Çıtır armut pastası tarifi ve malzemeleri Demet Akalın tarafından açıklandı. Hafta içi her gün ekrana gelen yemek yarışmasında birbirinden lezzetli tarifler izleyenlerle buluşuyor. Haftanın final bölümünde kayınvalideler gelinlerden çıtır armut pastası yapmalarını istedi. Peki, Çıtır armut pastası nasıl yapılır?
ÇITIR ARMUT PASTASI MALZEMELERİ!
Hamur için
125 gr tereyağı
100 gr şeker-yarım su bardağından az fazla
1 yumurta
1 çimdik tuz
yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 tane limon kabuğu rendesi
Aldığı kadar un 200-250 gr kadar (2 su bardağı)
Krema
1 poşet vanilyalı puding
500 ml süt ile pişirilecek
500 gr, suyu süzülmüş labne peyniri
yarım limon suyu (1, 5 yemek kaşığı)
1 tam yumurta
1 yemek kaşığı nişasta
2 yumurtanın sarısı (akı ayrı bir kaba ayrılacak)
1 vanilya
1 su bardağı sıvı yağ
2-3 tane kabuğu soyulmuş ve suda haşlanarak yumuşamış armut
ÇITIR ARMUT PASTASI NASIL YAPILIR?
Hamur malzemeleri yoğrularak ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
28 cm'lik fırın kağıdı sıkıştırılmış kelepçeli kalıba yayılarak kenarları 3-4 cm kadar kaldırılır.
Taban çatalla birkaç yerinden delinir.
Suyu süzülen ve ikiye kesilen haşlanmış armutlar (dose) hamurun üzerine sırayla, kesik yerleri alta gelecek şekilde sıralanır.
Puding 500 ml sütle pişirilir ve arada karıştırılarak soğutulur (kabuk bağlamaması için).
Soğuyan pudinge 1 tam yumurta, 2 yumurta sarısı, sıvı yağ, vanilya, limon suyu,nişasta ve suyu süzülmüş Labne katılarak homojen bir kıvama gelene kadar mikserle çırpılır. Karışım armutların üzerine dökülür.
Üzeri düzeltilerek önden hafif ısıtılan 150 derece fırında 50 dk pişirilir.
Pasta pişerken yumurta akı 3 kaşık şekerle birlikte sertleşip, sert krema kıvamına gelene kadar mikserle çırpılır.
50 dk sonunda fırın söndürülmeden pasta fırından yavaşça çıkarılır ve üzerine şekerle çırpılmış yumurta akı sürülür.
Tekrar yavaşça fırına koyularak 10 dk daha pişirilir.
Soğuyana kadar oda sıcaklığında bekletilir ve kelepçeden ayrılmaz.