İngiltere dün yapılan referandumda seçmenler ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına karar verdi. AB'den çıkma yönünde oy kullanan 17 milyon seçmen yüzde 52'lik oy oranını yakaladı. İngilizlerin AB’den çıkma konusu 1984 yılından beri süregelen bir konu. Britanya'nın ilk iki harfi ile exit(çıkış) kelimesinin birleşmesinden oluşan Brexit, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkması anlamına gelmektedir. İngiltere'de daha önce 1975 yılında da yapılan referandumda %67 evet oyu çıkmış ve İngiltere AB üyeliğine devam etmiştir.
İngiltere dün yapılan referandumda seçmenler ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına karar verdi. AB'den çıkma yönünde oy kullanan 17 milyon seçmen yüzde 52'lik oy oranını yakaladı. Tercihini birlikte kalmaktan yana kullanan 15 milyon 812 bin seçmenin oy oranı ise yüzde 48'de kaldı. İki taraf arasında 1 milyondan fazla oy farkı oluşurken, kalan 5 seçim bölgesindeki oylar referandumun sonucunu değiştirmeyecek. Tarihi referandumda İngiltere ve Galler'de birlikten ayrılmayı isteyen, İskoçya ve Kuzey İrlanda'da ise AB'de kalmak isteyen seçmenlerin tercihi öne çıktı.
İngiltere'nin AB'den çıkması yönündeki oyların önde gitmesi nedeniyle İngiliz sterlini değer kaybetmeye devam etti ve 1985 yılından bu yana dolar karşısında en düşük seviyesine indi. İlk sandıkların açılmasının ardından birlikten ayrılma oyları öne geçince sterlin-dolar paritesi 1.43'e gerilemişti.
Birleşik Krallık genelinde belirlenen 382 bölgede başlayan sayım işleminin ardından referandumun resmi sonucu Manchester kentindeki belediye binasında açıklanacak
İNGİLTERE NEDEN AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN ÇIKMAK İSTİYOR?
Öncelikli olarak İngilizlerin AB’den çıkma konusu 1984 yılından beri süregelen bir konu. Gerek AB bütçesine yaptıkları ödemelerden ve gerekse Brüksel’den gelen emirlere uyma konusunda isteksiz olan İngilizler, patlak veren göçmen kriziyle de birlikte AB’den çıkarak tekrar ülkelerinin dizginlerini ellerine almayı planlıyor. Ancak bu kolay atılacak bir adım değil. Zira referandumdan çıkış kararının gelmesi halinde çıkış müzakerelerinin en az 2 yıl sürmesi ve tüm süreçlerin tamamlanmasının ise 7 yılı bulması bekleniyor. İşin ticari yönü ise İngiltere için çok daha riskli.
Ülke toplam 465 milyar dolarlık ihracatının yüzde 44’ünü doğrudan AB’ye yapıyor. İthalatının da yüzde 50’si yine AB’den geliyor. İngilizlerin AB’den çıkmaları halinde ortak pazarın dışında kalacakları için tüm 28 AB üyesi ülkeyle tek tek ticari anlaşmalar yapması gerekecek. Ve bunun sonucunda bile rakamlar bugünkü gibi olamayacak. Zira dünya 200 yıl öncesinin dünyası olmadığı gibi İngiltere de 200 yıl öncesinin süper gücü değil. Ülkenin dünya piyasalarında hem sanayi hem de yeni teknolojiler alanında rekabetçi çok sayıda şirketi veya markası bulunmuyor.
REFERANDUMDAN ÖNCE YAPILAN ANKETLERDE SON DURUM ŞÖYLEYDİ:
AB’de kalalım: Yüzde 50
BREXIT’TE SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK
Brexit kararı alması halinde sancılı bir ‘boşanma süreci’ yaşanacak. Sonucun yasal açıdan İngiliz hükümeti açısından bağlayıcılığı yok. Ancak böyle bir sonucu siyasi açıdan görmezden gelmenin imkanı olmadığından İngiltere Başbakanı Cameron’ın ilgili prosedürü hızla başlatması bekleniyor. Boşanmanın başlaması için Cameron’ın kararı Lizbon Antlaşması’nın 50’nci maddesine bağlı olarak AB Konseyi’ne bildirmesi gerekiyor. Süreç bu bildirim yapıldığında başlayacak. Taraflar ayrılığı müzakere edip bir anlaşma sağlayacak. Bu anlaşma sağlandığı andan itibaren ya da bildirimden sonra en geç iki yıl içinde AB antlaşmaları İngiltere için uygulanır olmaktan çıkacak. Bu süreyi uzatma imkanı olsa da AB ve İngiltere’nin oybirliği gerekiyor.
Britanya'nın ilk iki harfi ile exit(çıkış) kelimesinin birleşmesinden oluşan Brexit, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkması anlamına gelmektedir. Daha önce Yunanistan için de kullanılan bu durum, Grexit (Greece-exit) şeklinde ifade edilmiştir.
İngiltere'nin 2015 yılında yapılan hükümet Seçimlerinde, Muhafazakar Parti ile Bağımsızlık Partisi'nin söylemlerini inceleyip ülkesinin Avrupa Birliği üyeliğini referanduma götüreceğini belirten David Cameron, buna binaen verdiği sözü tutup 23 Haziran Perşembe günü saat TSİ 10:00'da başlayıp akşam 22:00'a kadar devam etmesi beklenen referandum ile ülkenin son kararını alacak.