Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 5. Türkiye İnovasyon Haftası etkinliğinde yaptığı konuşmada, bugün bazılarının inovasyon hakkında söylenecek sözün kalmadığını ifade ettiklerini aktardı. İnovasyonun yolunun, 'zihni sınır projeleri' diye karikatürize edilen yeni fikir üretimine açık olmaktan, 'icat çıkarma' denilen yenilik direnişine karşı mücadele etmekten geçtiğini vurgulayan Erdoğan, yapılması gerekenin, fikrin, hayalden gerçeğe dönüştürülmesi olduğunu kaydetti.
OYUNU GÖRMÜYORLAR
Finans sektörü denilince akla hemen son günlerdeki kur dalgalanmalarının geldiğini vurgulayan Erdoğan, bazılarının döviz kurunun artmasının arkasındaki gerçekleri, oynanan oyunları, kimlerin bunu niye yaptığını görmek istemediğini belirtti. Erdoğan, "Döviz yerine milli paramızı kullanma kararımız, bir başka ülkenin ekonomisi aleyhine bir faaliyet asla değildir. Biz, kendi ülkemizle birlikte dünyanın her köşesindeki insanların da refah ve huzur içinde yaşamalarını istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Erdoğan, Türkiye ayağa kalkmadan, bölgenin de medeniyetin de ayağa kalkmayacağını ve kalkamayacağının her vesileyle bir kez daha görüldüğünü ve anlaşıldığını vurgulayarak, "Üzerimizdeki yük, sorumluluk ağırdır ama bir o kadar da şereflidir" dedi. Emeğimizin asıl karşılığını ancak üretimi tasarımla, markayla bütünleştirdiğimizde alabiliriz."
37 bin yerli patent
Son dönemde kat edilen mesafenin hiç de küçümsenemeyecek seviyede olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Örneğin, 2001'de 76 bin olan Ar-Ge insan kaynağı sayımız, 2016 itibarıyla 224 bini geçti. Yine 2001'de yüzde 0,54 olan Ar-Ge harcamalarının gayrisafi yurt içi hasılamız içindeki payı, 2016'da yıllık 20 milyar lirayı aşarak yüzde 1,06 seviyesine yükseldi. Yeterli değil. Hedef, yüzde 3. Bunu başarmamız lazım. 2002-2015 arasındaki yerli patent başvuru sayısı 37 bini geride bıraktı."
Milletimiz Türk Lirası için seferber oldu
Milletle üstesinden gelinemeyecek hiçbir meselenin olmadığını defalarca ortaya koyduklarını anlatan Erdoğan, "Milletim ne yapıyor? Yastığının altında ne var ne yok, gidiyor TL'ye dönüştürmek suretiyle 'Ben nasıl ki 15 Temmuz'da meydanlara çıktım, silahlara karşı, uçaklara karşı, silahsız olarak bayrağımla yürüdüysem, bugün de kendi param için her şeyimi seferber ediyorum' diyor" diye konuştu.
Kaymağını başkası yer!
Erdoğan, şöyle devam etti: "Türkiye'nin 2023 hedefleri ancak yenilikçi bir anlayışın üzerine inşa edilebilir. Her alanda büyük bir dönüşüm geçiren Türkiye'nin inovasyon konusunda da aynı performansı ortaya koyacağına inanıyorum. Bu konuda ümit verici gelişmelerle birlikte, henüz kat etmemiz gereken büyük bir mesafenin bulunduğu açıktır. İnovasyon, hayatımızın bir parçası haline gelmezse, bunu başaramazsak, işin asıl kaymağını başkalarına bırakıp sadece hamallığını yüklenmekten kurtulamayız."
Reel sektörün hasmı olan yüksek kur ve faize karşıyız
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm dünyada, reel sektörün hasmı olarak gördüğü kurun da faizlerin de yükselmesine karşı olduklarını vurgulayarak, şöyle konuştu: "Çünkü biz yatırım istiyoruz. Biz istihdamın artmasını istiyoruz. Biz üretim istiyoruz. Biz ülkemizdeki yatırımcının, girişimcinin dünyayla rekabette gücünün artmasını istiyoruz. Bunun için içeride kendi milli paramızı, dış ticarette muhataplarımızın milli parasını kullanma kararı aldık. İşte Rusya ile görüştük, yaklaşık 1-1,5 yıl oluyor, dedik ki 'Biz sizden ne alıyorsak Rus rublesiyle alalım.' İran'la konuştuk, 'Sizin paranızla alalım.' O zaman dinardı, şimdi onlar da kendi öz paralarına geçiyorlar. Çin aynı şekilde, 'Siz de bizden ne alıyorsanız Türk lirasıyla alın.' Mutabık kaldık ve Merkez Bankalarımıza da talimatı verdik."
