Bir 28 Şubat mağdurunun hikayesi: “Yine de o mücadeleyi vermekten vazgeçmezdim”

28 Şubat sürecinde gözaltına alınan ve gördüğü işkence sonucu “Bipolar Affektif Bozukluk” hastalığına yakalanan Muhammed Hanefi Taşkın yaşadıklarını anlattı. Taşkın “ Hayatımın son 20 yılına mal oldu bu işkence ama binlerce defa aynı şeyi yaşamış olsam yine de o mücadeleyi vermekten vazgeçmezdim” dedi.

Muhammed Hanefi Taşkın 28 Şubat sürecinde Terörle Mücadele Şubesinde sorgulandı. Ağır işkence altındayken uzun süre nefesini tutması sonucu beynine oksijen gitmediği için Bipolar Affektif Bozukluk hastalığına yakalandı. Hastalığı nedeni ile aile kuramadı.

Bursa İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (BİHMED) tarafından hazırlanan programda Muhammed Hanefi Taşkın o süreçte ve sonrasında yaşadıklarını anlattı.

Gördüğü işkenceler sonucu "Bipolar Affektif Bozukluk" hastalığına yakalanan " Hayatımın son 20 yılına mal oldu bu işkence ama binlerce defa aynı şeyi yaşamış olsam yine de o mücadeleyi vermekten vazgeçmezdim" diye konuştu.

Taşkın yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

"13 Aralık 1998 Vali Orhan Taşanlar, Kız İmam Hatip Lisesinde kız öğrencilerin başörtüsü ile okumasını yasakladı. Biz buna karşı ne yapabiliriz diye düşündük. 18-19 yaşlarında çocuklardık. Ve buna karşı demokratik tepki ortaya koymaya karar verdik. Arkadaşlarımızla birlikte bir eyleme davet afişi hazırladık. Bu afişte bir ayet geçiyordu: 'Hep birlikte Allah'ın ipine sımsıkı yapışın; bölünüp parçalanmayın. Allah'ın size olan nimetini hatırlayın!' Bu afişi duvara asarken, okulumuzun camisinin avlusunda bizi gözaltına aldılar. Bizi "terörle mücadele" suçuna soktular ve bize ağır işkenceler yaptılar.


Gördüğü işkenceler sonucunda "Bipolar Affektif Bozukluk" hastalığına yakalandığını söyleyen Taşkın yaşadığı duygulandıran bir anısını paylaştı. 2012 yılına kadar "Acaba hata mı yaptım" diye düşündüğünü söyleyen Taşkın bir gün tedavi gördüğü sırada bir başörtülü doktorun dosyasını okuduğunu ve 28 Şubat mağduru olduğunu öğrenince gözyaşlarına boğulduğunu anlattı.

Taşkın o anları şu sözlerle aktardı:

"O an dünyalar benim oldu. Evet, dedim ben bu zulmü gördüm ama ben başardım. Biz tarihin önünde alnımız açık dolaşırken o yasağın müsebbipleri tarihin karanlık sayfalarında yok olup gittiler. Hayatımın son 20 yılına mal oldu bu işkence ama binlerce defa aynı şeyi yaşamış olsam yine de o mücadeleyi vermekten vazgeçmezdim"