Cuma namazı haftanın en değerli günü olan Cuma gününde yapılan en güzel ibadetlerden bir tanesidir. Cuma namazının önemi Cuma suresi 9. âyetinde şöyle buyurmaktadır: “Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ı anmaya koşun ve alım-satımı bırakın.
CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?
Cuma namazı, Cuma günü camide cemaatle kılınır. Cuma namazında 4 rekât ilk sünnet tıpkı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Sünnetin ardından imam-hatip minbere çıkarak oturur. Müezzin, iç ezanı okur. Ezandan sonra imam-hatip kalkarak iki kısımdan oluşan hutbeyi okur. Hutbede cemaati dinî konularda bilgilendirici ve yönlendirici konuşma yapar. Hutbe okunduktan sonra imam-hatip minberden inerek cemaatin önüne geçer ve cemaate iki rekât Cuma namazı kıldırır.
İmam-hatip, Cuma namazının farzına ve cemaate imam olmaya, cemaat de Cuma namazına niyet eder. Tıpkı cemaatle kılınan sabah namazı gibi iki rekât Cumanın farzı kılınır. Cuma namazında imam-hatip, Fatiha ve zamm-ı sûreyi sesli olarak okur. Cuma namazının farzı kılındıktan sonra, cumanın son sünneti kılınır. Bu sünnet, öğlenin ilk sünneti gibi kılınır. Böylece Cuma namazı tamamlanmış olur.
CUMA NAMAZI KAÇ REKAT?
Cuma namazı 4 rekât ilk sünnet, 2 rekât farz, 4 rekât son sünneti olmak üzere toplamda 10 rekâttır. Cuma namazı, farz namazlardan olup, cuma günü öğle namazı vaktinde kılınır.