Çanakkale Türküsü hikayesi nedir, yazarı kim? Çanakkale Türküsü sözleri nasıl?

Çanakkale Türküsü sözleri ve hikayesi 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümünde araştırılmaya başlandı. Çanakkale Türküsü sözleri nasıl? Çanakkale Türküsü hikayesi nedir, yazarı kim? gibi soruların yanıtları merak konusu oldu. Çanakkale Zaferi, dünya tarihinde bir dönüm noktası olmuş, tarihin akışı üzerinde Türk Ulusu, belirleyici bir rol oynamıştır. Bu özel ve anlamlı günde Çanakkale Türküsü sözlerini vatandaşlar sosyal medya hesaplarında paylaşıyorlar. İşte Çanakkale Türküsü sözleri ve hikayesi...

Bugün18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 106. yıl dönümü. Bu destansı zaferin yıl dönümünde en güzel mesajları ve sözleri paylaşmak isteyenler Çanakkale Türküsü sözlerini araştırıyorlar. Çanakkale Türküsü sözleri nasıl? Çanakkale Türküsü hikayesi nedir, yazarı kimdir? gibi soruların yanıtları tüm vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. İşte tüm merak edilenler...

ÇANAKKALE TÜRKÜSÜ SÖZLERİ NASIL?

Çanakkale İçinde Aynalı Çarsı,

Ana Ben Gidiyom Düşmana Karşı.

Of Gençliğim Eyvah.

Çanakkale İçinde Bir Uzun Selvi,

Kimimiz Nişanlı Kimimiz Evli.

Of Gençliğim Eyvah.

Çanakkale Üstünü Duman Bürüdü,

On Üçüncü Fırka Yürüdü.

Of Gençliğim Eyvah.

Çanakkale İçinde Bir Dolu Testi,

Analar Babalar Mektubu Kesti.

Of Gençliğim Eyvah.

ÇANAKKALE TÜRKÜSÜ HİKAYESİ NEDİR?

Çanakkale Türküsü'nün hikayesi bir mektuptan kaynak almıştır. Mektubun sahibi ise 'Çanakkale Şanlı Tarihine Bir Bakış' adlı kitabın yazarı Emrullah Nutku'nun kardeşi Seyfullah'tır.

Seyfullah 1903 yılında doğmuştur. Savaştan önceki dönemde Çanakkale Sultanisi adı verilen o dönemdeki lisenin 1. sınıf öğrencisidir. Seyfullah'ın mektubunun üzerinde 19 Eylül 1914 tarihi görülmektedir. Seyfullah bu mektubu Çanakkale'den annesine yazmıştır.

Seyfullah'ın annesine yazdığı mektup:

''Sevgili Anneciğim,

İki yıldır ayrı yaşadığımız bu hayat artık bitiyor. Sana ve aileme kavuşacağım için çok mutluyum.

Okulumuz artık hastane olacağı için bizi İstanbul'daki okullara göndereceklermiş. Öğretmenlerimizin büyük kısmı da askere gidiyor, üst dönemlerdeki ağabeylerimiz ise gönüllü olarak askere gideceklermiş. Türkçe öğretmenimiz bugün sınıfa geldi ancak çok durmadı, o da bize veda etti. Giderken bize vakti geldiğinde vatana yapılan hizmetin okulda verilen hizmetten daha kutsal olduğunu söyledi.

Kısa zaman önce sokaklardan askerler geçmeye başladı. "Çanakkale içinde Aynalı Çarşı, Anne ben gidiyom düşmana karşı" türküsünü söyleyerek yürüyorlar. Kimileri at sırtında kimileri develerle yol alıyorlar. Top arabaları ve mekkareler de onlara eşlik ediyor. Savaş çıkacağını söylediler. İngiliz ve Fransız gemilerinin boğazda dolaştığını duyduk. Gemiler buraları vuracakmış, ancak yakında İstanbul'a gideceğimiz için ben bunları göremeyeceğim. Oysa görmek isterdim. Sonunda size kavuşacağımı biliyorum.

Babamın ve siz anneciğimin ellerinden öperim, kardeşlerime selam ederim.

Oğlunuz Seyfullah.''

ÇANAKKALE TÜRKÜSÜNÜN YAZARI KİMDİR?

İhsan Ozanoğlu'dur. Kastamonu'nun yetiştirdiği şair ve yazarlar arasında yer almaktadır.

1907 yılında Kastamonu'da doğdu. 1928 yılında İstanbul Öğretmen Okulu'nu bitirdi. Köylerde ve Kastamonu merkezindeki ilkokullarda öğretmenlik yaptı. 1946 yılında Kastamonu İl Halk Kütüphanesi Müdürü oldu. Bu görevinden 1963 yılında emekliye ayrıldı.

Kastamonu ve çevresinin kültürünü araştırarak yüzlerce kitap ve makale yayınladı. Aynı zamanda saz şairliği yönü de vardı. Saz şiiri geleneğindeki şiirlerini de 20 kadar kitapta topladı. 1981 yılında vefat etti.

ESERLERİ:

Âşık Edebiyatı-Methal (1940), Efe Yüreği (1942), Saz (1952), Çocuk Destanı (1952), Kastamonu'nun Yetiştirdiği Meşhur Adamlardan Meftuni (1959), Kastamonu'nun Yetiştirdiği Meşhur Adamlardan Meydanî (1960).

18 Mart Çanakkale Zaferi resimli kutlama mesajları! Anlamlı, kısa, uzun, 18 Mart Şehitleri Anma Günü mesajları

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin anlam ve önemi nedir? 18 Mart Çanakkale'de neler oldu?

Bir Yolcuya Şiiri (Dur Yolcu Şiiri) sözleri nasıl? Dur Yolcu şiiri kimin?

Çanakkale Zaferi'nin kaçıncı yıl dönümü? 18 Mart Çanakkale Zaferi kaç yaşında?