Deepfake vurgunu

‘Deepfake' yöntemini kullanan dolandırıcılar, Hong Kong'lu şirketten 25 milyon dolar çarptı. Firmanın yöneticisiyle görüntülü konuştuğunu sanan çalışan, şüpheli havale işlemini onayladı.

İLK MESAJDAN ŞÜPHELENMİŞTİ

Yapay zeka teknolojisi bu kez dev bir dolandırıcılık operasyonuyla gündeme geldi. Hong Kong'da bir finans çalışanı, şirketin Londra'daki CFO'sundan gizli bir işlem gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten bir mesaj aldı. Bunun bir dolandırıcılık girişimi olduğunu düşünen çalışan, video konferansta CFO'nun ve çalışma arkadaşlarının sesine ve görüntüsüne çok benzeyen kişileri görünce işlemi onayladı ve kasadan 25.6 milyon dolar havale etti.

'GÖRDÜĞÜ HERKES SAHTE'

Olayın dolandırıcılık olduğu çalışanın merkez ofisine başvurduğunda ortaya çıktı. Hong Kong polisi, "Çok kişili video konferansta, (gördüğü) herkes sahteydi" dedi. Polise göre, en az 20 kez deepfake'ler, kimlik kartlarında resmedilen kişileri taklit ederek yüz tanıma programlarını kandırmak için kullanıldı. Uzmanlar, deepfake teknolojisinin karmaşıklığı ve bunun kötü amaçlarla kullanılması konusunda giderek daha fazla endişe duyuyor.