Devlet Bahçeli'nin dediği simbiyoz nedir? Simbiyoz ilişki ne demek?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ''Zillet ittifakı PKK'yla simbiyoz ilişki kurmuştur.'' ifadesini kullandı. Bunun üzerine simbiyoz nedir, simbiyoz ilişki ne demek? sorularının yanıtı araştırılmaya başladı. İki canlının bir arada yaşamalarını simgeleyen simbiyoz bitkilerde de hayvanlarda da olabiliyor.

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Twitter paylaşımından sonra simbiyoz kavramı merak edilmeye başladı. Bahçeli, "Zillet ittifakı PKK'yla simbiyoz ilişki kurmuştur." dedi. Ortakyaşam ismiyle de bilinen simbiyoz canlıların yardımlaşarak yaşamaları anlamına gelmektedir. Peki, simbiyoz ilişki ne demek?

SİMBİYOZ NEDİR?

Ortakyaşam, ortakyaşarlık ya da simbiyoz, iki canlının tek bir organizma gibi birbirleriyle yardımlaşarak bir arada yaşamalarıdır.

Ortakyaşam, iki bitki arasında olacağı gibi, bir bitki ile bir hayvan arasında da olur. Örneğin liken bir mantarla bir algin ortak yaşamasından oluşmuş bir organizmadır. Mantar klorofil taşımaz, haustoriumlarıyla yaşadığı ortamdan su ve madensel tuzları alır ve alge verir. Buna karşılık alg klorofili olduğundan fotosentez yaparak organik bileşikleri hazırlar.

SİMBİYOZ İLİŞKİ NE DEMEK?

Simbiyoz, canlıların ortaklığını simgelediği için Bahçeli, "Zillet ittifakı PKK'yla simbiyoz ilişki kurmuştur." sözünde bir benzetme yapmıştır. Terör örgütü PKK ile olduğu kastedilen söz konusu simbiyoz ilişki böylece bir ortaklığı ifade etmektedir.