Büyük Selçuklu Hasan Sabbah kimdir, ölümü nasıl? Hasan Sabbah nasıl ve ne zaman öldü?

Hasan Sabbah ölümü bu akşam en çok konuşulan başlıkları arasında yer aldı. TRT 1 ekranlarının sevilen dizisi Uyanış Büyük Selçuklu'da rolü Gürkan Uygun canlandırıyor. Sabbah 1090 – 1124 yılları arasında hüküm süren ''süikastçiler'' olarak anılan Haşhaşîlere bağlı fida'iler askerî grubunun kurucusudur. Büyük Selçuklu Hasan Sabbah kimdir, ölümü nasıl? Hasan Sabbah nasıl ve ne zaman öldü?

Hasan Sabbah nasıl ve ne zaman öldüğü izleyenlerin yakından takip ettiği konulardan oldu. bağlı fida'iler askerî grubunun kurucusu olarak bilinen Sabbah, 1090 – 1124 yılları arasında hüküm sürdüğü bilinmektedir. Dizide bu akşam ölüm sahnesi geceye damga vurunca izleyenler, "Büyük Selçuklu Hasan Sabbah kimdir, ölümü nasıl? Hasan Sabbah nasıl ve ne zaman öldü?" sorusuna yanıt aramaya başladı. 

HASAN SABBAH KİMDİR?

Hasan Sabbāh veya Hasan as-Sabbāh hem Nizârî Isma'ili devletinin hem de "süikastçiler" olarak anılan Haşhaşîlere bağlı fidā'iler askerî grubunun kurucusudur. Tasavvufî İslâmî ekole dayalı Alevîlerin Câferîlik diye bilinen meşhur mektebinden biraz farklı olarak On İki İmamlar'dan olan İmam Cafer Sâdık'ın küçük oğludur ve büyük oğlu olan İmam Musa Kâzım'ın küçük kardeşi olan İsmâil'e ithafen adlanan İsmâîlik mektebine dayanan üst düzey dini bilgi birikimine ve otoriter bir liderlik karakterine sahip olduğu bilinen Hasan Sabbah kurduğu tarikatın suikaste dayanan farklı askeri taktikleri ve 35 yıl boyunca dışına çıkmadan yaşadığı Alamut Kalesi ile tanınmaktadır.

HASAN SABBAH NASIL ÖLDÜ?

Mayıs 1124'te hastalanıp yatağa düşen Hasan Sabbah, ölümünün yaklaştığını düşünerek halefi olması için Lemeser Kalesi komutanı Kiya Buzrug Ummid'i seçti. Ebu Ali'yi sağına oturttu ve kendisini misyonerlik faaliyetlerinin başına getirdi. Kasranlı Adem'in Oğlu Hasan'ı sağına ve ordularının komutanı Kiya Ebu Cafer'i de önüne oturttu ve onlara imamın gelip devletin başına geçeceği güne dek Kiya Buzrug Ummid'in liderliğinde uyum içinde çalışmalarını salık verdi ve 23 Mayıs 1124 Cuma günü öldü.

Bu aynı zamanda göz alıcı bir liderliğin de sonuydu. Sünni ve Şiî İsmaili birçok vakanüvis onu keskin zekalı, yetkin, aritmetik, astronomi, büyü ve daha pek çok alanda bilgi sahibi biri olarak tarif eder. İsmailileri sevmeyen bir Arap biyografi yazarına göre Alamut'ta ikamet ettiği otuz beş yıl boyunca, ne bir kimse ortalık bir yerde şarap içebilmiş ne de testilere şarap doldurulabilmişti. Oğlu Muhammedi şarap içtiği için idam etmiş diğer oğlu Hüseyini ise asılsızlığı kanıtlanmış olan Dai Hüseyin Kaini'nin katlini azmettirmek suçundan idam ettirmişti.

Hasan Sabbah aynı zamanda bir yazardı. Sünni yazarlar eserlerinden iki parçayı, bir otobiyografik metni olan ve bir ilahiyat risalesini muhafaza etmişlerdi. Hasan Sabbah asla imam olduğunu iddia etmemiştir. Yalnızca imamın bir temsilcisi olduğunu söylemiştir.[9]Hayatını anlattığı kitabın adı Sergi'ızeşt-i Seyyidinâ'dır. Tarihçi Ata Melik Cüveyni Moğollar Alamut kütüphanesini yakmadan önce kitabı kütüphaneden almıştır.