Bunya virüsü nasıl bulaşır? Bunyavirüs nedir, belirtileri nelerdir?

Çin'de yeni virüs alarmı tedirginliğe yol açtı. Şuana kadar 60 enfekte hastanın belirlendiği bilgisi verilirken öte yandan 7 kişinin ise bu virüsün yol açtığı nedenlerden hayatını kaybettiği tespit edildi. Peki, Bunyavirüs nedir, belirtileri nelerdir? Bunya virüsü tedavisi var mı? İşte tüm bu soruları sizler için yanıtlandırdık..

Tüm dünyada coronavirüs salgını ile mücadele devam ederken şimdi de Çin'de "Bunya virüs" alarmı verildi. Çin'de şimdiye kadar 60 vakanın tespit edildiği virüsün 7 kişinin ise hayatını kaybetmesine neden olduğu bildirilirken salgının kene ısırıkları ile yayıldığı düşünülüyor. Bunyavirüs nedir, belirtileri nelerdir? Bunya virüsü tedavisi var mı? gibi soruların yanıtları tüm herkes tarafından merak konusu oldu. İşte tüm detaylar..  

BUNYAVİRÜS NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tayvan'da ilk kez 2010 yılında keşfedilen yeni bunyavirüs, insandan insana bulaşabilir ve Tayvan Hastalık Kontrol Merkezleri'ne (CDC) göre ölüm oranı yüzde 10'dur. Trombositopeni Sendromu (SFTS)'nin kuluçka süresi 7 ila 14 gündür ve yaygın semptomlar arasında ateş, halsizlik, bulantı, karın ağrısı ve iştah azalması bulunur.

Bunyavirales, negatif algılamalı tek sarmallı RNA virüslerinin bir sırasıdır. Ellioviricetes sınıfındaki tek düzendir. Eskiden Bunyaviridae virüs ailesi olarak biliniyordu. Bunyavirales (Bunyavirüs) adı, orijinal tip Bunyamwera orthobunyavirus türünün ilk keşfedildiği Bunyamwera'dan türemiştir.

BUNYAVİRÜS NASIL BULAŞIR?

Bunyavirüslerin çoğunluğu vektöreldir. Hantavirüsler ve Arenavirüsler hariç , Bunyavirales düzenindeki tüm virüsler eklembacaklılar (sivrisinek, kene veya sandfly) tarafından bulaşır. Hantavirüsler geyik faresi dışkısı ile temas yoluyla bulaşır . Enfeksiyon insidansı vektör aktivitesi ile yakından ilişkilidir, örneğin sivrisinek kaynaklı virüsler yaz aylarında daha yaygındır.