Diyet dostu besinlerle aç kalmadan zayıflayın

Yaz geldi, deniz mevsimi açıldı. Siz de fazla kilolarınızdan ve bölgesel yağlarınızdan kurtulmak istiyorsanız diyet dostu besinlerle kısa sürede fit olabilirsiniz! İşte sağlıklı zayıflamanın kuralları, 7 günlük dost mönü! 

Yaz öncesi pek çoğumuzu fazla kilolardan kurtulma telaşı sardı. Karın çevresindeki fazla yağlar sağlığı tehdit etmesinin yanı sıra, ince ve fit görünmenin önünde de büyük bir engel oluşturuyor. Peki, sağlıklı zayıflamak için olmazsa olmazlar neler? Hangi besinler diyet dostu olarak öne çıkıyor, metabolizmayı hızlandırıyor, tok tutuyor? Şok diyetler hangi tehlikelere zemin hazırlıyor? Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sang u Talak sağlıklı incelmenin yollarını AKŞAM okurları için hazırladı. 

Kararlı olmak esas şart 

Kilo vermede kararlı olmak ve hedef belirlemek en önemli adımı oluşturuyor. Bütün değişimler belli bir süreç gerektirdiğinden ümitsizliğe kapılmayın. Diyet yaparken dengeli, istikrarlı ve bilinçli bir yaklaşıma sahip olmanın sizi hedefinize ulaştıracağını unutmayın. 

İLK 1 SAAT

Akşam yemeği ile sabah kahvaltısı arasında yaklaşık 11-12 saatlik süre geçiyor. Kahvaltı yapılmadığında bu süre 16-17 saate çıkıyor. Uzun süreli açlık, metabolizma hızını azaltacağından kilo alımına neden oluyor.  Bu nedenle uyanınca 1 saat içinde mutlaka kahvaltı yapın. Kahvaltının atlanması veya kahvaltıda poğaça ve börek gibi kalorisi yüksek besinlerin tercih edilmesi kilo alımının en önemli nedenlerinden biri. 

SAKIN ÖĞÜN ATLAMAYIN

Öğünlerimizi atladığımızda veya geciktirdiğimizde, sonraki öğünde olması gerekenden daha fazla yemek yiyoruz. Böylece fazla enerjiyi bir öğünde almış oluyoruz. Oysa öğünlerin düzenli bir şekilde tüketilmesi vücut çalışma hızını dengeleyerek kilo vermenizi hızlandırıyor. 

Probiyotik tüketimi yağ yakıyor! 

Yoğurt, kefir gibi probiyotik besinler sağlığın yanında sağlıklı incelmede de önemli bir yer tutuyor. Vücutta enerji kullanımını düzenleyerek kilo kaybına yardımcı olan bu besinler aynı zamanda bağırsak hareketlerinin de artmasında etkili oluyor.  

Lifli yiyecekler tüketin 

Posalı gıdalar doygunluk hissi vererek çabuk acıkmanıza engel oluyor. Tam buğday ve tam çavdar ekmeği, sebze ve meyveler, nohut, kuru fasulye, mercimek vb. gibi kurubaklagiller lif açısından zengin yiyecekler arasında yer alıyor. Günde 2- 2,5 litre su tüketmeye özen gösterin. Öğün öncesinde su içmek gereksiz kalori alımını engelliyor. 

İşte kilo verdiren mönü 

1. GÜN 

KAHVALTI: 1 bardak badem sütü, 4-5 kşık yulaf ezmesi, yaban mersini 
10 adet dövülmüş fındık, Tarçın 
ARA ÖĞÜN: 1 orta boy elma
ÖĞLE YEMEĞİ:  1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenmiş ve limon sıkılmış yeşil salata, 150 gr ızgara edilmiş somon + sebze, 1 dilim buğday ekmeği 
ARA ÖĞÜN: 1 kase kaymaksız evde yoğurdu, 1 dilim ananas 
AKŞAM YEMEĞİ:  1 kase sütlü brokoli çorbası, zeytinyağlı pazı, 1 kase yoğurt, 1 dilim ekmek
ARA ÖĞÜN: 1 su bardağı kefir, 2 adet ceviz 

