Darknet'ten Bitcoin'le Kovid aşısı satılıyor

Hackerlar çalıyor, Darknet satıyor. Kovid-19 aşıları ‘karanlık internet' olarak bilinen ve belirli şifrelerle girilebilen Darknet'te fahiş fiyatlardan satılıyor. Öte yandan aşı verilerinin Rus ve Çinli hackerlar tarafından defalarca çalındığı açıklandı.

Kovid-19 aşıları, ilk olarak sanal para birimi Bitcoin ile adını duyuran ve 'karanlık internet' olarak bililen 'Darknet'te satışa çıktı. 15 farklı kaynakta arama yapan Kaspersky uzmanları, Pfizer/BioNTech, AstraZeneca ve Moderna tarafından üretilen aşıların reklamına ulaştı. Ayrıca, etkinliği henüz doğrulanmamış aşılar için de bazı reklamlar yayında. Doz başına fiyatlar 250 dolar ila 1200 dolar arasında değişirken satıcıların çoğunluğu Fransa, Almanya, İngiltere ve ABD kaynaklı.

BITCOIN'LE SATILIYOR

İletişim Wickr ve Telegram gibi şifreli mesajlaşma uygulamaları aracılığıyla yapılırken, ödemeler kripto para birimi, özellikle de Bitcoin biçiminde talep ediliyor. Pfizer ve Oxford/AstraZeneca aşılarına dair verileri bilgi bankasında tutan Avrupa İlaç Ajansı'nın son aylarda yapılan hacker saldırılarında bu verilerin çalındığı anlaşılmıştı. Hollanda gazetesi De Volkskrant'ın haberine göre saldırının arkasından Rus ve Çinli hackerlar çıktı. Hackerların ağ üzerinden Avrupa ülkelerindeki aşılama stratejisiyle ilgili birçok bilgi topladığı da ifade edildi.

Darknet üzerinden yapılan satışlarda ürünün kullanıcıya ulaşacağı veya gerçek ürün olup olmadığının garantisi bulunmuyor.

ABD'DEN SİBER MİSİLLEME YOLDA

ABD'de yayınlanan New York Times gazetesi, Başkan Biden yönetiminin geçtiğimiz aylarda bir çok ABD sitelerine siber saldırı gerçekleştirdiği iddia edilen Rusya'ya karşı siber operasyonlar ve ekonomik yaptırımlarla yanıt vermeye hazırlandığını ifade etti.