1
ŞAKİR AYDIN
Termal turizmin cenneti Türkiye, her yıl binlerce insanın derdine derman oluyor. AKŞAM kaynak zengini ülkemizin şifalı sularını mercek altına aldı.
Coğrafi yapısı ve iklimi dolayısıyla çok sayıda kaplıcanın bulunduğu Türkiye, kaynak zenginliği açısından dünyadaki ilk 7 ülke arasında yer alıyor. Termal turizmin cenneti olarak nitelendirilen Türkiye’de, yurtiçinden ve yurtdışından her yıl binlerce insan şifa bulmak amacıyla kaplıcaların yolunu tutuyor.
Avrupa'da böylesi yok
Gerek debi, gerek sıcaklık, gerekse de fiziksel ve kimyasal özellikleriyle Avrupa’daki kaynaklardan çok daha üstün olan termal kaynaklar aynı zaman da, eriyik maden değeri, kükürt, radon ve tuz bakımından zengin niteliklere sahip.
Balneoterapi zengini
Şifalı sular solunum yolu hastalıklarından sindirim sistemi hastalıklarına, böbrek rahatsızlığından kas hastalıklarına, romatizmal hastalıklardan cilt hastalıklarına kadar pek çok hastalığa iyi geliyor. Balneoterapi de denilen kaplıca tedavisi, doğada mevcut termal sular, şifalı çamurlar ve şifalı gazların içilmesi, içine girilmesi, vücuda sürülmesi veya solunmasıyla yapılıyor.
Doktora mutlaka danışın
Bu tedavi yönteminde sıcak, madensel yeraltı sularının tedavi edici etkilerinden azami derecede faydalanılmaya çalışılır. Ancak uzmanlara göre, kaplıca tedavisine başlanılmadan önce mutlaka doktora danışılmalı ve onun tavsiyeleri doğrultusunda hareket edilmeli. Birer şifa kapısı haline gelen kaplıcaları AKŞAM sizin için araştırdı.
Çocuk felcine, kırık çıkığa derman oluyor
AFYONKARAHİSAR
HÜDAİ KAPLICALARI: Afyon-Antalya Karayolu üzerinde Sandıklı İlçesi'ne 8 kilometre uzaklıkta bulunan kaplıcalar, özellikle çamur banyosuyla tanınıyor. Yerin yaklaşık 50 metre altından çıkan su ve çamurun romatizma, eklem kireçlenmesi, felç, kırık-çıkık tedavisinde, çocuk felcinde ve kadın hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.
ÖMER KAPLICALARI: Afyonkarahisar’ın merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Ömer Kaplıcaları adını Ömer Dede yatırından alıyor. 46 ila 71 derece arasındaki sıcak suyu, sodyum klorür, bikarbonat ve hipertermal içeriyor. Gazlı sular grubuna giren kaplıca suyu romatizmal hastalıklar, solunum yolu hastalıkları, kadın hastalıkları, kemik ve kireçlenme rahatsızlıkları, beslenme ile sinir kas yorgunluklarına iyi geliyor.
HEYBELİ KAPLICASI: Afyon-Konya yolu üzerinde M.Ö. 295'te meydana gelen büyük depremler sonrası oluşan ovanın her tarafından sıcak suların fışkırmasıyla oluşan kaplıca tam bir şifa deposu. Bolvadin Belediyesi'nin mülkü olan kaplıcanın suyu romatizmal hastalıklardan mide rahatsızlıklarına, kadın hastalıklarından cilt bozukluklarına kadar pek çok hastalığı tedavi ediyor. İhsaniye'deki şifalı sudan ise içme ve banyoda kullanılıyor. Solunum yolları ve dolaşım rahatsızlıklarına iyi geliyor.
EGE BÖLGESİ
MUĞLA-DALYAN-KÖYCEĞİZ
DALYAN: Dalyan'a 4 kilometre uzaklıkta bulunan çamur banyolarıyla dünyaca ünlü kaplıcalar, özellikle yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Mineral zengini su romatizma, kas, sinir, eklem ve kireçlenme, böbrek-idrar yolu rahatsızlıklarına iyi geliyor. Çamuru ise gençleştirip güzelleştiriyor.
AYDIN
BURHANİYE: Aydın Belediyesi tarafından işletilen kaplıca Ortakçı Köyü’nde. Karaciğer, safra kesesi, sinir, dimağ yorgunluğu gibi rahatsızlıklara iyi gelen su, böbrek taşının korkulu rüyası.
İZMİR-ŞİFNE KÖRFEZİ
ÇEŞME: Şifne Körfezi'nde bulunan kaplıcanın suyu, sodyum klorür ve kalsiyum içeriyor. Yoğun ilgi gören kaplıcanın suyu romatizma, egzama, mide ile kan çıbanına iyi geliyor.
UŞAK-BANAZ
HAMAMBOĞAZI: 60 derece sıcaklığındaki suyun mide, karaciğer, bağırsak ve kronik romatizma hastalıklarına
DENİZLİ-PAMUKKALE
KARAHAYIT KAPLICASI: Pamukkale'nin bir kolu sayılan, radyoaktivitesi yüksek olan ve 3 kaynaktan çıkan şifalı sular mide, bağırsak, karaciğer, safra yolları fonksiyon bozuklukları, safra kesesi, diyabet, kalp, ve astımı tedavi ediyor.
MANİSA-SALİHLİ
SALİHLİ-KURŞUNLU-KÜKÜRTLÜ: Sıcaklığı 43-91 derece arasında değişen kaplıcanın bikarbonatlı ve flörürlü özelliklere sahip suyu, romatizma ve kireçlenme tedavisinde önemli bir role sahip.
AKDENİZ BÖLGESİ
OSMANiYE-DÜZİÇİ
HARUNİYE: Düdül Dağı eteklerinde yer alan ve dört mevsim hizmet veren kaplıcanın suyu, beslenme bozukluğu, mide, bağırsak ve kadın hastalıkları ile karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına iyi geliyor.
ANTALYA-ÇAYAĞZI
DEMRE: Çayağzı'nda yer alan kaplıca suyunun mineralizasyonu oranı 11 gramın üzerinde. Kalevi ve toprak kalevili, tuzlu suyunun midedeki asit salgısını hızlandırıcı özelliği var. Suyun ayrıca bazı bağırsak parazitlerinin dışa atılmasında da faydalı olduğu biliniyor.
- Vücut direncini artırmak.
- Genel durumu düzeltmek.
- Hastanın şikayetlerini azaltmak.
- Hastanın bulgularını kaldırmak.
- Kalıcı hasarları önlemek.
- Kireçlenme, romatizma ve yumuşak doku ve kronik romatizmaları
- Bel ve boyun problemleri
- Çalışma ortamına bağlı ağrılar
- Ortopedik problemler, kırık sekelleri, ameliyat komplikasyonları
- Karaciğer, mide, böbrek ve bağırsak rahatsızlıkları
- Solunum yolu ile kasve eklem hastalıkları
- Nörolojik hasarlanmalara bağlı problemler
- Cilt ve kadın hastalıkları
- Stres ve depresyon tedavisi.
YARIN : İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerindeki şifa kaynakları hangileri? Kaplıcalarda tedavi nasıl uygulanmalı, süresi ne kadar olmalı?