İşte cemre tarihleri

Sıcak havanın gelmesini isteyen vatandaşlar cemrenin ne zaman düşeceğini merak ediyorlar ve cemre tarihlerini araştırıyorlar.

Mevsim değişikliği ile beraber soğuk hava dalgası yurt genelinde etkisini gösterdi. Sıcak havanın gelmesini isteyen vatandaşlar cemrenin ne zaman düşeceğini merak ediyorlar ve cemre tarihlerini araştırıyorlar. Cemre düşmesi halk arasında sıcaklığın artması olarak tanımlanmaktadır. 

CEMRE NE ZAMAN DÜŞECEK?

Birinci Cemre Havaya (19-20 Şubat),

İkinci Cemre Suya (26-27 Şubat)

Üçüncü cemre (5-6 Mart) toprağa düşer

CEMRE NE DEMEK?

Arapça kökenli bir kelime olan “cemre”‘nin sözlük anlamı kor yani ateştir. Halk arasında ise sıcaklığın artması olarak bilinir. Cemrenin ilkbahar başlamadan hemen önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılır. Bu düşen cemreler sayesinde hava, su ve toprak ısınır.

Cemre, kelime karşılığı olarak kor halindeki ateş anlamına gelir. Diğer bir anlamı ise, Müslümanların hac sırasında Mina vadisinde attığı taşlardan meydana gelen yığındır. Divan şairlerinin, cemre zamanlarında baharın gelmesi dolayısıyla önemli kişilere yazdıkları övgü şiirleri de Cemreviye olarak bilinir. Meteorolojik bir olay olarak bilinen cemre ise takvimlerde ilkbahardan önce birer hafta aralıkla havaya, suya ve toprağa düştüğü inanılan ısıtıcı (ısıl) güç veya sıcaklık yükselmesi olarak tanımlanır.