirsiniz. Gaziköy, Güzelköy ve Tepeköy'ü de ziyaret etmenizi öneriyoruz. İstanbul'a çok yakın gözde tatil beldelerinden bir diğeri de Kumbağ. Özellikle yaz aylarında ve hafta sonu kaçamaklarında rağbet gören köy deniz ve kumun yanından çam ağaçlarıyla da büyülüyor. Çorlu merkeze 20 km mesafede yer alan Çorlu Belediye Plajı hem denizin hem de kumsalın tertemiz olduğu harika bir plaj. Görmenizi önerdiğimiz Olimpos At Çiftliği'ne de oldukça yakın olması burada gününüzü geçirmeniz için fazladan bir neden.

Doğaya doyacaksınız

Tekirdağ'ın ormanlarla dolu doğası piknik ve kamp severler için ideal. Çorlu'da yer alan Atatürk Orman Korusu doğa yürüyüşü yapabileceğiniz güzel bir seçenek. Saray ilçesinde yer alan Laledere Mesire Alanı'nda kamp yapabilir içindeki yeme-içme tesislerinden de yararlanabilirsiniz. Gölbaşı Gençlik Parkı göl etrafında zaman geçirmek isteyenler için güzel bir alternatif. 1988'de milli park ilan edilen Çamlıköy Ormaniçi Dinlenme Tesisleri Karadeniz kıyısında yer alıyor ve ormanlık alanları ve kumsalı ile fazlasıyla dikkat çekiyor.

Geçmişin izi müzelerde

Tekirdağ merkezde gezebileceğiniz çok sayıda müze yer alıyor. Bunların başında Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi geliyor. Mimar Kazım Tahsin tarafından 1927 yılında yaptırılan bina, 1992 yılından itibaren Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak faaliyet göstermeye başlamış. Tekirdağ ve çevresinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda elde edilen buluntuların sergilendiği müze, tarihi daha yakından tanımanızı ve geçmiş dönemlere dair izleri keşfetmenizi sağlıyor.

Uçmakdere'de yamaç paraşütü

Tekirdağ'a 30 km mesafede yer alan Uçmakdere, yamaç paraşütü için en çok tercih edilen yerlerden biri. 250 ve 650 metrelik iki pist alanı bulunan bölgede uçarken harika manzaralara tanıklık ediyorsunuz. Ganos Dağı'nın Marmara Denizi'ne bakan eteklerinde kurulu köy, bakir kalmış güzelliğiyle sizi büyülüyor. Denizi ve doğasıyla bir başka olan bu yerde, kamp yapma imkanınız da var.