Büyülü gerçekliğe İstanbul'dan bakan film Türkiye'de 9 Kasım'da vizyonda

Amerika genelinde pek c¸ok s¸ehrin yanı sıra Kanada ve Avusturalya’da da go¨sterilen ve Tu¨rkiye’de vizyona girecek olan “Batlır”, Yu¨zu¨klerin Efen- disi serisinin ortak yapımcısını, Game of Thrones’un Emmy o¨du¨llu¨ makyo¨zu¨nu¨ ve Tu¨rkiyeli bir yo¨netmeni bir araya getirdi.

Son derece sagˆlıklı ve zeki olsa da, dogˆus¸tan bu¨yu¨k kafaya sahip olması nedeniyle tu¨r- lu¨ zorluklarla mu¨cadele eden genc¸ Batlır’ın trajikomik hikayesinin yo¨net- menligˆini Tu¨rkiye’den Stare Yıldırım u¨stleniyor.

Amerika ve Kanada’daki go¨sterimlerinin ardından izleyicilerden tam not alan Tu¨rk yo¨netmen Stare Yıldırım’ın filmi “Batlır”,9 Kasım’da Tu¨rkiye’de vizyona giriyor. Bu¨yu¨k bir kafaya sahip olması nedeniyle hep dalga gec¸ilen Batlır’a, hayatta s¸anslı olsun diye, ailesi Bahtlı ismini vermek istiyor. Ancak nu¨fus memuru s¸ansızlık sonucu adını BATLIR olarak yazıyor kimligˆine. Film, gec¸imi- ni taksicilik yaparak sagˆlayan babasıyla yas¸ayan Batlır’ın, kafasını degˆis¸tire- cek riskli bir ameliyatın parasını toplamak ic¸in tu¨m sosyal fobisine ragˆmen bilgi yarıs¸masına katılmasının o¨yku¨su¨nu¨ anlatıyor. Bu macerada ona bas¸ka balinalar sesini duymadıgˆı ic¸in du¨nyanın en yalnız balinası olan 52 hert es¸lik ediyor. 

Game of Thrones’dan makyo¨z, Yu¨zu¨klerin Efendisi’nden yapımcı

Game of Thrones (Taht Oyunları) dizisiyle Emmy o¨du¨lu¨ kazanan makyo¨z Tris- tan Versluis, Batlır’ı canlandıran Can Sipahi’nin kafa makyajını yapmak ic¸in her c¸ekim gu¨nu¨ u¨c¸ saat harcadı. Filmin yapımcılıgˆını ise Yu¨zu¨klerin Efendisi film serisinin ortak yapımcısı olan Rick Porras u¨stlendi. Batlır, Robert Ze- meckis’le c¸alıs¸tıkları do¨nemde hayata gec¸irdikleri Forest Gump filmine ben- zeten Porras, yo¨netmenin umut ve sevgi gibi duyguları samimi ve evrensel bir dille aktarabilmesi sonucunda, Amerikalı izleyicinin de Tu¨rkiyeli izleyicinin de hem gu¨lu¨p hem agˆlayarak izledigˆi bir film ortaya c¸ıktıgˆını belirtti.

En bu¨yu¨k su¨rpriz ise Kenya’dan geldi. Film gerc¸ek oldu. Ekim ayında BBC sosyal medyada Angel(Melek) adında 14 yas¸ında bir kız genc¸ kızın haberini paylas¸tı. Batlır ile neredeyse birebir aynı hikayeye sahip bu Angel ile de Batlır gibi hep dalga gec¸ilmis¸ti ama buna ragˆmen “Asla vazgec¸meyin” diyen genc¸ kızın annesi Annah Njambi, insanların hayatını olumlu yo¨nde degˆis¸tire- cek, birc¸ok hayata imza atacak bir film izledigˆini belirtti... Angel’la ilgili bir bilgi olmadan, benzer bir konunun bu kadar gerc¸ekc¸i bir filme do¨nu¨s¸mu¨s¸ ol- masının s¸as¸kınlıgˆını yas¸ayan Njambi. “Bu film Allah’ın insanlıgˆa go¨nderdigˆi bir mesaj. Tu¨m kalplere dokunabilecek, umut dolu, c¸ok gu¨c¸lu¨ bir film izledim. O kadar mutlu ve heyecanlıyım ki, so¨ylecek kelime bulamıyorum. Bu film birc¸ok dile c¸evrilmeli.” dedi. Tu¨rkiye ile aynı zamanda filmi izleyecek olan Angel 20 Kasım’da Du¨nya C¸ocuk Gu¨nu¨nde Birles¸mis¸ Milletlerde konus¸ma ya- pacak.

Yo¨netmen Stare Yıldırımın, ilk uzun metraj c¸alıs¸ması olan filmin oyuncu kadrosunda ise; Can Sipahi (Bahtlı), Merve Dizdar (Yudum), Sinan C¸alıs¸kanogˆlu (Ejder), Erkan Tas¸do¨gˆen (Bahtlı’nın babası Veysel), Go¨kc¸e Eyu¨pogˆlu (Bahtlı’nın annesi), Yılmaz Gruda (Ayhan Amca), Yagˆızkan Dikmen (Sabit) ve Selen Kurtaran (Sabit’in sevgilisi Duygu) gibi isimler yer alıyor.

Edito¨re Not: Berlin Film Festivali Yetenek Kampu¨su¨ 2013 yılı mezunlarından olan Stare Yıldırım, Lisans egˆitimini birincilikle girdigˆi Hacettepe U¨niver- sitesi Amerikan Ku¨ltu¨ru¨ ve Edebiyatı’nda tamamladı. Egˆitimine California U¨niversitesi Film Departmanı’nda devam etti. Los Angeles’ta sinema film- lerinde yo¨netmen yardımcısı, uygulayıcı yapımcı ve senaryo doktoru olarak c¸alıs¸tı. Medyavizyon Film Yapım Departman’ını kurdu ve yo¨neticiligˆini u¨stlendi. Bu do¨nemde Yas¸amın Kıyısında, Polis, Ku¨c¸u¨k Kıyamet, Ilk As¸k, Beyaz Melek gibi filmleri henu¨z senaryo as¸amasındayken sec¸erek izleyiciyle bulus¸turdu. 2012 yılında 10 yıl aradan sonra yo¨netmen yardımcılıgˆı yaptıgˆı setlere do¨ndu¨. Yapımcı & yo¨netmen koltugˆuna oturdugˆu kısa filmle, ‘50 KISSES’ isimli Ingiliz yapımı uzun metraj sinema filmine da^hil oldu. 2018’de TRT TV Filmleri kapsamında tamamladıgˆı ilk uzun metrajı “Batlır Degˆil, Bahtlı” filmi ile de Amerika’da birc¸ok festivale davet edildi ve hepsinden o¨du¨lle do¨ndu¨.