'Bu hikayenin asıl kahramanı annem'

YGA - Young Guru Academy - gönüllüsü Murat Can Çiçek’in başarı hikâyesi diğerlerinden çok farklı. Doğumunda doktor hatası nedeniyle Cerabrel Palsy hastalığına yakalanan Muratcan, yürüyemiyor, konuşmakta ve ellerini kullanmakta güçlük çekiyor. Tüm engellere rağmen Muratcan, Özyeğin Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’ne yüzde yüz bursla girdi. 3 yıl önce 50 bin başvuru arasından YGA'ya seçildi. Google’ın açtığı özel bursu kazandı, şimdi üstün başarı ile mezun olduğu okulundan Kaliforniya Üniversitesi’ne doktora eğitimine gidiyor.

Övgülerin sahibi Muratcan olsa da aslında bu bir birlikte başarma hikayesi. Her anında onun yanında olan, ilkokul yıllarından itibaren oğlunu kucağında taşıyarak okula götüren, onunla 4 yıl boyunca üniversite yurdunda kalan annesi Nilgün Hanım sizce de yılın annesi olmayı hak etmiyor mu? 

Murat Can Çiçek’in yaşam öyküsü bilinenlerden oldukça farklı, hayat ona her adım attığında bir engel çıkartmış, o ise vazgeçmeden ileriye gitmeyi sürdürmüş. Doktor hatası yüzünden ‘Cerabrel Palsy’ rahatsızlığıyla dünyaya gelen Murat Can, yürüyemiyor, konuşmakta ve ellerini kullanmakta güçlük çekiyor. Karşısına çıkan engeller sadece hastalık kaynaklı değil. ‘Okula gidebilir’ raporu almasına rağmen 2 sene okul kaydı yapılmadı. Ancak annesi Nilgün Hanım’ın oğluna verdiği eğitimler Muratcan’ı öyle geliştirdi ki okuma-yazmayı söktü okula 3. sınıftan başladı. 

Her adımında yanında oldu

Muratcan, liselere giriş sınavında derece yaparak İstanbul’a gitmeye hak kazandığında annesi Nilgün Hanım da bavulunu toplayarak onunla birlikte yollara düştü. Muratcan’ı her gün okula kucağında taşıyan Nilgün Hanım, oğlunun hep arkasında durdu. Muratcan, lisenin ikinci yılında TÜBİTAK’ın düzenlediği ‘Araştırma Projeleri Yarışması’nda birincilik kazandı.  Kendisine en uygun mesleğin ‘Bilgisayar Programcılığı’ olduğunu keşfeden Murat can, lisede sözel eğitim almasına rağmen Bilgisayar Mühendisliği okumak için kolları sıvadı ve Özyeğin Üniversitesi’nin düzenlediği 36 saatlik ‘Bilgisayar Oyun Atölyesi 5’ yarışmasında üstün başarı göstererek, yüzde yüz bursla okuma hakkını elde etti. 

YGA’nın birlikte başarma iklimi bize ilham verdi

Muratcan 3 yıl önce YGA'ya seçildi. YGA birlikte başarmayı başaran, sosyal bilinçli liderler yetiştiriyor. 2000 yılında Türkiye'de kurulmuş uluslararası bir STK. YGA’lılar daha iyi bir yarın için birlikte ilklere imza atıyor. Dünya çapında ödüller alan sosyal inovasyon projelerinde çalışırken, birlikte başarmayı öğreniyorlar. 

Muratcan’ın hayallerini annesi Nilgün Hanım, “Muratcan 3 yıldır YGA’da hem pek çok eğitim aldı hem de projelerde gönüllü çalıştı. Oğlumun YGA’da sadece bize değil tüm dünyaya faydalı olacak teknolojiler geliştireceğine inanıyorum.  Oğlumla birlikte ben de YGA kamplarına katılıp kendimi geliştiriyorum. YGA’da tanık olduğumuz birlikte başarma iklimi bizim de hayallerimizi büyüttü.” cümleleriyle anlatıyor. 

55 yaşından sonra İngilizce öğreniyor

Muratcan Google’ın engelli öğrenciler için sağladığı bursu almaya hak kazandı. Eylül'de Amerika'ya gidiyor, University of California'da yapay zeka üzerine doktora yapacak. Kaliforniya'ya oğluyla birlikte gidecek olan Nilgün Hanım, 55inden sonra İngilizce öğrenmeye başladı. Murat Can’ı okuluna götürebilmek için araba kullanmayı da öğreniyor.

Muratcan şimdi YGA’lılar ile birlikte tüm engellilerin hayatını kolaylaştıracak bir yazılım üzerine çalışıyor. Bu yazılım Arıkovanı kitlesel fonlama platformunda fonlanacak ve gerekli miktar toplanırsa pek çok kişiye umut olacak. Muratcan'ın nefes kesen başarı hikâyesiyse aslında daha bitmedi, yeni başlıyor.

Yılın Annesi: Nilgün Hanım

Oğlunu 2 sene boyunca özel olarak eğiten, rehabilitasyonu için çaba sarf eden, okuma-yazma öğreten, her anında yanında olup onu destekleyen Nilgün Hanım sizce de ‘Yılın Annesi’ olmayı hak etmiyor mu?

YGA Hayal Ortağı Hüsnü Özyeğin bu hikayeyi dinlediğinde "Benim yılın annesi için tek adayım Nilgün Hanım" dedi. YGA ekibi de bunun üzerine çok hızlı bir şekilde bir film hazırladı. Film baştan sonra YGA'lıların emeği: Senaristi, yönetmeni, müziği, seslendirmesiyle tam bir birlikte başarma hikayesi.

YGA Kurucusu Sinan Yaman: "Biz bu filmi dünyaya ilham olacak bu hikayeyi paylaşmak için yaptık. Çünkü inanıyoruz ki her başarı hikayesi, aslında bir birlikte başarma hikayesidir. YGA'lılar dünya çapında ödüller alan öncü projeler yapıyorlar. Ama onlar bu projelerle değil; projeleri yapış biçimleriyle, birlikte başardıkları, yüksek güven iklimi ile dünyaya ilham veriyorlar. Her başarının arkasında adı hiç anılmayan yüzlerce bensiz kahraman var. O yüzden "Her başarı hikayesi bir birlikte başarma hikayesidir" diyoruz."