Bir santimlik delikle sağlığına kavuştu

Adana’da 16 yaşındaki Buse Ceren Cengiz, baş ağrısı ve dengesizlik şikayetiyle gittiği hastanede ‘beyninde su toplanması’ olduğunu öğrendi. Genelde bu tür hastalar için silikondan yapılan şant cihazı kullanılıyor ve hasta bu cihazla ömür boyu yaşamak zorunda kalıyordu. Ancak genç kız için farklı bir yöntem tercih eden doktorlar, Cengiz’in alın bölgesinden açılan bir santimlik delikle beyindeki sıvıyı boşalttı, genç kız yeniden sağlığına kavuştu.

SONER KAN  / ADANA

Adana’da baş ağrısı ve dengesizlik şikayetiyle hastaneye giden 16 yaşındaki Buse Ceren Cengiz’e, ‘beyinde su toplanması’ teşhisi konuldu. Genellikle bu tür durumlarda hastanın beynine silikondan şant cihazı takılıp, beyin sıvısı boşaltılıyor ve hasta bu şantla ömür boyu yaşamak zorunda kalıyordu. Ancak genç kız için doktorlar farklı bir yöntem tercih etti. Alın bölgesinden sadece bir santimlik delik açılan genç kızın beynindeki sıvı boşaltıldı.
 
BEYİNDE SU TOPLANMASI
Tıp alanında eğitim alan ve ‘hemşirelik’ bölümü 3. sınıf öğrencisi olan Buse Ceren Cengiz, yaklaşık bir hafta önce baş ağrısı ve dengesizlik gibi şikayetlerle Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ne başvurdu. Beyin Cerrahi Kliniği’nde Doç. Dr. Derviş Mansuru Yılmaz tarafından tedavi altına alınan genç kızın, beyninde su toplanması olduğu tespit edildi. Doktorlar, ameliyat hazırlıklarına başladı.
 
ŞANTLA YAŞAMAYACAĞIM
Alın bölgesinin gerisinden yaklaşık bir santimetrelik delik açılan genç kızın beynindeki sıvı başarılı bir operasyonla alındı. Yeniden sağlığına kavuşan Buse Ceren Cengiz, hastanede 3 gün boyunca gözetim altında tutulduktan sonra taburcu edildi. Kendisini çok iyi hissettiğini dile getiren Cengiz, “Ben de tıp alanında eğitim alıyorum ve bu tür durumlarda genelde beyni şant takıldığını biliyorum ve bununla ömür boyu yaşamak zorunda kalıyorsunuz. Bu durumu yaşamayacağım için çok mutluyum” dedi.
 
CİDDİ SONUÇLAR DOĞURABİLİR
Operasyonla ilgili bilgi veren ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Beyin Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derviş Mansuri Yılmaz, ‘hidrosefali’yi; beyin karıncıklarında beyin omurilik sıvısının birikimi olarak tanımlayabileceklerini belirterek, “Beyinde biriken sıvı tahliye edilmezse ciddi sonuçlara neden olabilir” dedi. Yılmaz, bu tür durumlarda beyin omurilik sıvısının tahliyesi için silikondan yapılan şant cihazı kullanıldığını hatırlattı.
 
ŞANT YERLEŞTİRMEYE GEREK YOK

Yılmaz, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “Cihaz, hastada ömür boyu kalıyor. Uyguladığımız endoskopik yöntemle şant cihazının yerleştirilmesine gerek kalmadan, karıncıklarda biriken sıvı karıncığın tabanında açılan bir delikten beyin içindeki sıvının tahliye edilebileceği yere geçişi sağlanıyor.” Yılmaz, söz konusu yöntemle uygun olan hastalarda beyin içindeki tümörün, beyin kanmalarının tedavisinin yapıldığını da sözlerine ekledi.