2. GÜN 
SABAH: Bir bardak ılık su için 
KAHVALTI: Bir fincan yeşil çay, buğday ekmeğine yapılmış kaşarlı tost, 5 adet sele zeytini.
ARA ÖĞÜN 2 adet salatalık 
ÖĞLE YEMEĞİ: 1 kase sebzeli mercimek çorba, 5-6 adet bulgurlu lahana sarma, 1 kase yoğurt 
ARA ÖĞÜN: 1 sade probiyotik yoğurt + 1 yemek kaşığı chia tohumu + 3 adet doğranmış kuru kayısı + tarçın 
AKŞAM YEMEĞİ: Yeşil mercimekli bulgur pilavı, yoğurtlu semizotu salatası. 

3. GÜN 
SABAH: Aç karnına bir bardak ılık su için 
KAHVALTI: 1 dilim tam buğday ekmeği, 1 yumurtalı lor peynirli dereotu ve maydanoz ile lezzetlendirilmiş omlet, 1 dilim ananas, mevsime uygun çiğ sebze 
ARA ÖĞÜN:  10 adet yeşil erik 
ÖĞLE YEMEĞİ: 150 gr kadar bol sebze ile pişirilmiş buğulama balık, çeri domatesli roka salatası 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenmiş ve limon sıkılmış, 1 dilim tam buğday ekmeği 
ARA ÖĞÜN:  ¼ avokado püresi (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve limon ile hazırlanmış), 1 dilim tam buğday ekmeği, 1 büyük fincan yeşil çay                 
AKŞAM YEMEĞİ: Buharda pişirilmiş brokoli, brüksel lahanası ve karnabahar, 1 kase kaymaksız yoğurt ile yapılmış naneli cacık, 1 dilim tam buğday ekmeği 
ARA ÖĞÜN: 1 su bardağı kefir, 6 adet çilek 

4. GÜN 
SABAH: Bir bardak ılık su için 
KAHVALTI: 2 dilim tam buğday ekmeği, 4-kaşık lor peyniri + 1 tatlı kaşığı çörek otu, 1 dilim ananas, 5 adet zeytin, Mevsime uygun çiğ sebze 
ARA ÖĞÜN: 2 adet hurma+ 2 adet ceviz + yeşil çay 
ÖĞLE YEMEĞİ:  3-4 yemek kaşığı haşlanmış nohut ile lezzetlendirilmiş göbek salata 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenmiş ve limon sıkılmış, 120 gr kadar ızgara biftek (sebze garnitürlü), 1 bardak ayran, 1 dilim tam buğday ekmeği 
ARA ÖĞÜN: 1 yağsız tost (taze kaşarlı ve domatesli), 1 bardak ayran AKŞAM YEMEĞİ:  
1 kase yeşil mercimekli erişte çorbası, 1 tabak ıspanak, 1 kase yoğurt ARA ÖĞÜN: 1 bardak kefir, ½ muz (Yarın : Son 3 gün diyeti)

Yavaş yiyin

Yemeklerinizi 20 dakikadan daha uzun sürede yavaş yediğiniz zaman doygunluk hissi oluşacağından, şişmanlık sorununun temelinde yatan, vücudun ihtiyacı olmayan besin tüketimi olmayacak. Yemeklerinizi uzun sürede ve yavaş çiğneyerek yiyin.  

Porsiyonları küçültün! 

 Kilo vermenin kalıcı olmasını istiyorsanız yemek yerken porsiyon kontrolüne dikkat etmeniz gerekiyor. Bu nedenle sizin için belirlenen porsiyonları tabaklarınıza hazırlayın. Masaya ekmek sepeti ile ekmek, servis tabakları ile yemek getirmeyin. 

Bilinçli atıştırın 

Günlük yemek planınız içinde küçük gibi görünen atıştırmalarınızı gözden kaçırmayın.  Çikolata, cips, bisküvi gibi fazla yağlı atıştırmaları yemeyin. Masum gibi görünen ceviz, fındık, badem, kuru meyveler gibi sağlıklı atıştırmalıkların da porsiyonuna dikkat edin.