HABER MERKEZİ
Shakespeare'in ölümsüz eseri Hamlet, bu kez Down sendromlu oyuncularla sahnelendi. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında Peru'dan Türkiye'ye gelen Teatro La Plaza topluluğu, tamamı Down sendromlu oyunculardan oluşan kadrosuyla "Hamlet" oyununu Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde sahneledi. Erişilebilir sanat anlayışıyla yorumlanan klasik eser, izleyiciden büyük beğeni topladı.
AYAKTA ALKIŞLANDI
DenizBank ve İKSV'nin bu yıl başlattığı Erişilebilir Sanat Partnerliği kapsamında sahnelenen oyun, topluluğun kurucusu ve sanat yönetmeni Chela De Ferrari tarafından yönetildi. Shakespeare'in klasik metninden yola çıkan uyarlama, "Olmak ya da olmamak" monoloğundan hareketle günümüzün normlarını ve kalıplarını sorguladı. Down sendromlu oyuncular, kendi hikayelerini sahneye taşıyarak farklılıkların sanattaki yerini vurguladı. Dakikalarca ayakta alkışlanan oyunun ardından oyuncular ve yönetmen De Ferrari, izleyicilerin sorularını yanıtladı. Festival kapsamında oyunun reklam tanıtımları Türkiye Down Sendromu Derneği üyesi down sendromlu gençler tarafından yapılırken, Perulu oyuncularla birlikte dans atölyesi de gerçekleştirildi.
'40 ÜLKEDE SAHNELENDİ'
De Ferrari, "Projeye yedi yıl önce başladık. Aslında başlangıçta Down sendromlu bireylerle çalışmak gibi bir fikrim yoktu. Ancak Hamlet hep aklımdaydı. Yıllarca Hamlet'i oynayacak doğru oyuncuyu bulamadım, sonunda onu buldum," diyerek başrol oyuncusu Jaime Cruz'u işaret etti. Daha önce de Çehov'un "Martı" eserini görme engelli oyuncularla sahneye taşıyan De Ferrari,. "Hamlet projesini üç buçuk yılda Avustralya'dan Kanada'ya kadar 40 ülkede temsil yaptık. Başlangıçta bu kadar ilgi göreceğini hiç düşünmemiştim," sözleriyle oyunun gördüğü ilgiden duyduğu mutluluğu dile getirdi.