Cemal Süreya'nın kızları tazminat istiyor! Üvercinka davası

Süreya'nın kızlarından telif ihlali davası. Ünlü şair Cemal Süreya'nın iki kızı, sözleşme süresi sona ermesine rağmen babalarına ait 9 eseri izinsiz bastıkları iddiasıyla YKK Yayınları'na dava açtı. Aile, yayınevinden 20 bin TL'lik tazminat istedi. İzinsiz basıldığı iddia edilen eserler arasında Üvercinka, 99 yüz ve Sevda Sözleri de var.

NESLİHAN KESKİN

31 yıl önce ölen ünlü şair Cemal Süreya'nın iki kızı, babalarına ait 9 eseri izinsiz çoğaltıp bastığı iddiasıyla Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları'na 20 bin liralık belirsiz alacak davası açtı. İddiaya göre mirasçılar Ayçe Seber ve İçsel Dürgerdil'le 2007 yılında imzalanan telif ve dağıtım sözleşmesine göre yayınevi, 'Bütün Yazıları, Bütün Şiirleri (Günübirlikler, 99 Yüz, Sevda Sözleri, Toplu Yazılar 1, Günler) adlı eserleri yayına hazırladı. Sözleşme 2013'te bitince 7 yıl daha uzatıldı. Ancak yayınevi, 2007 ve 2013 tarihli sözleşmelere dayanarak Süreya'ya ait '99 Yüz', 'Toplu Yazılar 1', 'Şapkam Dolu Çiçekle', 'Günler', 'Üvercinaka', 'Beni Öp Sonra Doğur Beni' 'Göçebe', 'Güvercin Curnatası' ve 'Sevda Sözleri' adlı eserleri izinsiz çoğaltıp yayınladı.

GÖNDERİLEN RAPORDA SABİT

Mirasçıların avukatı "Davalıdan 2013 tarihinden sonra ne kadar eserin üretilip çoğaltıldığına dair rapor istenilmiştir. Gelen raporda sözleşmede olmayan bazı eserlerin yüzlerce baskısının telif dışı tutularak bedellerinin ödenmediği görülmüştür" dedi.

Büyük şair 1990 yılında aramızdan ayrılmıştı.