Diyanet Iğdır bayram namazı saati 2020! Iğdır Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınacak?

Diyanet Iğdır bayram namazı vaktini bu yıl için bir kez daha yayınladı. Manevi duyguların en yüksek mertebede olduğu Kurban Bayramı günleri ihtiyaç sahiplerine el uzatmak için de bir vesile oluyor. Kurban kesme hükümlerine uyan her Müslüman vatandaş genellikle ilk gün olmak kaydıyla kurbanlarını kesiyor. Koronavirüs salgını dolayısıyla 2020 Kurban Bayramı için hijyen kurallarına ayrıca dikkat etmek ve sosyal mesafe kurallarını ihlal etmemek gerekiyor. Iğdır bayram namazı saati geldiğinde Iğdırlılar ibadetlerini yerine getirebilecekler.

Kurban Bayramı iyiliğin, paylaşmanın ve kardeşliğin belki de en güzel temsillerinden biri. Bu yıl bu mübarek gün temmuz ayının son gününe denk geliyor. Ramazan Bayramı'nın aksine Kurban Bayramı 4 gün sürüyor. Müslümanların büyük çoğunluğu ilk gün kurban kesme ibadetlerini yerine getiriyorlar. Kurban kesimi öncesinde sabah erkenden bayram namazı kılınıyor. Iğdır bayram namazı vakti girdiğinde Iğdırlı vatandaşlar da Kurban Bayramı namazlarını kılacaklar. Diyanet Iğdır bayram namazı vaktini 2020 yılı için güncelledi. 

İL İL BAYRAM NAMAZI VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

IĞDIR KURBAN BAYRAMI NAMAZI SAAT KAÇTA KILINACAK?

Iğdırlılar bayram namazlarını saat 05.35'te kılacaklar.

KURBAN KESİM VAKTİ NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER?

Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436).

KURBAN BAYRAMI'NIN MAHİYETİ NEDİR?

İslam dininin üzerine inşa edildiği 5 temel esasından biri olan Hacc farizası, bu mübarek günlerde yerine getirilmektedir. Bu mübarek Zilhicce Ayı'nın, 1'inden 10. gününe kadar olan günlerine "Leyali Aşere" yani ‘on mübarek gece' denmiştir. 10. gün ise Kurban Bayramı'nın ilk günüdür. Peygamberimiz (sav), bu on günün önemini şöyle belirtmişlerdir: "Salih amellerin Allah'a en fazla sevimli olanı bu on günde yapılanlarıdır. Ondaki her bir günün orucu bir yıllık oruca (sevap yönünden) eşittir. Ondaki her gecenin ihyası Kadir Gecesinin ihyasına eşittir." Başka bir hadisi şerifte de "Bu on günün hayır ve bereketinden mahrum kalana yazıklar olsun" buyurmuşlardır.

Fecr Suresi 2.ayette de bu on geceye yemin edilmiştir. Peygamberimiz de bu on gecede yapılan amellere 700 misli sevap verileceğini bizlere müjdelemiştir. Öyleyse ilk 9 günün gündüzlerini oruçla, gecelerini Kur'an okuma ve ibadetle geçirmeli, çokça istiğfar da bulunup sadakayı çoğaltmalıyız.

Bu on gecenin hemen akabinde, bayram yapılmasının çeşitli hikmetleri vardır. Hz. Musa (as)'a mikat 30 gün verilip üzerine 10 gün daha eklenmişti. A'raf 142.ayeti kerimede ‘ve ona on gece daha ilave ettik. Böylece Rabbinin tayin ettiği vakit kırk geceye tamamlandı' diye buyrulan bu on gece Zilhic-ce'nin 10'uncu gecesidir. Bu sıkıntılı 10 gecenin ardında başarı ve neşeyi ifade etmek üzere Allah'a hamdetmekle bayram eda edilir.