Delta virüs belirtileri nelerdir? Delta varyantı hangi illerde görüldü?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz hafta Türkiye'de Delta varyantının görüldüğünü açıklamıştı. Bakan Koca bugün yaptığı açıklamada Delta varyantında sayının arttığını belirtti. Vatandaşlar Delta varyantı ile ilgili aramalarını yoğunlaştırdı. Peki, Delta varyantı hangi illerde görüldü? Delta virüs belirtileri nelerdir?

Koronavirüs Delta varyantı gündemde yoğun olarak araştırılmaya başlandı. Spor müsabakalarının seyircili oynanabileceğini duyuran Sağlık Bakanı Koca, "Spor müsabakaları, sayıları belirlenerek tedbirlerle seyircili oynanabilecek. Rapel veya hatırlatma dozu, yarın Bilim Kurulu toplantısının gündeminde olacak." ifadelerini kaydetti. Bakan Koca, Delta varyantına ilişkin açıklamalarda da bulundu. Peki, Delta varyantı hangi illerde görüldü? Delta virüs belirtileri nelerdir?

DELTA VARYANTI HANGİ İLLERDE GÖRÜLDÜ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada Delta varyantı sayısında ciddi bir artış olduğunu söyledi. Bakan Koca, Delta varyantı vaka sayısının 224'e çıktığını, görülen il sayısının da 16 ilden 26 ile çıktığını belirtti. Ayrıca 134 vakanın da İstanbul'da olduğu bildirildi. Ancak 26 ilin hangileri olduğu sıralanmadı. Konuya ilişkin açıklama gelmesi halinde haberimiz içerisine eklenecektir.

Geçtiğimiz hafta açıklanan 134 vakanın 82'si İstanbul'da, 18'i Düzce'de, 8'i Van'da, 4'ü Ankara'da, 3'ü İzmir'de, diğer illerimizde de 1-2 şeklinde görülmüştü.

DELTA VARYANTI NEDİR, BELİRTİLERİ NELER?

İlk olarak Hindistan'da tespit edilen Delta varyantında hastaların olağandışı semptomlar görüldüğü kaydedildi. Delta varyantının daha bulaşıcı olduğunu belirten uzmanlar, Covid hastalarında işitme bozukluğu, şiddetli mide rahatsızlıkları ve kangrene yol açan kan pıhtılarının görüldüğünü söyledi.

Tipik olarak Covid hastalarında görülmeyen bu belirtiler, Hindistan'daki doktorlar tarafından Delta varyantıyla ilişkilendirildi. İngiltere ve İskoçya'dan gelen çalışmalar, şu anda orada da baskın olan Delta varyantın hastaneye yatış riskini artırdığını gösterdi.

Delta varyantının daha önceki baskın varyant olan Alfa (Kent) varyantından yaklaşık yüzde 60 daha bulaşıcı olduğu tahmin ediliyor.

DELTA VARYANTINA AŞILAR ETKİLİ Mİ?

Alman aşı üreticisi BioNTech'in CEO'su Prof. Uğur Şahin, ilk kez Hindistan'da görülen ve Delta varyasyonu olarak adlandırılan mutasyonun artan aşılama oranına rağmen COVID-19 salgınını yeniden canlandırabileceği uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Uğur Şahin, "İnsanların yaklaşık yüzde 50'sinin halihazırda ikinci doz aşısını yaptırdığı İngiltere'de delta varyantı vakaları hala artıyor" dedi.

İngiltere'de 14 bin 19 katılımcı ile yapılan ve sonuçları hafta başında yayımlanan yeni bir çalışma hem BioNTech hem de AstraZeneca aşılarının Delta varyasyonuna karşı etkili olduğunu ortaya koymuştu. İngiliz hükümetince yürütülen çalışmaya göre, çift doz uygulamanın ardından BioNTech hastaneye yatışları yüzde 96, AstraZeneca ise yüzde 92 oranında önlüyor. Her iki aşı semptomatik vakaları ise sırasıyla yüzde 88 ve yüzde 67 oranlarında önledi.

Öte yandan Delta varyantının "bölgede tutunmaya hazırlandığını" belirten Dünya Sağlık Örgütü'nün Avrupa direktörü Dr. Hans Kluge, varyantın bazı aşılardan kaçabildiğine dair işaretler gösterdiğini, özellikle 60 yaş üzeri olmak üzere birçok popülasyonun korunmasız kaldığını bildirdi.