KANAL İSTANBUL 2017'DE İHALEYE ÇIKIYOR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 hedeflerine doğru taviz vermeden devam edeceklerini ifade ederek, bütün engellemelere rağmen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü hizmete açtıklarını, 20 Aralık'ta açılacak Avrasya Tüneli'yle İstanbul'un trafiğinin ciddi anlamda rahatlayacağını söyledi. Erdoğan, Çanakkale Köprüsü'nün temelini 18 Mart'ta atacaklarını, Karadeniz'i Marmara Denizi'ne bağlayacak Kanal İstanbul'un ihalesini 2017 içinde yapacaklarını belirtti.
Denemekten vazgeçmeyin
Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlerden denemekten, yine deneyip yanılmaktan muvaffak olana dek vazgeçmemelerini isteyerek, "Üstadın dediği gibi, 'Tohum saç, bitmezse toprak utansın, hedefe varmayan mızrak utansın.' Sizden beklentim bize ait ve dünya ile entegre hizmetler ve ürünler üretmeniz, dış ticaretimizi artırarak diğer ülkelerle güçlü ekonomik ilişkiler kurmanız, istihdamı genişletmenizdir" dedi.
Bize diz çöktürmeye çalıştılar
Türkiye'nin son 14 yılda elde ettiği başarılarla yenilikçiliğin faydalarını gördüğünü, bu lezzeti tattığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Şundan emin olunuz, Türkiye şayet, Gezi olaylarını, FETÖ'nün 17-25 Aralık emniyet-yargı ve 15 Temmuz silahlı darbe girişimlerini, PKK ve DEAŞ örgütlerinin kanlı eylemlerini yaşamamış olsaydı, bugün çok başka bir noktada bulunacaktı. 800 milyar doları aşan milli gelirimiz, trilyon dolara dayanmış olacaktı. 410 milyar doları bulan dış ticaretimiz 600 milyar dolarlara yaklaşacaktı. Fakat çok açık, çok kirli, çok sinsi bir dizi oyunla elimizi, kolumuzu bağlamaya, bize diz çöktürmeye çalıştılar."
IMF bizden borç istiyor
Erdoğan, IMF'ye olan borcu 2013'te sıfırladıklarını hatırlatarak, "Şimdi onlar bizden borç istiyor. '5 milyar dolar verir misiniz?' diye. 'Verebiliriz.' dedik. Ama birileri hala 'IMF ile anlaşma yapın, borç alın, ekonomik ve siyasi bakımdan yeniden bu kurumun kontrolüne girin' diye bas bas bağırabiliyor. Bunlar vatana ihanet ediyorlar" dedi.
Koç ve Sabancı'ya inovasyon ödülü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin inovasyon liderlerinin belirlendiği İNOVALİG kapsamında Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç'a ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'ya da ödüllerini takdim etti. Törende, İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü lideri Ford Otosan olurken, İnovasyon Kaynakları birincilik ödülünü de Temsa layık görüldü.
Sorunumuz cari açık değil inovasyon
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, "Türkiye'nin cari açık, bütçe açığı, dış ticaret açığı problemi yoktur. Türkiye'nin tek bir problemi var, inovasyon problemi.Bunu kapattığımız zaman tüm açıkların otomatik olarak kapandığını hep beraber göreceğiz" dedi. Türkiye'nin yenilenen dünya dengelerinde yerini almak üzere varlık gösterdiğini bildiren Zeybekci, "Bu süreçte doğabilecek sancılardan korkup, vazgeçtiğimiz anda, çağı bir daha geri gelmemek üzere ıskalayacağımız bir noktadayız" diye konuştu.
THY: Genç beyinleri yönetime katmalıyız
Etkinlikte konuşan Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı da, "İnovasyona eğilirken, tek başımıza değil, işbirliği ve koordinasyon içinde pek çok paydaşımızla, yeni projelerle, yeni inovasyon çalışmalarıyla müşterilerimize daha yeni deneyimleri yaşatmaya çalışıyoruz" dedi. Genç beyinlerle çalışılmanın önemine işaret eden Aycı, şunları kaydetti: "Genç ve yeni beyinleri yönetime katmak zorundayız. Biz de gençlerle yeni projelerle yollarımıza devam ediyoruz."
IMF bizden borç istiyor
Erdoğan, IMF'ye olan borcu 2013'te sıfırladıklarını hatırlatarak, "Şimdi onlar bizden borç istiyor. '5 milyar dolar verir misiniz?' diye. 'Verebiliriz.' dedik. Ama birileri hala 'IMF ile anlaşma yapın, borç alın, ekonomik ve siyasi bakımdan yeniden bu kurumun kontrolüne girin' diye bas bas bağırabiliyor. Bunlar vatana ihanet ediyorlar" dedi.
Geminin dümenine geçeceğiz
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, "Ülkemizi, insanlarımızın üretkenliğiyle küresel çapta daha güçlü bir oyuncu haline getireceğiz. Piri Reis’in inovasyon kültüründen beslenen torunları olarak inovasyon gemisinin dümenine geçeceğiz" dedi. Büyükekşi, merak duygusunun insanoğluna yeni ufuklar açtığını anlatarak, "İnovasyonun temeli de bu merak duygusuna dayanır. 2023 hedeflerimize ulaşmamızda siz gençlerimizin yapacağı inovatif girişimler büyük rol oynayacak" dedi.